Ухвала
від 29.09.2021 по справі 761/34689/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/34689/21

Провадження № 2-з/761/2073/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва у складі:

головуючого: судді - Притули Н.Г.,

при секретарі: Бондар О.Д.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго , треті особи: приватний нотаріус Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Олена Василівна, приватний виконавець виконавчого округу Київської області Голяченко Іван Петрович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

В позовних вимогах позивач просить визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис №15255, вчинений 17.05.2021 року приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Оленою Василівною.

Одночасно з пред`явленням позову позивач подав заяву про забезпечення позову, в якій просить вжити заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису від 17.05.2021 року, що зареєстрований №15255, приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Оленою Василівною.

Заява про забезпечення позову обґрунтована тим, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити ефективний захист прав позивача якщо майно позивача буде реалізоване з електронних торгів або буде здійснено відрахування з його заробітної плати, оскільки потрібно буде ініціювати для цього судові процеси, що зумовить значні витрати часу, грошових коштів та здоров`я.

Відповідно до ст. 150 ЦПК України позов може бути забезпечений шляхом вжиття видів забезпечення, передбачених частиною 1 цієї статті. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

Разом з тим, частиною 3 статті 152 ЦПК України визначено, що види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документу.

Відповідно до п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді справ про забезпечення позову розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд(суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Згідно зі ст.87 Закону України Про нотаріат для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Відповідно до ст.50 Закону України Про нотаріат , нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

З матеріалів справи вбачається, що 17.05.2021 року приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Оленою Василівною вчинено виконавчий напис, зареєстрований в реєстрі за №15255, про звернення стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго заборгованості у загальній сумі 22 108,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України Про виконавче провадження підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих написів нотаріусів.

02.07.2021 року на підставі вказаного виконавчого напису приватним виконавцем виконавчого округу Київської області Голяченком Іваном Петровичем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №65953841 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго заборгованості в розмірі 22 108,00 грн та стягнення з боржника основної винагороди приватного виконавця у розмірі 2 210,80 грн. Крім того, у межах вказаного виконавчого провадження приватним виконавцем виконавчого округу Київської області Голяченком Іваном Петровичем 12.07.2021 року було винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України Про виконавче провадження під час здійснення виконавчого провадження виконавець вчиняє виконавчі дії та приймає рішення шляхом винесення постанов, попереджень, внесення подань, складення актів та протоколів, надання доручень, розпоряджень, вимог, подання запитів, заяв, повідомлень або інших процесуальних документів у випадках, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

У Додатку до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження (пункт 1 розділу ІХ) (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 21.07.2020 №2487/5) наведений Перелік виконавчих дій та строки їх вчинення, з якого вбачається, що винесення виконавцем постанови про відкриття виконавчого провадження належить до виконавчих дій.

Наведене свідчить, що приватним виконавцем виконавчого округу Київської області Голяченком Іваном Петровичем вчиняються виконавчі дії у виконавчому провадженні №65953841, відкритому на підставі виконавчого напису №15255, вчиненого 17.05.2021 року приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Оленою Василівною, який оскаржується у судовому порядку.

Зважаючи на викладене, дослідивши наведені у заяві про вжиття заходів забезпечення позову обставини, суд доходить висновку, що предмет позову по даній справі щодо визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, та заявлений позивачем захід забезпечення позову є взаємопов`язаними, заходи забезпечення позову є адекватними та співмірними із заявленими позивачем вимогами, а невжиття заходів забезпечення може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист прав позивача (у разі задоволення позову).

З урахуванням встановлених обставин, та беручи до уваги підстави та предмет позову, враховуючи те, що в даному випадку невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист прав позивача (у разі задоволення позову), - суд вважає за необхідне заяву позивача про забезпечення позову задовольнити та в порядку забезпечення позову зупинити стягнення у виконавчому провадженні ВП №65953841 за виконавчим написом від 17.05.2021 року (зареєстрований в реєстрі за №15255), вчиненим приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Оленою Василівною, до вирішення по суті справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Саніго , треті особи: приватний нотаріус Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Олена Василівна, приватний виконавець виконавчого округу Київської області Голяченко Іван Петрович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Керуючись ст.ст. 149-153 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити.

З метою забезпечення позову зупинити стягнення у виконавчому провадженні №65953841, відкритому на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Олени Василівни, вчиненого 17.05.2021 року та зареєстрованого в реєстрі за №15255.

Стягувач - ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ).

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю Саніго (код ЄДРПОУ 43604788, місцезнаходження: м. Київ, вул. Пирогова, буд. 10-Г, офіс 14).

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Строк пред`явлення до виконання три роки.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

На ухвалу суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

У відповідності до п.15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Шевченківський районний суд міста Києва.

Суддя: Н.Г.Притула

Дата ухвалення рішення29.09.2021
Оприлюднено05.10.2021
Номер документу100093094
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —761/34689/21

Рішення від 14.02.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні