Постанова
від 05.10.2021 по справі 910/12866/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" жовтня 2021 р. Справа№ 910/12866/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Сотнікова С.В.

суддів: Кравчука Г.А.

Остапенка О.М.

за участю секретаря судового засідання Титарєвої Г.І.,

представника відповідача адвоката Солімчука О.І.,

розглянувши заяву Приватного підприємства "Світова музика"

про розподіл судових витрат

у справі № 910/12866/20

за позовом Приватного підприємства "Світова музика"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мюзікрадіо"

про стягнення 361935,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Світова музика" (далі - ПП "Світова музика", позивач) звернулось у Господарський суд міста Києва з позовом про Товариства з обмеженою відповідальністю "Мюзікрадіо" (далі - ТОВ "Мюзікрадіо", відповідач) компенсації в розмірі 361935,00 грн за використання п`яти музичних творів ("ІНФОРМАЦІЯ_1" у ОСОБА_2, "ІНФОРМАЦІЯ_2" у виконанні ОСОБА_3, "ІНФОРМАЦІЯ_3)" у виконанні ОСОБА_4, "ІНФОРМАЦІЯ_4)" у виконанні ОСОБА_1 , "ІНФОРМАЦІЯ_5" у виконанні ОСОБА_5) шляхом їх публічного сповіщення в ефірі радіостанції без дозволу правовласника та сплати винагороди (роялті).

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.04.2021 позовні вимоги задоволено частково; стягнуто з ТОВ "Мюзікрадіо" на користь ПП "Світова музика" 241290,00 грн компенсації за порушення майнових авторських прав та 3619,34 грн судового збору; у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, відповідач звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 15.04.2021 повністю та прийняти нове рішення, яким відмовити у позові у повному обсязі.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 13.09.2021 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мюзікрадіо" залишено без задоволення, рішення Господарського суду міста Києва від 15.04.2021 у справі № 910/12866/20 залишено без змін.

20.09.2021 позивач подав заяву про розподіл судових витрат, у якій просить стягнути з відповідача судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 20000,00 грн.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 22.09.2021 призначено розгляд справи № 910/12866/20 на 05.10.2021.

У відповідності до ч. 10 ст. 32 ГПК України та згідно витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.10.2021 для розгляду справи № 910/12866/20, у зв`язку з перебуванням у відпустці судді Отрюха Б.В., сформовано колегію суддів у складі: Сотніков С.В. (головуючий, доповідач), Остапенко О.М., Кравчук Г.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 05.10.2021 вирішено здійснювати розгляд справи № 910/12866/20 по суті спочатку колегією суддів у складі: Сотніков С.В. (головуючий, доповідач), Остапенко О.М., Кравчук Г.А., яка визначена протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.10.2021.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечив доводи та вимоги заяви про розподіл судових витрат з огляду на її необґрунтованість.

Розглянувши заяву Приватного підприємства "Світова музика" та матеріали справи, колегія судів дійшла висновку про її задоволення та необхідність прийняти додаткову постанову з огляду на наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Згідно із частиною 1 статті 129 ГПК України судовий збір покладається:

1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін;

2) у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч. 4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:

1) у разі задоволення позову - на відповідача;

2) у разі відмови в позові - на позивача;

3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 13.09.2021 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мюзікрадіо" залишено без задоволення, рішення Господарського суду міста Києва від 15.04.2021 у справі № 910/12866/20 залишено без змін.

У зв`язку з відмовою у задоволенні апеляційної скарги витрати позивача на професійну правничу допомогу належить покласти на відповідача.

Статтею 123 ГПК України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частин першої та другої статті 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Разом із тим розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду (частина восьма статті 129 ГПК України).

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина третя статті 126 цього Кодексу).

Критерії оцінки поданих заявником доказів суд встановлює самостійно у кожній конкретній справі, виходячи з принципів верховенства права та пропорційності, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, що суди застосовують як джерело права згідно зі статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини".

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності) та критерію розумності їхнього розміру, з урахуванням конкретних обставин справи та доводів сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема, у рішеннях від 12 жовтня 2006 року у справі "Двойних проти України" (пункт 80), від 10 грудня 2009 року у справі "Гімайдуліна і інших проти України" (пункти 34-36), від 23 січня 2014 року у справі "East/West Alliance Limited" проти України", від 26 лютого 2015 року у справі "Баришевський проти України" (пункт 95) зазначається, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими (необхідними), а їхній розмір - обґрунтованим.

Вирішуючи заяву сторони судового процесу про компенсацію понесених нею витрат на професійну правничу допомогу суду належить дослідити та оцінити додані заявником до заяви документи на предмет належності, допустимості та достовірності відображеної у них інформації. Зокрема, чи відповідають зазначені у документах дані щодо характеру та обсягу правничої допомоги, наданої адвокатом, документам, наявним у судовій справі. Чи не вчиняв адвокат під час розгляду справи дій, які призвели до затягування розгляду справи, зокрема, але не виключно, чи не подавав явно необґрунтованих заяв і клопотань. Чи не включено у документи інформацію щодо витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, які не підтверджені належними доказами. Та навпаки, якими доказами підтверджується заявлена до відшкодування сума, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги.

Водночас за змістом пункту 1 частини другої статті 126, частини восьмої статті 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини другої статті 126 цього Кодексу). Близька за змістом правова позиція викладена у постанові об`єднаної палати Верховного Суду від 03.10.2019 зі справи № 922/445/19.

Згідно з приписами пункту 12 частини третьої статті 2 ГПК України до основних засад (принципів) господарського судочинства, віднесено, зокрема, відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

На підтвердження здійснення представництва інтересів Приватного підприємства "Світова музика" у Північному апеляційному господарському суді при розгляді справи № 910/12866/20 адвокатом Лавриненко К.Л., зокрема, надано: договір доручення (надання професійної правової допомоги від 22.07.2020, який укладений ПП "Світова музика" безпосередньо з адвокатом, додаткову угоду до нього від 01.08.2020; акт прийому-передачі наданих послуг від 13.09.2021, підписаний ПП "Світова музика" та безпосередньо адвокатом; свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю від 05.09.2018; довіреність від 23.07.2020.

В силу приписів статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:

1) договір про надання правової допомоги;

2) довіреність;

3) ордер;

4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

З огляду на викладене, надані ПП "Світова музика" докази в їх сукупності, підтверджують наявність підстав для відшкодування судом витрат названого підприємства на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції (здійснення представництва інтересів ПП "Світова музика" адвокатом Лавриненко К.Л. в судовому засіданні, подання відзиву на апеляційну скаргу) в розмірі 20000,00 грн, оскільки цей розмір судових витрат відповідно до статті 74 ГПК України доведений, документально обґрунтований та відповідає критерію співмірності, пропорційності та розумної необхідності таких витрат з урахуванням складності справи.

Колегія суддів зазначає, що у додатковій постанові від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц Велика Палата Верховного Суду зробила такі висновки: 1) при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21); 2) розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися у ці правовідносини. Разом із тим, чинне цивільно-процесуальне законодавство визначило критерії, які слід застосовувати при визначенні розміру витрат на правничу допомогу; 3) саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування з іншої сторони витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог, що виключає ініціативу суду з приводу відшкодування витрат на професійну правничу допомогу одній із сторін без відповідних дій з боку такої сторони (пункт 44).

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань, з урахуванням складності справи, кваліфікації, досвіду і завантаженості адвоката та інших обставин. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. У разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу й обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання) розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

Колегія суддів відхиляє заперечення відповідача, надані представником в судовому засіданні, щодо неспівмірності вартості наданих послуг з огляду на те, що вони ґрунтуються виключно на суб`єктивній думці про обсяг та складність наданих адвокатом послуг без урахування, зокрема, особливостей апеляційного перегляду судових рішень суду першої інстанції.

Встановивши обставини, викладені у ч. 5 ст. 129 та ч. 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, а також приймаючи до уваги наслідки вирішення даної справи - відмову у задоволенні апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов висновку про необхідність покладення на відповідача витрат позивача на професійну правничу допомогу в сумі 20000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 129, 244, 281, 282 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву Приватного підприємства "Світова музика" задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мюзікрадіо" (ідентифікаційний код: 31451403; місцезнаходження: 01135, м. Київ, вул. Павлівська, 29, кімн. 22) на користь Приватного підприємства "Світова музика" (ідентифікаційний код: 36463790; місцезнаходження: 02222, м. Київ, вул. Сабурова, 16, кв. 119) судові витрати на професійну правничу допомогу в сумі 20000 (двадцять тисяч) грн.

3. Видачу відповідного наказу доручити Господарському суду міста Києва.

4. Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду у строки, встановлені ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено та підписано 06.10.2021.

Головуючий суддя С.В. Сотніков

Судді Г.А. Кравчук

О.М. Остапенко

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено06.10.2021
Номер документу100139648
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/12866/20

Ухвала від 11.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 05.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 05.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 22.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 13.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 13.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні