Ухвала
від 05.10.2021 по справі 902/979/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"05" жовтня 2021 р. Cправа № 902/979/21

Суддя Господарського суду Вінницької області Яремчук Ю.О. , розглянувши матеріали

за позовом :Товариства з обмеженою відповідальністю "Брайт 2" (провулок Костя Широцького, м. Вінниця, 21012)

до :Вінницької міської ради Вінницької області (вул. Соборна,59, м. Вінниця, 21050)

до: Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькі області (Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21100)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Андрушівський маслосирзавод" (вул. Лисенка,10, м. Андрушівка, Житомирська область)

до: Головного управління ДФС у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе,7, м. Вінниця, 21100)

до: Приватного підприємства "Карпати" (вул. Короленка, 7, м. Вінниця, 21001)

про зняття арештів з нерухомого майна

В С Т А Н О В И В :

30.09.2021 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Брайт 2" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до Вінницької міської ради Вінницької області до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькі області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Андрушівський маслосирзавод" до Головного управління ДФС у Вінницькій області до Приватного підприємства "Карпати" про зняття арештів з нерухомого майна.

Згідно Витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями матеріали позовної заяви (з присвоєним єдиним унікальним номером судової справи № 902/979/21 ) передано на розгляд судді Яремчуку Ю.О.

Дослідивши матеріали позовної заяви господарський суд дійшов висновку, що остання підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Так, згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відтак, на стадії прийняття позовної заяви до розгляду суд має бути впевненим у тому, що зазначені засади не були порушені заявником позову.

Нормативно-правовим актом, який регулює порядок та розмір сплати судового збору за подання позовних заяв до господарського суду, є Закон України "Про судовий збір".

Виходячи з підпунктів 2.1, 2.2 ч.2 ст.4 Закону за подання до господарського суду позовних заяв майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотки ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання позовних заяв немайнового характеру - 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2021 р. становить 2 270,00 грн.

Зі змісту позовної заяви слідує, що позивачем при зверненні до суду заявлено три вимоги немайнового, а саме: звільнити з під арешту майно, а саме: 21/100 частки будинковолодіння, що знаходиться в м. Вінниця, вул. Фрунзе, 4. загальною площею 5762.7 кв.м., до складу якого входять: виробнича будівля, позначена на плані літ. Б . 1954 р.п.. автомобільна бункерна естакада, позначена на плані літ. №2., що розташоване за адресою: м. Вінниця, вул. Фрунзе. 4, , що належить на праві власності Приватному підприємству Карпати , на яке накладено арешти: Староміським відділом державної виконавчої служби Вінницького міського управління юстиції правонаступником якого є Третій відділ державної виконавчої служби у місті Вінниці центрально-західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Хмельницький), а саме: постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 27.11.2009 року ВП №14679203 (обтяження 8079825), постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 27.11.2009 ВП №967683 (обтяження 9380591) та відділом примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), а саме.+ постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження ВП №63962587 від 25.02.2021 (обтяження 40728392).

Таким чином при поданні позову позивачем повинно бути сплачено 2 270,00 грн *3 = 6 810,00 грн.

Натомість позивачем при поданні позову до суду не надано доказів сплати судового збору у встановленому розмірі.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків, шляхом надання до суду доказів сплати судового збору у розмірі 6 810,00 грн.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Заявником в порушення наведених вище законодавчих приписів, не надано доказів надіслання відповідачам та третім особам у справі копії позовної заяви з додатками до неї.

Суд, вважає за необхідне зауважити, що відповідно до п. 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.09 р. № 270, розрахунковим документом, що підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Згідно з п.п. 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

З сукупного аналізу наведених вище норм вбачається, що належним доказом відправлення відповідачу у справі позовної заяви з додатками до неї є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі або належним чином засвідченій копії.

Суд зауважує, що до позовної заяви позивачем не доказів направлення копії позовної заяви з додатками відповідачам та третім особам.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків, шляхом надання до суду: доказів сплати судового збору; доказів направлення копії позовної заяви з додатками до неї відповідачам а третім особам.

Суд звертає увагу, що відповідно до приписів ст.174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 77, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Брайт 2" до Вінницької міська ради Вінницької області до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькі області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Андрушівський маслосирзавод" до Головного управління ДФС у Вінницькій області до Приватного підприємства "Карпати" про зняття арештів з нерухомого майна - залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4. За приписами ч. 1 ст. 255 ГПК України ухвала про залишення позовної заяви без руху оскарженню не підлягає.

5. Копію ухвали надіслати сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, та позивачу на електронну адресу veteran_legal@ukr.net.

Дата складання повного тексту ухвали 05.10.2021 р.

Суддя Яремчук Ю.О.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (провулок Костя Широцького, м. Вінниця, 21012)

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено06.10.2021

Судовий реєстр по справі —902/979/21

Судовий наказ від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Судовий наказ від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Судовий наказ від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Судовий наказ від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Судовий наказ від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Судовий наказ від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Рішення від 17.01.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 16.12.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 18.10.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні