Рішення
від 30.09.2021 по справі 439/1593/21
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/1593/21

Провадження № 2/439/561/21

30 вересня 2021 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області в складі головуючого судді Бородійчук О.І., з участю секретаря судового засідання Скорик І.Б., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 адвоката Онищука Тараса Назаровича до Бродівської міської ради Львівської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

22 вересня 2021 року представник позивача адвокат Онищук Тарас Назарович звернувся в суд з позовною заявою, в якій просить визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася.

Представник позивача адвокат Онищук Т.Н. в судове засідання не з`явився, подав суду заяву, в якій просить слухання справи проводити у його відсутності та у відсутності його довірителя, позов підтримує, просить його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, але суду 30 вересня 2021 року подано письмову заяву представника Бродівської міської ради Львівської області Данильчука А.Р., в якій просить слухання справи проводити у його відсутності, позов визнає.

Суд розглянув справу у відсутності позивача, представника позивача та представника відповідача, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, з`ясувавши обставини по справі, взявши до уваги заяви сторін, приходить до висновку, що позов слід задовольнити.

Згідно ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 05 травня 2014 року (а.с. 7).

Факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 є батьком позивача підтверджується копією свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_3 від 15 березня 1986 року народження (а.с. 8).

Після реєстрації шлюбу позивач змінила своє прізвище з ОСОБА_3 на ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 30 листопада 2019 року (а.с. 9).

З пояснень позивача, зазначених в позовній заяві, вбачається, що при житті її батьку ОСОБА_2 на праві приватної власності належали земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Однак, він документально право власності на даний житловий будинок не оформив з різних об`єктивних причин. Після його смерті відкрилася спадщина на рухоме та нерухоме майно померлого, в тому числі й на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовані на території Пониквянської сільскої ради, Бродівського району, Львівської області кадастрові номери 4620385300:03:001:0029 та 4620385300:03:002:0127 та житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, права та обов`язки фізичної особи, яка померла (спадкодавця), переходять до інших осіб (спадкоємців).

Після смерті батька позивач звернулася із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори. Їй було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 4620385300:03:001:0029 та на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 4620385300:03:002:0127, що розташовані у с. Підгір`я, Бродівського району (а.с. 10-13). Разом із тим, у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 нотаріусом відмовлено у зв`язку із відсутністю у позивача правовстановлюючих документів на будинок на ім`я спадкодавця, про що 12 серпня 2021 року винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с. 14).

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється в момент її смерті. Тобто, покійна особа не може набувати будь-яких прав, в тому числі і права власності на будинок. Враховуючи дану обставину, користуватися правами і нести обов`язки можуть лише громадяни, які не мають статусу померлого.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності, що також дає право позивачу звертатися в суд з даним позовом.

Таким чином, позивач фактично прийняла спадщину, що складається із житлового будинку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , однак, позбавлена можливості оформити її в установленому актами цивільного законодавства порядку та отримати свідоцтво про право на спадщину на це майно, оскільки після смерті спадкодавця будь-яке оформлення правовстановлюючого документу на ім`я спадкодавця є неможливим.

Таким чином, дослідивши матеріали справи, докази у їх сукупності, судом встановлено, що ті обставини, на які покликається позивач, дійсно знайшли своє підтвердження у поданих ним доказах.

Визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст. 4, 7, 12, 13, 43, 258-259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з приналежними до нього господарськими будівлями і побутовими спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду через Бродівський районний суд Львівської області протягом тридцяти днів з дня його винесення.

Суддя О. Бородійчук

Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено01.10.2021
Номер документу100027256
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —439/1593/21

Рішення від 30.09.2021

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бородійчук О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні