Ухвала
від 30.09.2021 по справі 142/791/20
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

Єдиний унікальний номер142/791/20

Номер провадження1-кп/142/86/21

"30" вересня 2021 р. смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Томашпільського відділу Тульчинської окружної прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України, заявлене у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019020260000158 від 03 жовтня 2019 року

по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт.Стрижавка Вінницького району Вінницької області, українця, громадянина України, з загальною середньою освітою, одруженого, працюючого на посаді робітника з обслуговування в ДНЗ "Радуга" в смт. Піщанка, проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 обвинувачується в тому що, згідно до абзацу 2 п.1 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" № 848 від 21.10.1995 року (далі - Положення), чинного на день звернення із заявою, тобто 17 травня 2018 року, подав працівникам управління праці та соціального захисту населення Піщанської районної державної адміністрації, що знаходиться за адресою: вул. Центральна, 43, смт. Піщанка Піщанського району Вінницької області, заяву про призначення житлової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Далі, ОСОБА_4 достовірно знаючи, що відповідно до пп.1 п.6 Положення, чинного станом на 17 травня 2018 року, житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім`ї особи зі складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, із дати випуску якого минуло менше п`яти років (крім мопеда), а також що відповідно до абзацу 3 п. 6 Положення, чинного станом на 17 травня 2018 року, наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб транспортних засобів зазначається у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, переслідуючи корисливий мотив, маючи на меті протиправно збагатитись, шляхом обману працівників управління праці та соціального захисту населення Піщанської районної державної адміністрації, 17 травня 2018 року подав працівникам вказаної установи декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії, у якій умисно приховав відомості про те, що він згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_1 від 22 лютого 2017 року є власником транспортного засобу, а саме загального причепу, марки "ЛЕВ", модель "183111", 2016 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_2 .

Вказана декларація стала підставою для призначення та виплати ОСОБА_4 житлової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

На підставі вказаної декларації, ОСОБА_4 , шляхом отримання щомісячних виплат, заволодів бюджетними коштами у виді житлової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, в період з травня 2018 року по квітень 2019 року у розмірі 11 858,84 грн, спричинивши державі майнової шкоди на вказану суму.

Таким чином, ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, тобто у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Однак, під час розгляду кримінального провадження було встановлено, що ОСОБА_4 в повному обсязі відшкодував завдані державі в особі Управління праці та соціального захисту населення збитки в сумі 11 858 гривень 84 копійки.

Прокурор Томашпільського відділу Тульчинської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 190 КК України, на підставі ст. 45 КК України, - у зв`язку з дійовим каяттям.

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_4 , вперше вчинив кримінальний проступок, в якому щиро розкаявся, активно сприяв його розкриттю, повністю відшкодував завдані ним збитки або усунув заподіяну шкоду.

Представник потерпілого УСЗН в судове засідання не з`явився, однак подав на адресу суду клопотання про розгляд справи у його відсутності. А також в клопотанні вказав, що ОСОБА_4 повністю погасив заборгованість в сумі 11 858 гривень 84 копійки, УСЗН не заперечує щодо звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, претензій будь якого характеру до ОСОБА_4 не має. На підтвердження зазначеного надано довідку про погашення в повному обсязі заборгованості в сумі 11 858 гривень 84 копійки.

Обвинувачений ОСОБА_4 не заперечує проти звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям, що підтверджується його письмовою згодою від 30 вересня 2021 року.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Частиною четвертою ст.286 КПК України передбачено, що якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно до вимог ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності, у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим і підлягає задоволенню за наступних підстав.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 190 КК України, згідно ст. 12 КК України - є кримінальним проступком.

Майнова шкода в сумі 11 858 гривень 84 копійки відшкодована в повному обсязі.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Будь-яких обставин, які згідно з правилами кримінального процесуального закону перешкоджали б суду прийняти процесуальне рішення за заявленим клопотанням, не встановлено.

Таким чином, наявні умови та підстави, передбачені кримінальним законом для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, на підставі ст.45 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям та закриттям провадження по справі.

Керуючись ст.ст.12, 44,45 КК України, ст.ст. 283-288, 370,372,395 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Томашпільського відділу Тульчинської окружної прокуратури ОСОБА_3 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям, - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, на підставі ст. 45 КК України - у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, внесене доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12019020260000158 від 03 жовтня 2019 року по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, закрити на підставі п. 1. ч. 2 ст. 284 КПК України, у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Речовий доказ справа № 250442 про нарахуванню субсидії ОСОБА_4 - повернути Управлінню соціального захисту населення.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Піщанський районний суд Вінницької області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу100038732
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —142/791/20

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 12.11.2020

Кримінальне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні