Рішення
від 27.09.2021 по справі 569/9364/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/9364/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2021 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Гордійчук І.О.

секретар судового засідання Семенюк Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Керамік-20 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Представник ОСББ Керамік-20 звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 на користь позивача заборгованість по внесках та платежах співвласників об`єднання в сумі 8625,65 грн., та судовий збір у розмірі 2270 грн., та витрати на правову допомогу у розмірі 1000 грн.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_1 , є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено ОСББ Керамік-20 . Розмір заборгованості ОСОБА_1 перед ОСББ Керамік-20 становить 8625,65 грн., та складається з 4659,15 грн. - за утримання будинку та прибудинкової території - 4659,15 грн., та за капітальний ремонт будинку - 3966,50 грн.

У судове засідання представник позивача не з`явився, подав до суду заяву з клопотанням про розгляд справи без його участі в якій зазначив, що позовні вимоги він підтримує в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час, дату і місце проведення судових засідань, про причини неявки відповідач суд не повідомив, відзив не подав і позивач не заперечує проти вирішення справи в заочному порядку, таким чином суд проводить розгляд справи на підставі ст.280 ЦПК України в заочному порядку, на підставі наявних у справі даних та доказів за згодою позивача.

Згідно з ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Ухвалою суду від 21.05.2021 року відкрито спрощене позовне провадження по справі.

Дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

ОСОБА_1 , власниця квартири АДРЕСА_1 , є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено ОСББ Керамік-20 .

Відповідно до ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання.

Відповідно до п.2.3 розділу II Статуту ОСББ Керамік-20 , затвердженого Протоколом №1 установчих зборів від 27 березня 2016 року, завданням та предметом діяльності об`єднання є, зокрема, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та забезпечення виконання зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до Рішення установчих зборів, оформленого Протоколом №1 від 27.03.2016 року створено ОСББ Керамік-20 та затверджено Статут об`єднання.

Відповідно до довідки про заборгованість зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території та/або ремонтного фонду від 25.11.2020 року розмір заборгованості ОСОБА_1 , власниці квартири АДРЕСА_2 , перед ОСББ Керамік-20 становить:

За утримання будинку та прибудинкової території - 4659,15 грн.;

За капітальний ремонт будинку - 3966,50 грн.;

Всього: 8625,65 грн. (вісім тисяч шістсот двадцять п`ять грн. шістдесят п`ять

коп.)

Рішенням загальних зборів, оформленим Протоколом №6 від 02.12.2018 року встановлено наступний розмір внеску на утримання будинку та прибудинкової території з 01 січня 2019р.-4,50 грн. за 1 м.кв.

Рішенням загальних зборів, оформленим Протоколом №7 від 09.01.2019 року встановлено наступний розмір внеску на капітальний ремонт будинку -97,00 грн. за 1 м.кв.

Статтею 16 Закону України від 29 листопада 2001 року №2866-Ш Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі Закон), об`єднанню надане право здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів. Згідно статті 17 Закону, для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до статті 18 Закону об`єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов`язане забезпечувати дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майна та припиняти дії третіх осіб, що утруднюють або перешкоджають реалізації прав володіння, користування і розпорядження спільним майном співвласниками.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З огляду на зазначене, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача слід стягнути понесені позивачем судові витрати по справі по сплаті судового збору в розмірі 2270 грн.

Вирішуючи питання щодо судових витрат, здійснених позивачем у зв`язку з розглядом позову, які складаються з витрат за надання правничої допомоги у розмірі 1 000 грн., суд враховує, що відповідно до ч. 2 та ч. 3 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Витрати за надання правничої допомоги підтверджені належними доказами, актом приймання-передачі наданих послуг №11/15-10/20 від 07.04.2021 року.

Оскільки понесення позивачем зазначених витрат підтверджено належними доказами вони підлягають до стягнення з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 89, 141, 263-265, 280-281, 288-289 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Керамік-20 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Керамік-20 заборгованість у розмірі 8625 (вісім тисяч шістсот двадцять п`ять) грн. 65 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Кераміка-20 судові витрати, що складаються з судового збору у розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп. та витрати на правничу допомогу у розмірі 1000 (одна тисяча) грн.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Дубенська 44 , м.Рівне вул.Дубенська 44, код ЄДРПОУ 40938869.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Суддя І.О.Гордійчук

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення27.09.2021
Оприлюднено04.10.2021
Номер документу100058535
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/9364/21

Ухвала від 27.06.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Рішення від 27.09.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні