Рішення
від 27.05.2010 по справі 17/54
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2010 р. Справа № 17/54

Господарський суд Івано- Франківської області у склад і судді Неверовської Л.М. при с екретарі судового засідання Боднарчук М.Б., розглянувши у судовому засіданні матеріа ли справи

за позовом Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, А ДРЕСА_1

до відповідача Това риства з обмеженою відпові дальністю "ЗПС", вул. Вовчинець ка, 194а/57, м.Івано-Франківськ, 76000

про стягнення 2272 грн. 54 ко п.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_3 - п редставник, (довіреність б/н в ід 17.12.08)

Від відповідача: не з"явил ись.

встановив: заявлено позов про стягнення 2272 грн. 54 к оп., в тому числі 1750 грн. - боргу з і сплати правових послуг; 204 гр н.34 коп. - пені; 255 грн. 20 коп. - інфля ційних втрат, 63 грн. - 3% річних.

Представник позивача по зовні вимоги підтримав в пов ному обсязі.

17.05.10 р. до суду надійшло клоп отання позивача про долученн я до матеріалів справи копії банківської виписки від 23.04.10 р . про часткову сплату відпові дачем основної суми боргу в р озмірі 1616 грн.

Представник відповідача в судові засідання 12.05.10 р., 27.05.10 р. н е з"явився, ухвали суду від 21.04.1 0 р. та від 12.05.10 р. відповідачем от римані, про що свідчить підпи си уповноваженої на те особи у повідомленнях про врученн я поштового відправлення. Ві дзив на позов не подав, вимоги ухвал суду не виконав.

З огляду на те, що ухвалою су ду від 12.05.10 р. явка сторін не виз навалась обов'язковою, відпо відно до ст.75 ГПК України спра ва розглядається за наявними матеріалами без участі відп овідача, якого належним чино м повідомлено про час і місце засідання суду.

Розглянувши матеріали сп рави, суд встановив наступне .

Між Фізичною особою-підпр иємцем ОСОБА_1 та То вариством з обмеженою відп овідальністю "ЗПС", 26.12.08 р. був ук ладений договір про надання правових послуг.

Відповідно до п.1.1 договору, п озивач зобов"язується за зав данням відповідача надавати правові послуги щодо підпри ємницької діяльності відпов ідача в обсязі та на умовах зг ідно даного договору та завд ання відповідача, а відповід ач в свою чергу зобов"язуєтьс я оплачувати позивачу зазнач ені послуги за ціною, встанов леною сторонами цим договоро м.

Факт надання правових посл уг позивачем підтверджуєтьс я актом про надані послуги ві д 31.12.09 р., оригінал якого оглянут ий в судовому засіданні, нале жно засвідчена копія долучен а до матеріалів справи.

Згідно п.2.1 договору, відпові дач зобов"язаний оплачувати послуги позивача у розмірі 1750 грн. за кожен місяць дії догов ору на підставі наданого поз ивачем акту про надані право ві послуги.

Пунктом 2.4 договору передба чено, що відповідач зобов"яза ний оплачувати позивачеві на дані послуги щомісяця протяг ом п"яти банківських днів з на дання відповідачу акту про н адані послуги.

Строк дії договору згідно п . 7.1 встановлено з 01.01.09 р. по 31.12.09 р. Кр ім того, за домовленістю стор ін 31.01.09 р. договір розірвано, про що свідчить копія угоди про р озірвання договору від 31.01.09 р.).

Відповідач в порушення умо в даного договору свої зобов `язання в повному обсязі не ви конав, внаслідок чого, станом на 19.04.10 р. основний борг відпов ідача становить 1750 грн.

З урахуванням часткової сплати відповідачем суми осн овного боргу в розмірі 1616 грн. 23.04.10 р. (копія банківської випис ки додається), тобто після зве рнення позивача з позовом, су ма основного боргу, що підляг ає стягненню становить 134 грн. , в частині стягнення основно го боргу в розмірі 1616 грн. слід припинити провадження відпо відно до п. 1-1 ст. 80 ГПК України.

На підставі положень Цивіл ьного Кодексу України суд ро бить висновок про те, що з моме нту укладення договору між с торонами виникло цивільно-пр авове зобов' язання.

Майнові зобов'язанн я, які виникають між учасника ми господарських відносин, р егулюються ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України, що визначе но ст. 175 ГК України.

Згідно з частинами 1, 7 с т.193 Господарського кодексу Ук раїни, суб' єкти господарюва ння та інші учасники господа рських відносин повинні вико нувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - ві дповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються ві дповідні положення Цивільно го кодексу України з урахува нням особливостей, передбаче них цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦК Укр аїни правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних пр ав та обов'язків.

Відповідно до ст.509 ЦК зобов"я зання виникають з підстав, вс тановлених ст.11 ЦК України, зо крема, з правочинів.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов'язанням є прав овідношення, в якому одна с торона (боржник) зобов'язана в чинити на користь другої сто рони (кредитора) певну дію (пер едати майно, виконати роботу , надати послугу, сплатити гро ші тощо) або утриматися від пе вної дії, а кредитор має право вимагати від боржника викон ання його обов'язку. Зобов'яза ння виникають з підстав, вста новлених Цивільним Кодексом України, зокрема з договорів та інших правочинів.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні викону ватися належним чином відпов ідно до умов договору та вимо г цього кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог - відповідно до звичаїв д ілового обороту або інших ви мог, що звичайно ставляться.

Пунктом 1 статті 530 Цивільног о кодексу України встановлен о, що якщо у зобов'язанні вст ановлений строк (термін) йог о виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін ).

Статтею 610 ЦК України передб ачено, що порушенням зобов'яз ання є його невиконання або в иконання з порушенням умов, в изначених змістом зобов'язан ня (неналежне виконання).

Відповідно до ст.629 ЦК Украї ни Договір є обов'язковим для виконання сторонами. Не допу скаються одностороння відм ова від виконання зобов'яза нь, крім випадків, передбачен их законом.

Отже, сума основного бор гу підлягає стягненню в розм ірі 134 грн. за отримані правові послуги, в решті суми основно го боргу слід припинити пров адження відповідно до п. 1-1 ст. 8 0 ГПК України.

Пунктом 6.4 вищезазначено го договору передбачено, що у випадку несвоєчасної або не повної оплати вартості надан их послуг, відповідач повине н виплатити пеню в розмірі по двійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за к ожен день прострочення викон ання грошового зобов"язання, яка згідно розрахунку позив ача становить 822 грн.

Поданий позивачем розраху нок пені в розмірі 204 грн. 34 коп. є обгрунтованим, отже пеня під лягає задоволенню в заявлено му розмірі.

Сума боргу з урахув анням індексу інфляції згідн о поданого позивачем розраху нку становить 255 грн. 20 коп., а 3 % р ічних - 63 грн.

Відповідно до ст.625 ЦК України боржник який простро чив виконання грошового зобо в' язання, на вимогу кредито ра зобов' язаний сплатити су му боргу з урахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж три проценти річних від про строченої суми, якщо інший ро змір процентів не встановлен ий договором або законом.

В силу ч.2 ст.20 ГК Украї ни захист прав і законних інт ересів суб' єктів господарю вання здійснюється, зокрема, шляхом застосування до особ и, яка порушила право, штрафни х санкцій, а також іншими спос обами, передбаченими законом .

З огляду на вимоги частини 1 статті 4-7 ГПК України щодо пр ийняття судового рішення за результатами обговорення усіх обставин справи та час тини 1 статті 43 ГПК України с тосовно всебічного, повног о і об'єктивного розгляду в с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, суд п овинен перевірити обґрунтов аність і правильність здійс неного позивачем нарахуван ня таких сум, і в разі, якщо їх обчислення помилкове - зобов 'язати позивача здійснити пе рерахунок відповідно до зако ну чи договору або зробити це самостійно.

Господарським судом здійснено перерахунок прави льності нарахування інфляці йних втрат.

Так, інфляційні нарах ування обраховувались судом відповідно до рекомендацій Верховного Суду України, вик ладених у листі N 62-97р від 03.04.97 "Ре комендації відносно порядк у застосування індексів інф ляції при розгляді судових с прав". Сума інфляційних нарах увань здійснена таким методо м, тобто за весь період в цілом у, без виключення місяців в як их були відсутні інфляційні процеси, яка є обгрунтованою і підлягає стягненню станов ить 249 грн. 19 коп., в решті позовни х вимог в частині стягнення і нфляційних втрат слід відмов ити.

Три відсотки річних, з гідно поданого розрахунку по зивачем є обгрунтованими та підлягають стягненню в сумі 63 грн.

Відповідно до ч.1 ст.33 ГП К Кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень. Вк азаною нормою обов”язок дока зування покладений на сторон и процесу. Доказування поляг ає у поданні доказів сторона ми та доведенні їх переконли вості суду.

Статтею 43 ГПК України вст ановлено, що господарський суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом. Ніякі д окази не мають для господарс ького суду заздалегідь встан овленої сили.

Станом на день розгляду сп рави, відповідач не надав суд у будь-яких документальних д оказів, які б спростовували д оводи позивача.

З огляду на викладене, позов слід задовольнити в частков о, стягнути з відповідача 134 г рн. - основного боргу; 204 грн. 34 ко п.- пені; 249 грн. 19 коп. - інфляційн их втрат, 63 грн. - 3% річних.

В частині стягнення боргу з і сплати правових послуг в ро змірі 1616 грн. слід припинити пр овадження відповідно до п. 1-1 с т. 80 ГПК України.

В задоволенні суми інфляці йних втрат в розмірі 6 грн. 01 коп . слід відмовити.

Відповідно до ст.49 ГП К України судові витрати по с платі державного мита та ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу слід покласти на відпові дача пропорційно розміру зад оволених позовних вимог.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 124 Конституці ї України, ст.ст.202, 258, 509, 526, 530, 610, 625, 629 Ци вільного кодексу України, ст .ст.175,193, 223, 232 Господарського коде ксу України, ч.1 ст. 4-7, ст.ст. 33, 43, 49, п .1-1 ст. 80, ст. ст.75, 82-84, Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд

ВИРІШИВ:

позов Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, АДРЕ СА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1) задовольнити час тково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальніс тю "ЗПС", вул. Вовчинецька, 194а/57, м .Івано-Франківськ, 76000 (ідентифі каційний код 31525134) на користь Фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_1, АДРЕСА_1 (ідентифік аційний код НОМЕР_1) - 134 грн. - боргу зі сплати правових пос луг; 204 грн. 34 коп. - пені; 249 грн. 19 коп . - інфляційних втрат, 63 грн. - 3% рі чних, 101 грн. 73 коп. витрат по спла ті державного мита, 235 грн. 38 коп . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу, про що видати наказ пі сля набрання рішенням законн ої сили.

Провадження в частині ст ягнення боргу в розмірі 1616 грн . припинити.

В задоволенні позовних вим ог Фізичної особи - підприємц я ОСОБА_1, АДРЕСА_1 (іден тифікаційний код НОМЕР_1) в частині інфляційних втрат в розмірі 6 грн. 01 коп. відмовит и.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення десятиденног о строку з дня підписання пов ного рішення, оформленого ві дповідно до статті 84 Господар ського процесуального кодек су України.

Суддя Неверовська Л. М .

рішення підписане 01.06. 10

Виготовле но в АС "Діловодство суду"


Боднарчук М. Б. 01.06.10

Дата ухвалення рішення27.05.2010
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу10007724
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2272 грн. 54 ко п

Судовий реєстр по справі —17/54

Ухвала від 30.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кушнір І.В.

Ухвала від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Судовий наказ від 01.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 21.04.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 02.04.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 31.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні