Постанова
від 10.06.2010 по справі 8/174-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2010 р. № 8/174-09

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

головуючого Грейц К.В.,

суддів : Бакуліної С.В.,

Глос О.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою ві дповідальністю (далі - ТОВ) “ Агроальянс”

на постанову від 15.03.2010 року Дніпропетровс ького апеляційного

господарського суду

у справі № 8/174-09

господарського суду Дніпропетровської област і

за позовом прокурора Магдалинівсько го району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Личківської сільськ ої ради

до ТОВ “Агроальянс”

про стягнення 8 229,22 грн.

в судовому засіданні взяли участь представники :

від позивача: не з' явились

від відповідача:

від прокуратури: не з' явились

Попенко О.С. (прокурор відд ілу Генеральної прокуратури України)

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті (головуючий суддя - Д убінін І.Ю., судді - Бондарєв Е .М., Ліпинський О.В.) від 09.11.2009 року , залишеним без змін постанов ою Дніпропетровського апеля ційного господарського суду (головуючий суддя - Стрелец ь Т.Г., судді - Головко В.Г., Логв иненко А.О.) від 15.03.2010 року, у спра ві № 8/174-09 позов задоволено; стяг нуто з відповідача на корист ь Личківської сільської ради 8 229,22 грн. втрат; в доход державн ого бюджету 102,00 грн. витрат на д ержмито; 118,00 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

В касаційній скарзі відпов ідач просить скасувати поста нову Дніпропетровського апе ляційного господарського су ду від 16.03.2010 року та прийняти но ве рішення, яким відмовити в з адоволенні позовних вимог, п осилаючись на порушення норм матеріального та процесуаль ного права, а саме: ст.34 ГПК Укра їни.

Відзиву на касаційну скарг у позивач не надіслав.

Сторони не скористалися на даним процесуальним правом н а участь у засіданні суду кас аційної інстанції.

Заслухавши заперечення на касаційну скаргу представни ка прокуратури, перевіривши повноту встановлення обстав ин справи та правильність їх юридичної оцінки в постанов і апеляційного господарсько го суду, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и приходить до висновку, що ка саційна скарга підлягає част ковому задоволенню з наступн их підстав.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що Головним к онтрольно-ревізійним управл інням в Дніпропетровській об ласті було проведено зустріч ну звірку Личківської сільсь кої ради (позивач) з питання за конності використання держа вних земель за період січень 2005 року - червень 2008 року, про що б ула складена довідка від 02.08.2008 р оку №08-23/68 (а.с.5-8).

Зустрічною звіркою з питан ня використання земель несіл ьськогосподарських угідь, що знаходяться під адміністрат ивними та виробничими будівл ями і дворами, які розташован і за межами населених пункті в Личківської сільської ради , встановлено, що в порушення с т.2 Закону України “Про плату з а землю” (із змінами доповнен нями), ст.125 ЗК України останні ( несільськогосподарські угі ддя) використовуються без до говору оренди землі та без сп лати орендної плати за земел ьні ділянки площею 20,2 га, в т.ч. - ТОВ “Агроальянс” (відповідач ) - земельна ділянка площею 4,8 га , сума втрат складає 8 229,22 грн.

Розрахунок втрат орендної плати в Додатку №2 до Довідки (а.с.9).

У Додатку №2 до Довідки визн ачено, що сума втрат від викор истання господарських дворі в без укладання договорів та оплати за використання земе ль відповідачем складає 8 229,22 г рн.

Відповідно до ч.ч.2, 3 ст.152 Земе льного кодексу України власн ик земельної ділянки або зем лекористувач може вимагати у сунення будь-яких порушень й ого прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов' язані з позбавленням права володінн я земельною ділянкою, і відшк одування завданих збитків. З ахист прав громадян та юриди чних осіб на земельні ділянк и здійснюється шляхом відшко дування заподіяних збитків.

Згідно із ст.ст.156, 157 Земельног о кодексу України власникам землі та землекористувачам в ідшкодовуються збитки, запод іяні внаслідок неодержання д оходів за час тимчасового не використання земельної діля нки. Відшкодування збитків в ласникам землі та землекорис тувачам здійснюють юридичні особи, які використовують зе мельні ділянки.

Відповідно до ст.22 ЦК Україн и особа, якій завдано збитків у результаті порушення її ци вільного права, має право на ї х відшкодування. Збитками є д оходи, які особа могла б реаль но одержати за звичайних обс тавин, якби її право не було по рушене (упущена вигода).

Задовольняючи позовні вим оги прокурора в інтересах Ли чківської сільської ради про стягнення з відповідача 8 229,22 г рн., суди обох інстанцій стягн ули цю суму як суму втрат. Прот е позивач в позовній заяві не визначив матеріально-правов ої природи предмету позову, щ о фактично свідчить про вихі д суду за межі позовних вимог .

Колегія суддів вважає, що су ди обох інстанцій безпідстав но не перевірили довідки роз рахунку втрат від використан ня господарських дворів без укладання договорів та оплат и за використання земель по Л ичківській сільській раді на предмет її відповідності По рядку визначенні та відшкоду вання збитків власникам земл і та землекористувачам, затв ердженого постановою Кабіне ту Міністрів України від 19.04.1993 р оку №284, відповідно до якого вл асникам землі та землекорист увачам відшкодовуються збит ки, заподіяні вилученням (вик упом) та тимчасовим зайняття м земельних ділянок, встанов ленням обмежень щодо їх вико ристання, погіршенням якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земел ьних ділянок або приведенням їх у непридатний для викорис тання стан та неодержанням д оходів у зв' язку з тимчасов им невикористанням земельни х ділянок. Розміри збитків ви значаються комісіями, створе ними Київською та Севастопол ьською міськими, районними д ержавними адміністраціями, в иконавчими комітетами міськ их (міст обласного значення) р ад. До складу комісій включаю ться представники Київської , Севастопольської міських, р айонних державних адміністр ацій, виконавчих комітетів м іських (міст обласного значе ння) рад (голови комісій), влас ники землі або землекористув ачі (орендарі), яким заподіяні збитки, представники підпри ємств, установ, організацій т а громадяни, які будуть їх від шкодовувати, представники де ржавних органів земельних ре сурсів і фінансових органів, органів у справах містобуду вання і архітектури та викон авчих комітетів сільських, с елищних, міських (міст районн ого значення) рад, на територі ї яких знаходяться земельні ділянки. Результати роботи к омісій оформляються відпові дними актами, що затверджуют ься органами, які створили ці комісії (п.п.1, 2).

Судами обох інстанцій не да но оцінки тому чи дотримано п озивачем процедури, визначен ої цим Порядком, зокрема, чи ст ворено позивачем комісію, як а була б повноважною визначи ти розмір збитків заподіяних власникові землі її зайнятт ям без правовстановлюючих до кументів.

Колегія суддів звертає ува гу судів на відсутність у від повідача обов' язку сплачув ати на користь позивача орен дну плату за користування зе млею за відсутності укладено го між ними договору оренди з емлі, хоча як вбачається з поз овної заяви та вищенаведеної довідки розрахунку втрат, ос танні вирахувані саме як пла та за використання несільськ огосподарських угідь відпов ідно до ст.8 Закону України “Пр о плату за землю”. Суди ж взага лі послалися на положення на веденої статті, які унормову ють справляння податку за земельні ділянки, надані д ля підприємств промисловост і, транспорту, зв' язку та інш ого призначення, за винятком земельних ділянок, зазначен их у частині другій та третій цієї статті і частині другій статті 6 цього Закону, з розра хунку 5 відсотків від грошово ї оцінки одиниці площі ріллі по області. Неправомірним є і посилання судів на положенн я ст.211 ЗК України, відповідно д о якої громадяни несуть цивільну, адмiнiстративну або кримінальну вiдповiдальнiсть вiдповiдно до законодавства з а самовільне зайняття земель них ділянок.

З огляду на викладене судов і рішення не можна вважати за конними і обґрунтованими, то му вони підлягають скасуванн ю з передачею справи на новий розгляд до господарського с уду першої інстанції.

Колегія суддів доводить до відома сторін, що згідно ріше ння Конституційного суду Укр аїни від 11.03.2010 року № 8-рп/2010 визнач ення у ч.3 ст.125 Конституції Укра їни вищих судів як вищих судо вих органів спеціалізованих судів означає, що вищі суди зд ійснюють на підставах і в меж ах, встановлених законами пр о судочинство, повноваження суду касаційної інстанції ст осовно рішень відповідних сп еціалізованих судів, а визна чення у ч.2 цієї норми Верховно го Суду України як найвищого судового органу в системі су дів загальної юрисдикції озн ачає, що конституційний стат ус Верховного Суду України н е передбачає наділення його законодавцем повноваженням и суду касаційної інстанції щодо рішень вищих спеціалізо ваних судів, які реалізують п овноваження касаційної інст анції.

Таким чином, Конституційни й Суд України дійшов висновк у, що правомірним може бути ли ше одноразове касаційне о скарження та перегляд ріш ень судів.

Керуючись ст.ст.1115, 1117, 1118, п.3 ч.1 ст .1119, ч.1, п.3 ч.2 ст.11110, ст.11111 Господарсь кого процесуального кодексу України, Вищий господарськи й суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ТОВ “Агроальянс” на постанову Дн іпропетровського апеляційн ого господарського суду від 15.03.2010 року у справі № 8/174-09 задовол ьнити частково.

Постанову Дніпропетровськ ого апеляційного господарсь кого суду від 15.03.2010 року та ріше ння Господарського суду Дніп ропетровської області від 09.11 .2009 року у справі № 8/174-09 - скасува ти.

Справу № 8/174-09 направити до Гос подарського суду Дніпропетр овської області на новий роз гляд.

Головуючий-суддя К.Грейц

С у д д і С.Бакуліна

О.Глос

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення10.06.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу10007245
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/174-09

Постанова від 10.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

Ухвала від 15.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 17.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 31.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні