Рішення
від 04.10.2021 по справі 134/1418/21
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Крижопільський районний суд Вінницької області

2-о/134/34/2021

Справа № 134/1418/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04 жовтня 2021 року Крижопільський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого-судді: Лабая О.В.

з участю секретаря: Балух О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Крижопіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Фермерське господарство "Вітол Агро" про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,

В С Т А Н О В И В:

До Крижопільського районного суду Вінницької області звернувся ОСОБА_1 заінтересована особа: Фермерське господарство "Вітол Агро" про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Заява обґрунтована тим, що заявник є власником земельної ділянки (паю) площею 2,1787 га, розташованої на території Крижопільської територіальної громади (колишня Соколівська сільська рада) посвідченої державним актом ЯБ 686356 виданим на підставі розпорядження Крижопільської РДА від 19.05.2006 року №104, кадастровий №0521986200:03:002:0228.

На даний у нього склалась критична ситуація із здоров`ям (потрібна термінова операція). Тому він вирішив продати належну йому земельну ділянку місцевому фермерському господарству Вітол Агро .

Як виявилось зробити він цього не може, адже при виготовленні державного акта, з невідомих причин було допущено помилку в його прізвищі зазначеному в державному акті і вказано ОСОБА_3 замість ОСОБА_2 .

Виправлення в державному акті були можливі до 2013 року, шляхом видачі нового державного акту. З 2013 року державні акти не видаються, будь які виправлення внесені в державний акт призводять до визнання його зіпсованим. За таких обставин він змушений звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності Державного акту на право приватної власності на землю. Ухвалою суду від 26 серпня 2021 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання. В судове засідання заявник не з`явився, надіслав суду заяву про розгляд справи у його відсутність. Заяву підтримав та просив задовольнити. Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надіслав суду заяву про розгляд справи у його відсутність. Проти задоволення заяви не заперечують.

Дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до висновку, що вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав. Заявнику на праві особистої приватної власності належить земельна ділянка площею 2,1787 га розташованої на території Крижопільської територіальної громади (колишня Соколівська сільська рада) посвідченої державним актом ЯБ 686356 виданим на підставі розпорядження Крижопільської РДА від 19.05.2006 року №104, кадастровий №0521986200:03:002:0228. У даному державному акті допущено помилку у написанні прізвищі заявника тобто власника та зазначено ОСОБА_3 . Проте, прізвище у паспорті громадянина України, вірно зазначено як ОСОБА_2 .

Внаслідок розпаювання земель КСП Мрія ОСОБА_1 отримав земельну частку (пай) площею 2,1787 га, що підтверджується довідкою Соколівської сільської ради Крижопільського району Вінницької області від 16.06.2015 № 803.

Відомості про право власності на земельну ділянку кадастровий номер 0521986200:03:002:0228 площею 2,1787 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, адреса Вінницька обл., Крижопільський р. с. Соколівка, власник ОСОБА_1 внесено 27.07.2021, внесенні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Через допущення вказаної помилки в зазначенні прізвищі заявника він не може вчинити дії, як власник земельної ділянки.

Частиною 1 ст.4 ЦПК України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Вирішуючи питання про встановлення даного юридичного факту суд виходить з того, що відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в п.12постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Відповідно до листа ВСУ 01.01.2012 Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення , коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Таким чином, факт належності заявнику правовстановлюючого документу - Державного акту на право приватної власності на землю, виданий на підставі розпорядження Крижопільської РДА 19.05.2006 № 104, підтверджується копією паспорту, копією РНОКПП, інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру, іпотек, єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, договором оренди землі, які додані до матеріалів справи та в яких збігається прізвище, ім`я, по батькові, дата, місяць та рік народження заявника.

Заявник звернувся із заявою до суду про встановлення факту належності правовстановлюючих документів з метою реалізації права на власність. Встановлення даного факту не пов`язується з іншим вирішенням спору про право. Оскільки невідповідність в написанні прізвищі заявника в правовстановлюючому документі перешкоджає реалізації заявником права на належне розпорядження своїми правами, суд дійшов висновку про наявність підстав для встановлення факту належності заявнику правовстановлюючих документів.

На підставі ст.ст.293,315 ЦПК України, керуючись ст.ст. 2,5,10-13,34,258-259,265,352,354 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Фермерське господарство "Вітол Агро" про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, задовольнити. Встановити факт, що державний акт ЯБ 686356 на земельну ділянку площею 2,1787 га, кадастровий №0521986200:03:002:0228, виданий на підставі розпорядження Крижопільської РДА від 19.05.2006 №104 на ім`я ОСОБА_4 належить ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Вінницького апеляційного суду або через Крижопільський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Строк на апеляційне оскарження може бути поновлений в разі пропуску з поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України, а також відповідно до пункту 3Прикінцевих положень ЦПК України. Заявник: ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) житель с. Соколівка, Тульчинського району, Вінницької області. Заінтересована особа: Фермерське господарство "Вітол Агро" (код ЄДРПОУ 40277072), місцезнаходження, вул. Терешкової, 15 с. Соколівка Тульчинського району, Вінницької області.

Суддя:

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.10.2021
Оприлюднено06.10.2021
Номер документу100109653
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —134/1418/21

Рішення від 04.10.2021

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні