Рішення
від 30.09.2021 по справі 385/1213/21
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/1213/21

2/385/435/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.09.2021 рокуГайворонський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого - судді Ханас М.М.,

з участю секретаря судового засідання - Хмельовської І.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Гайвороні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Заваллівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

представник позивача ОСОБА_2 - адвокат Медвідь В.А. звернувся до Гайворонського районного суду Кіровоградської області з позовом в її інтересах, в якому просить визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком три місяць з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на все належне їй майно, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий № 3521187600:02:000:0119, що знаходиться на території с. Чемерпіль, Заваллівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області. Позивач є спадкоємцем згідно першої черги спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 . Позивач ОСОБА_1 зверталася до Гайворонської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , проте нотаріус відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері, з огляду на те, що вона пропустив строк для прийняття спадщини. Вважає, що пропустила визначений законом строк для прийняття спадщини з поважної причин, оскільки у зв`язку з тим, що хворіла.

10.09.2021 року суддею Гайворонського районного суду постановлено ухвалу про відкриття провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 30.09.2021 року.

Позивач у підготовче судове засідання не з`явилася, представник позивача - адвокат Медвідь В.А. подав до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності позивача та її представника, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про проведення підготовчого судового засідання у відсутності представника відповідача, позовні вимоги заявлені позивачем визнав повністю.

Дослідивши матеріали справи та з`ясувавши обставини справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.3 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову, якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ч.1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується даними копії свідоцтва про смерть від 12.03.2020 року серія НОМЕР_1 (а.с. 7).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на все належне їй майно, до складу якої входить земельну ділянку площею 2,17 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий № 3521187600:02:000:0119, що знаходиться на території с. Чемерпіль Заваллівської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, про що свідчать дані Державного акта на право приватної власності на землю від 11.12.2000 року Серія КР № 69-18 (а.с.11).

Позивач ОСОБА_1 є донькою спадкодавця ОСОБА_3 , що стверджується даними копії свідоцтва про народження позивача від 01.06.1956 року, серія НОМЕР_2 (а.с.8).

З витягу Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 12.03.2020 року № 00025932525 вбачається, що ОСОБА_4 уклала шлюб з ОСОБА_5 та змінила прізвище на " ОСОБА_6 "(а.с.9).

19.06.1987 року ОСОБА_7 уклала шлюб з ОСОБА_8 та змінила прізвище на " ОСОБА_9 ", що підтверджується даними копії свідоцтва про укладення шлюбу від 19.06.1987 року серія НОМЕР_3 (а.с.10).

З копії довідки № 185, виданої Чемерпільською сільською радою, вбачається, що ОСОБА_1 проживає без реєстрації в будинку на АДРЕСА_1 (а.с. 14).

З копії довідки № 203 від 23.09.2021 року, виданої адміністратором ЦНАП Савранської селищної ради Одеської області вбачається, що померла ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , інших зареєстрованих та проживаючих осіб з нею на день смерті не встановлено (а.с. 24).

Позивач ОСОБА_2 у встановлений шестимісячний строк не подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, оскільки перебувала на лікуванні з 29.04.2008 року по 07.05.2008 року у Комунальному некомерційному підприємстві "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Гайворонської міської ради (а.с. 15).

Згідно даних Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), виданої державним нотаріусом Гайворонської районної державної нотаріальної контри Кіровоградської області, 30.09.2021 року, за вказаними параметрами запиту щодо померлої ОСОБА_3 у Спадковому реєстрі відсутня інформація (а.с. 27).

Згідно даних Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/ спадкові договори), виданої державним нотаріусом Гайворонської районної державної нотаріальної контри Кіровоградської області, 30.09.2021 року, за вказаними параметрами запиту щодо померлої ОСОБА_3 у Спадковому реєстрі відсутня інформація (а.с.28).

Згідно листа № 234/01-09 від 30.09.2021 року, виданого державним нотаріусом Гайворонської районної державної нотаріальної контри Кіровоградської області, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не відкривалася (а.с. 26).

Вирішуючи позовні вимоги, судом підлягають застосуванню наступні норми чинного законодавства.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто (частина друга статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Гарантоване статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право на справедливий суд включає в себе принцип доступу до суду, ефективність якого обумовлюється тим, що особі має бути забезпечена можливість звернутися до суду за вирішенням певного питання, і що держава не повинна чинити правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини по справі Ілхан проти Туреччини від 27 червня 2000 року, при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З огляду на викладене, ураховуючи, що строк пропущено з поважних причин, суд дійшов висновку, що позовна заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню та позивачу слід визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном на три місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

Керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 200, 206, 263, 265, 354, 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном на три місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. М. Ханас

Дата документу 30.09.2021

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено01.10.2021
Номер документу100004642
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1213/21

Рішення від 30.09.2021

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні