Ухвала
від 05.10.2021 по справі 642/4194/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

05.10.2021

Справа №642/4194/21

Провадження №1-кс/642/3608/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2021 року м.Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 розглянувши клопотання слідчого СВ відділу поліції № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 12021221220000349 від 10.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділу поліції № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області підполковник поліції ОСОБА_3 за погодженням прокурора Новобоварської окружної прокуратури м.Харкова ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню №12021221220000349 від 10.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

В клопотанні просить надати тимчасовий доступ до документів з метою вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, що знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- копій реєстраційних та дозвільних документів КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, статут, положення, накази про призначення та посадову інструкцію головного лікаря, заступників та завідуючих відділеннями лікарні, документів щодо законності використання приміщень лікарні у тому числі договорів оренди суб`єктами підприємницької діяльності;

- копій документів стосовно законності відбору аналізів для проведення лабораторних досліджень, накази про призначення на посаду та посадові інструкції осіб, які безпосередньо виконують роботи щодо відбору аналізів;

- оригінали документів щодо взаємовідношень та взаєморозрахунків з ПП « ОСОБА_5 », договори, додаткові угоди, акти, протоколи, накладні, банківські виписки, платіжні доручення, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри тощо;

- копій документів щодо наявності власної лабораторії КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, законності проведення лабораторних досліджень, накази на призначення на посаду та посадові інструкції працівників лабораторії, матеріально відповідальних осіб;

- копій документів щодо придбання медичного та лабораторного устаткування, виробів медичного призначення, засобів вимірювання, обладнання та комплектуючих до нього, тестів, реактивів та реагентів щодо проведення лабораторних досліджень, тестування, відібрання зразків та проб, фармацевтичної продукції, електричних побутових приладів, медичних матеріалів, органічних хімічних речовин, підгузків, послуг діагностичної візуалізації, лабораторні послуги (лабораторні дослідження), Послуги з усного перекладу (Дистанційні он-лайн послуги з перекладу (інтерпретації) між українською (російською) жестовою мовою (у тому числі знаковими системами) і словесною мовою (у тому числі на веб-сторінці) та аудіо-текстового спілкування, меблів, столярного обладнання, за термін часу з 01.01.2020 року по теперішній час;

- копій документів по взаємовідносинам та взаєморозрахункам з суб`єктами господарської діяльності щодо проведення капітальних та поточних ремонтів приміщення лікарні, ремонту і технічного обслуговування обладнання, устаткування, архітектурні, інженерні та планувальні послуги;

- оригіналів документів щодо сплати медичних послуг (ПМД, СМД) відповідно до наступних договорів: № 0000-EKE5-M000 від 10.01.2020 року, № 1619-E420-P000 від 28.03.2020 року, № 3778-E920-P000 від 21.09.2020 року, № 4946-E920-P000 від 01.10.2020 року, № 0000-6E75-M000 від 23.03.2021 року, № 3093-E421-P000 від 26.04.2021, № 1222-E421-P000 від 23.04.2021 року, а саме: договори, додатки до договорів, звіти, акти, протоколи, накладні, видаткові накладні, платіжні відомості, рахунки, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри тощо.

В судове засідання слідчий не з`явилася, заявою до суду справу просить слухати у його відсутності. Клопотання підтримує повністю та просить його задовольнити.

В такому випадку, згідно ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Як вбачається з наданих матеріалів Слідчим відділенням відділу поліції № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021221220000349 від 10.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що посадові особи КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради вступивши у попередню змову з посадовими особами ПП « ОСОБА_5 » організували незаконне отримання грошових коштів нібито під надання послуг з відбору аналізів та проведення лабораторних досліджень за проведення яких грошові кошти отримуються співробітниками лікарняного закладу.

Відповідно до договору № 1-21 про надання медичних послуг від 01.12.2020 року укладеному між КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та ПП « ОСОБА_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , виконавець зобов`язується за завданням замовника протягом визначеного в договорі строку надавати за плату послуги з проведення лабораторних досліджень, а замовник зобов`язується оплачувати надані послуги. Виконавець зобов`язаний: здійснювати лабораторні дослідження і видавати готові результати, забезпечувати якість наданих послуг відповідно до вимог, яким такі послуги звичайно повинні відповідати, надавати інформацію щодо наявності відповідних дозвільних документів, які підтверджують право виконавця на надання послуг. Замовник зобов`язаний: приймати від виконавця результати надання послуг і оплачувати їх в розмірах і в строк, забезпечувати виконавця інформацією, необхідною для надання послуг, оплачувати за наданні послуги оплату в розмірах і строки.

Відповідно до п. 3 Договору, за надання послуг замовник виплачує виконавцю вартість послуг виконання аналізів згідно з протоколом узгодження цін; здавання послуг виконавцем та прийняття їх результатів замовником оформлюється Актом приймання-передачі наданих послуг; у випадку відсутності претензій замовника, акт вважається прийнятим замовником та підлягає оплаті.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 пояснив, що у червні 2021 року він звернувся до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, за медичною допомогою його синові 2018 року народження. Завідуючою гастроінтереологічним відділенням ОСОБА_7 , була зазначена необхідність здачі аналізів крові, сечі та калу. Для проведення аналізів нею було виписано направлення до приватної лабораторії, яка розташовується в будівлі дитячої лікарні. На кожному направленні було зазначено вартість аналізу. Оглянувши направлення на аналізи, ОСОБА_6 повідомив завідуючу, що декілька аналізів вони вже здавали та принесли їх результати. На що ОСОБА_8 повідомила, що необхідно здати додаткові аналогічні аналізи у лабораторії «Аналітика». Зайшовши здавати аналізи в лабораторію ОСОБА_6 побачив медичну сестру яка працює у лікарні, з якою вони також раніше спілкувалися та яка також проводила раніше маніпуляції зі старшою дочкою, т.я. іноді раніше ми зверталися за медичною допомогою до зазначеної лікарні.

За отримані кошти будь-які чеки та квитанції надано не було. Медична сестра повідомила, що результати аналізів будуть через 2 дні, що матеріал необхідно направити до лабораторії «Аналітика», який знаходиться в іншому місці. Раніше частина зазначених аналізів проводилась в лабораторії лікарні безкоштовно та результати надавалися в той же день через невеликий проміжок часу. У зв`язку з чим на даний час аналізи приймаються приватною лабораторією йому не відомо.

Також в зазначеній приватній лабораторії за грошові кошти було взято аналіз на КОВІД. Зазначений аналіз ОСОБА_6 просив завідуючу відділенням зробити безкоштовно за кошти держави, однак вона відмовила, мотивуючи тим, що ні держава ні місцева влада будь-які кошти на проведення зазначених аналізів для дітей не надає. ОСОБА_6 вважає, що співробітниками лікарні умисно організовано побори коштів з батьків та їх привласнення. Раніше дитячі аналізи робилися безкоштовно в лабораторії лікарні.

Допитана в якості свідка ОСОБА_9 пояснила, що на даний час виховує трьох дітей. Приблизно на початку літа сину ОСОБА_10 стало зле, в нього підвищилася температура, почався кашель та нежить. У зв`язку із чим вони звернулися за медичною допомогою до ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Після проведення огляду дитини їм була зазначена необхідність здати тест на КОВІД та декілька аналізів крові за різними показниками. Завідуючою відділенням було виписано направлення на аналізи до приватної лабораторії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та зазначена в направленнях вартість кожного аналізу. У наданні можливості здати безкоштовні аналізи у тому числі КОВІД їм було відмовлено.

ОСОБА_9 вважає, що головний лікар дитячої лікарні навмисно посадив свого працівника до окремої кімнати з метою введення батьків в оману та привласнення коштів за нібито проведення аналізів приватною лабораторією. А аналізи фактично проводяться в лабораторії лікарні за державні кошти, а грошові кошти привласнюються робітниками лікарні.

Опитана завідувач відділенням КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР ОСОБА_11 пояснила, що в гастроентерологічному відділенні лікарні здійснюється забір крові на аналізи за призначенням лікаря для медичної лабораторії «Аналітика». В призначенні лікаря зазначається вид аналізу та його вартість. Маніпуляційна сестра лікарні після отримання коштів за аналіз передає їх кур`єру медичної лабораторії «Аналітика». Про роботу медичної лабораторії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та отримання грошових коштів за аналізи відомо адміністрації лікарні та головному лікарю ОСОБА_12 .

Опитана старша медична сестра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР ОСОБА_13 пояснила, що в гастроентерологічному відділені лікарні в маніпуляційному кабінеті за призначенням лікуючого лікаря та за його направленням, в якому вказується вид аналізу та вартість аналізу, після отримання направлення, медична сестра лікарні здійснює маніпуляцію та залишає направлення з коштами та аналізом для кур`єра лабораторії «Аналітика». Самовільно та без призначень лікарів медична сестра ніяких маніпуляцій не проводить. Про збір аналізів для лабораторії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та про передачу коштів за аналізи відомо адміністрації лікарні та головному лікарю ОСОБА_12 .

Опитана палатна медична сестра гастроентерологічного відділення КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР ОСОБА_14 пояснила, що нею особисто в приміщенні маніпуляційного кабінету проводиться відбір крові для лабораторії «Аналітика» за направленням лікуючого лікаря. Кошти, які пацієнт надає за аналізи вона передає кур`єру, який забирає кров до лабораторії « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Сумму за аналіз вказує лікар який назначає аналізи. Про те, що виконується забір аналізів для лабораторії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » відомо адміністрації, а також старшій медичній сестрі, завідуючому відділенням та головному лікарю.

Відповідно до інформації розміщеної на офіційному веб-порталі за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_5 загальнодоступної всесвітньої мережі Інтернет, встановлена наявність у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР власної клініко-діагностичної лабораторії, яка знаходиться на другому поверсі приміщення лікарні за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході проведення моніторингу інформації розміщеної на офіціальному веб-порталі публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_6 » встановлено факти надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР за надання медичних послуг з первинної медичної допомоги та стаціонарної медичної допомоги за наступними договорами: № 0000-EKE5-M000 від 10.01.2020 року, № 1619-E420-P000 від 28.03.2020 року, № 3778-E920-P000 від 21.09.2020 року, № 4946-E920-P000 від 01.10.2020 року, № 0000-6E75-M000 від 23.03.2021 року, № 3093-E421-P000 від 26.04.2021, № 1222-E421-P000 від 23.04.2021 року, у тому числі проведення відповідних лабораторних досліджень.

14.06.2021 року на адресу КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР направлено вимогу слідчого щодо отримання наступних копій документів: Реєстраційні та дозвільні документи КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, статут, положення, накази про призначення та посадову інструкцію головного лікаря, заступників та завідуючих відділеннями лікарні; Документів стосовно законності відбору аналізів для проведення лабораторних досліджень, накази про призначення на посаду та посадові інструкції осіб, які безпосередньо виконують роботи щодо відбору аналізів; Документи щодо взаємовідношень та взаєморозрахунків з ПП « ОСОБА_5 », договори, додаткові угоди, акти, протоколи, накладні, банківські виписки, платіжні доручення тощо; Документи щодо наявності власної лабораторії КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради та законності проведення лабораторних досліджень; Документи щодо придбання лабораторного устаткування, реактивів та реагентів щодо проведення лабораторних досліджень; Документів щодо сплати медичних послуг (ПМД, СМД) відповідно до наступних договорів: № 0000-EKE5-M000 від 10.01.2020 року, № 1619-E420-P000 від 28.03.2020 року, № 3778-E920-P000 від 21.09.2020 року, № 4946-E920-P000 від 01.10.2020 року, № 0000-6E75-M000 від 23.03.2021 року, № 3093-E421-P000 від 26.04.2021, № 1222-E421-P000 від 23.04.2021 року, а саме договори, додатки договорів, звіти, рахунки тощо.

Однак, 29.06.2021 року до ВП № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області надійшов лист від 23.06.2021 № 628/0/523-21 КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР про відмову в наданні копій зазначених документів, що вказує на те, що іншими способами отримати документи не має можливості, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення оригіналів та копій зазначених документів.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні економічної та почеркознавчої експертизи з метою встановлення суми можливих матеріальних збитків, встановлення наслідків, а також встановлення осіб, причетних до скоєння зазначеного кримінального правопорушення.

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підстава щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КК України, в матеріалах кримінального провадження мається наявність достатніх підстав вважати, що документи КНП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР щодо взаємовідношень та взаєморозрахунків з ПП « ОСОБА_5 », а також документи щодо діяльності зазначеного закладу охорони здоров`я мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи вищевикладене, з метою з`ясування об`єктивної істини у кримінальному провадженні, з`ясування усіх обставин кримінального провадження, а також встановлення осіб, причетних до події кримінального правопорушення, необхідно здійснити тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно, до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, що передбачає особливий порядок тимчасового доступу і вилучення.

Відповідно до п. 18 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013, застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо речі та документи згідно зі ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення.

Враховуючи, що у матеріалах досудового розслідування наявні точні дані про те, що зазначені документи та інформація, яка знаходиться в володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення істини у справі, а також в подальшому, за наявністю відповідних відомостей, будуть визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, у зв`язку із тим, що іншими способами встановити обставини, які необхідні для повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування вказаного кримінального провадження не має можливості, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення оригіналів зазначених документів.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст.132, ч.5 ст.163 та ч.6 ст.163 КПК України підстав для задоволення клопотання слідчого.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132, 160, 162, 163 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ відділу поліції № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 12021221220000349 від 10.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України - задовольнити.

Надати слідчому СВ відділу поліції № 2 Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області підполковнику поліції ОСОБА_3 , а також процесуальному керівнику прокурору Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області ОСОБА_15 тимчасовий доступ до документів з метою вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, що знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- копій реєстраційних та дозвільних документів КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, статут, положення, накази про призначення та посадову інструкцію головного лікаря, заступників та завідуючих відділеннями лікарні, документів щодо законності використання приміщень лікарні у тому числі договорів оренди суб`єктами підприємницької діяльності;

- копій документів стосовно законності відбору аналізів для проведення лабораторних досліджень, накази про призначення на посаду та посадові інструкції осіб, які безпосередньо виконують роботи щодо відбору аналізів;

- оригінали документів щодо взаємовідношень та взаєморозрахунків з ПП « ОСОБА_5 », договори, додаткові угоди, акти, протоколи, накладні, банківські виписки, платіжні доручення, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри;

- копій документів щодо наявності власної лабораторії КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківської міської ради, законності проведення лабораторних досліджень, накази на призначення на посаду та посадові інструкції працівників лабораторії, матеріально відповідальних осіб;

- копій документів щодо придбання медичного та лабораторного устаткування, виробів медичного призначення, засобів вимірювання, обладнання та комплектуючих до нього, тестів, реактивів та реагентів щодо проведення лабораторних досліджень, тестування, відібрання зразків та проб, фармацевтичної продукції, електричних побутових приладів, медичних матеріалів, органічних хімічних речовин, підгузків, послуг діагностичної візуалізації, лабораторні послуги (лабораторні дослідження), Послуги з усного перекладу (Дистанційні он-лайн послуги з перекладу (інтерпретації) між українською (російською) жестовою мовою (у тому числі знаковими системами) і словесною мовою (у тому числі на веб-сторінці) та аудіо-текстового спілкування, меблів, столярного обладнання, за термін часу з 01.01.2020 року по теперішній час;

- копій документів по взаємовідносинам та взаєморозрахункам з суб`єктами господарської діяльності щодо проведення капітальних та поточних ремонтів приміщення лікарні, ремонту і технічного обслуговування обладнання, устаткування, архітектурні, інженерні та планувальні послуги;

- оригіналів документів щодо сплати медичних послуг (ПМД, СМД) відповідно до наступних договорів: № 0000-EKE5-M000 від 10.01.2020 року, № 1619-E420-P000 від 28.03.2020 року, № 3778-E920-P000 від 21.09.2020 року, № 4946-E920-P000 від 01.10.2020 року, № 0000-6E75-M000 від 23.03.2021 року, № 3093-E421-P000 від 26.04.2021, № 1222-E421-P000 від 23.04.2021 року, а саме: договори, додатки до договорів, звіти, акти, протоколи, накладні, видаткові накладні, платіжні відомості, рахунки, а також інші первинні бухгалтерські документи та облікові регістри.

Строк дії ухвали - 2 місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу100105502
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню № 12021221220000349 від 10.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —642/4194/21

Ухвала від 05.10.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 21.07.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні