Ухвала
від 05.10.2021 по справі 12/128
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"05" жовтня 2021 р. Справа №12/128

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В., розглянувши матеріали заяви Акціонерного товариства "Альфа-Банк" про заміну стягувача у справі

за позовом Акціонерно-комерційного банку соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі Рівненської обласної філії Акціонерно- комерційного банку соціального розвитку "Укрсоцбанк"

до відповідача підприємця Янчишиної Яни Андріївни

про стягнення заборгованості в сумі 133 705 грн. 73 коп.

без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Рівненської області (суддя Крейбух О.Г.) від 23.12.2008 року позов задоволено, стягнуто з підприємця Янчишиної Яни Андріївни на користь Акціонерно-комерційного банку соціального розвитку "Укрсоцбанк" в особі Рівненської обласної філії Акціонерно-комерційного банку соціального розвитку "Укрсоцбанк" грошову суму в розмірі 133 705 грн. 73 коп., яка обчислена станом на 23.10.2008р., в т.ч.: кредит - 52749 грн. 55 коп., проценти - 19092 грн. 67 коп., пеня - 15827 грн. 51 коп., штраф - 46036 грн. 00 коп.; державне мито за подання позовної заяви у сумі 1337 грн. 06 коп. та витрат на оплату послуг за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118грн 00коп.

16.01.2009 року на виконання рішення господарського суду від 23.12.2008 р. видано наказ № 12/128.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суд від 07.04.2010 року в прийнятті апеляційної скарги підприємця Янчишин Яни Андріївни відмовлено, апеляційну скаргу та додані до неї матеріали всього на 9 аркушах (в тому числі поштовий конверт) повернуто скаржнику.

Постановою Вищого господарського суду України від 13.07.2010 року ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 07.04.2010 р. у справі №12/128 господарського суду Рівненської області залишено без змін, а касаційну скаргу суб`єкта підприємницької діяльності Янчишиної Яни Андріївни - без задоволення.

01.10.2021 року до Господарського суду Рівненської області від представника Акціонерного товариства "Альфа-Банк" надійшла заява про заміну стягувача відповідно до якої просить суд постановити ухвалу, якою замінити стягувача ПАТ "Укрсоцбанк" та АТ "Альфа-Банк" у наказі № 12/128 від 16.01.2009 р. виданого Господарським судом Рівненської області про стягнення грошових коштів за кредитним договором, у зв`язку з переходом до АТ "Альфа-Банк" прав кредитора за кредитним договором укладеним між ПАТ "Укрсоцбанк" та Янчишиною Я.А.

Розпорядженням керівника апарату Господарського суду Рівненської області від 04.10.2021 року № 01-04/35/2021, враховуючи, що суддю Крейбух О.Г. станом на 04.10.2021 року відраховано зі штату суддів Господарського суду Рівненської області, відповідно до п. 2.3.47, 2.3.49 - 2.3.52 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, призначено повторний автоматизований розподіл справи № 12/128, за результатами якого справу передано на розгляд судді Романюку Р.В.

Розглянувши заяву про заміну стягувача та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Як вбачається зі змісту заяви, заявник зазначає, що відповідно до передавального акту, затвердженого протоколом №4/2019 позачергових загальних зборів акціонерів АТ "Альфа-Банк" від 15.10.2019 року. до АТ "Альфа-Банк" перейшли усі права та обов`язки АТ "Укрсоцбанк", в тому числі і право вимоги до підприємця Янчишиної Я.А.

Заява про заміну стягувача від 24.09.2021 року підписана представником АТ "Альфа-Банк", адвокатом Мартиненко В.В.

До заяви про заміну стягувача, як доказ на представництво та підписання заяви від юридичної особи в даній справі, подано суду копію довіреності № 014306/20 від 15.12.2020 року, з якої вбачається, що дана довіреність видана без права передоручення, вважається чинною з моменту її підписання та діє до 31 липня 2021 року.

Згідно з ч.ч. 1 - 3 ст. 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник. При розгляді справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених статтею 59 цього Кодексу. Органи та інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі. Одна й та сама особа може бути одночасно представником декількох позивачів або декількох відповідачів або декількох третіх осіб на одній стороні, за умови відсутності конфлікту інтересів між ними (ст. 58 ГПК України).

Частинами 1, 3, 4, 9 статті 60 ГПК України встановлено, що повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю фізичної або юридичної особи; свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Таким чином, заява повинна містити підпис особи, яка відповідно до установчих документів правомочна діяти в інтересах юридичної особи або підпис особи, яка відповідно до вимог закону наділена правом підписання відповідних документів.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення передбачено ст. 170 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 ГПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Водночас, належних доказів на підписання від імені юридичної особи - АТ "Альфа-Банк" заяви про заміну стягувача від 24.09.2021 року представником заявника суду не подано.

Згідно з частиною 4 статті 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

З огляду на зазначене, враховуючи що при зверненні до суду із заявою про заміну стягувача у справі № 12/128 заявником не додано належних доказів, які підтверджують право звертатися до суду та підписувати письмові заяви (клопотання, заперечення) в інтересах АТ "Альфа-Банк" адвокатом - Мартиненко В.В., а додана до матеріалів довіреність на представництво інтересів АТ "Альфа-Банк" адвокатом - Мартиненко В.В. не може бути визнана судом таким доказом, оскільки строк її дії закінчився 31.07.2021 року, суд дійшов висновку про повернення заяви АТ "Альфа-Банк" від 24.09.2021р. про заміну стягувача без розгляду.

Керуючись ст.ст. 170, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства "Альфа-Банк" про заміну стягувача у справі № 12/128 - повернути Акціонерному товариству "Альфа-Банк" (03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 100) без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду, через місцевий суд, що її постановив або безпосередньо до апеляційного суду, в порядку та строк, встановлені статтями 254 - 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Р.В. Романюк

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено06.10.2021
Номер документу100108339
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/128

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 12.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 30.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні