Ухвала
від 28.09.2021 по справі 201/9755/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/9755/21

Провадження № 1-кс/201/2927/2021

УХВАЛА

28 вересня 2021 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у залі суду в м. Дніпро клопотання прокурора відділу про Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу про Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся досуду зклопотанням вкримінальному провадженні№ 32020040040000012 від 13.04.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що ТОВ «Дойчин Пажич» (код 42823344) в період 2019 року проведено ряд операцій, що підлягають обов`язковому фінансовому моніторингу. Такі операції пов`язані із зарахуванням та перерахуванням безготівкових коштів з/на рахунки ТОВ «Дойчин Пажич», в якості оплати, в основному, за сільськогосподарську продукцію, підготовку техніко-комерційних пропозицій, металеві вироби, продовольчі товари, юридичні послуги, а також операції, пов`язані зі зняттям коштів готівкою.

В період з 05.06.2019 по 07.11.2019 з рахунку ТОВ «Дойчин Пажич», відкритому у АТ «Полікомбанк» (МФО 353100) директором вказаного підприємства згідно грошових чеків знято кошти готівкою на загальну суму 5,93 млн. грн.

Джерелами походження коштів на розрахунковому рахунку ТОВ «Дойчин Пажич», були кошти, отримані, від групи підприємств, в якості оплати за товари та послуги.

ТОВ «Дойчин Пажич» має статутний капітал у розмірі 1 тис. грн. та одноосібний посадово-засновницький склад, податкову звітність до ДПІ взагалі не подає з дати реєстрації.

За результатом аналізу інформації про фінансові операції, здійснені учасниками схеми ТОВ «Дойчин Пажич», його контрагентами), що пов`язані із рухом безготівкових коштів по розрахунковим рахункам ТОВ «Дойчин Пажич», за період з 22.05.2019 по 13.11.2019, та зняттям у період з 05.06.2019 по 07.11.2019, з рахунку, відкритого ТОВ «Дойчин Пажич» в АТ «Полікомбанк», готівкових коштів на загальну суму 5,93 млн. грн., є підстави вважати такими, що спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (приховування чи маскування джерел походження таких коштів).

Зважаючи на викладене, наявні об`єктивні підстави вважати, що діяльність ТОВ «Дойчин Пажич» здійснювалась поза межами правового поля та мала на меті надання підприємствам реального сектору економіки послуг з ухилення від сплати податків.

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, в ході досудового розслідування 07.06.2021 отримано ухвали Індустріального районного суду м.Дніпропетровська про надання дозволу на проведення обшуку за адресами, з яких відбувалась подання податкової звітності ТОВ «Дойчин Пажич», а саме м. Дніпро, вул. Воскресенська, буд. 41, офіс, 107, та м. Дніпро, вул. Воскресенська, буд. 41, офіс, 604.

16.06.2021 проведено обшук за адресою, з якої відбувалась подання податкової звітності ТОВ «Дойчин Пажич», а саме м. Дніпро, вул. Воскресенська, буд. 41, офіс, 107, в ході якого вилучено Ноутбук Prestigio №PSB141A03BFWB; Моноблок Lenovo SIW VS80026575; Блокнот синього кольору з написом «2019» з чорновими записами; Зошит з написом «New York City» з чорновими записами.

28.07.2021 винесено постанову про призначення комп`ютерно-технічної експертизи моноблоку Lenovo вилученого в ході проведення обшуку 16.06.2021 за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, буд. 41, офіс, 107.

Відповідно до листа Дніпропетровського НДЕКЦ від 06.09.2021, термін виконання призначеної у кримінальному провадженні експертизи будуть продовжені у зв`язку із значною завантаженістю судових експертів. Орієнтовний термін початку виконання зазначеної експертизи заплановано на листопад 2021 року.

Таким чином, з метою повного, всебічного проведення досудового розслідування та встановлення всіх наявних обставин вчиненого кримінального правопорушення, а також зібрання необхідних доказів, на теперішній час у кримінальному провадженні необхідно отримати результати призначеної експертизи, а також провести наступні слідчі (розшукові) дії: провести комплекс слідчих (розшукових) заходів, спрямованих на встановлення повного кола осіб, які причетні до протиправної діяльності, а також встановлення офісних приміщень та місць зберігання речей і документів, які використовуються в ході вчинення кримінального правопорушення; провести обшуки встановлених «тіньових офісів»; здійснити допити фігурантів злочинної діяльності; провести судово-почеркознавчі експертизи; встановити всі обставини скоєного злочину, його механізм, провести інші слідчі дії, в яких виникне необхідність, встановивши осіб, винних у вчинення злочинів та зібравши докази їх злочинної діяльності, необхідні для звернення до суду із обвинувальним актом; визначити кваліфікацію дій кожного з них; з метою визначення суми збитків завданих державі протиправними діями, призначити проведення податкових перевірок, встановивши суми ухилення від сплати податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств та інших податків, зборів, обов`язкових платежів; з метою підтвердження суми збитків завданих державі протиправними діями призначити проведення судово-економічних експертиз.

З врахуванням проведених вище заходів, у даному кримінальному провадженні необхідно провести наступні процесуальні дії, а саме:

з урахуванням отриманих і зібраних доказів, визначити коло осіб, винних у скоєнні кримінального правопорушення;

повідомити про підозру встановлену особу, за наявності достатніх доказів;

повідомити про завершення досудового розслідування підозрюваного, захисника;

виконати вимоги ст. 290 КПК України;

скласти обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового розслідування, вручити їх копії підозрюваному, захиснику та провести інші слідчі дії, необхідність в яких виникне;

Згідно частини другої статті 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину становить дванадцять місяців.

Строк досудового розслідування кримінального провадження №32020040040000012 від 13.04.2020 закінчується 13 жовтня 2021 року.

На підставі викладеного, прокурор просив продовжити строк досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу

Пунктом 2 абзацу 2 частини 1 статті 219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості.

Відповідно до частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Слідчий суддя вважає доведеним, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене .ч. 1 ст. 212 КК України.

Також слідчий суддя вважає доведеним, що з об`єктивних причин завершити досудове розслідування у зазначений строк неможливо, оскільки, як вбачається з клопотання слідчого, в кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих дій, які можуть бути використані як докази під час судового розгляду.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчих дій є доцільним продовження строку досудового розслідування до шести місяців, оскільки є очевидним той факт, що внаслідок особливої складності провадження провести такі слідчі дії у строк неможливо, проте вони можуть мати суттєве значення для кримінального провадження.

Таким чином, клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу про Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження № №32020040040000012 від 13.04.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, до шести місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.09.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —201/9755/21

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні