Лише 2% справ були розглянуті в електронному суді

Що гальмує онлайн-судочинство?

2 вересня 2020

За останній рік в українських судах було розглянуто 2,5 млн справ. Лише 17.5 тис з них розглядалися електронним судом, це менше 2% від загальної кількості.

Усього за останні три роки в Україні було розглянуто близько 6,5 млн справ. У 2018 році було розглянуто 2 497 077 справ, у 2019 — 2 505 468.

Електронний суд в Україні створюється вже протягом 5 років, проте за цей час система все ще не стала доступною.

«В Україні вже довгі роки працює система електронного суду, завдяки якій начебто можливо подати до суду позов в електронному вигляді. Проте складнощів, які роблять цей процес неможливим — від покрокової подачі позову виключно за шаблоном, до відсутності потрібного технічного обладнання, можливості або просто бажання працювати із Електронним судом на місцях — багато.

До найбільших проблем також можна додати відсутність єдиного каналу отримання зворотного зв’язку. Платформа для судових засідань он-лайн є зовсім окремою та ніяк не прив’язаною до Електронного суду, а повістки та рішення можуть прийти будь-яким способом — й необов’язково зручним для вас. Деякі документи взагалі можна отримати виключно на паперових носіях»,

— коментує юрист Опендатабот Федір Сафір.

Опендатабот запропонував ДСА концепцію нового електронного українського суду — зі зручними доступом та передачею даних через АРІ, правилами ідентифікації осіб та перевірки даних. Концепцію вже підтримали більше 1,5 тисячі юристів та представників бізнесу — тих, хто на собі відчуває недоліки та реальні проблеми існуючої системи. Ознайомитися та підписати концепцію можна на сайті Опендатабот.

Отримуйте аналітику від Опендатабот в Телеграм каналі

TelegramКанал Опендатабот
Судові повістки

Українські суди не можуть оплачувати послуги пошти й сповіщати про судові засідання