Вирок
від 20.09.2021 по справі 753/12876/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/12876/21

провадження № 1-кп/753/1510/21

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" вересня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, освіта вища, не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 191, ч. 3 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , 24.11.2020 року згідно до Наказу №277/МЦ4к/тр прийнята на посаду касира торгівельного залу магазину № 4 ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» (код ЄДРПОУ 40720198) з повною індивідуальною матеріальною відповідальністю.

24.11.2020 року між ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» (код ЄДРПОУ 40720198) ОСОБА_6 укладено договір про повну матеріальну відповідальність та останню ознайомлено з посадовою інструкцією касира торгівельного залу.

Відповідно до п. 1договору про повну матеріальну відповідальність,працівник, що займає посаду касира торгівельного залу та виконує роботу, безпосередньо пов`язану із зберіганням, переробкою, перевезенням або продажем/відпуском матеріальних цінностей приймає на себе повну матеріальну відповідальність за довірені адміністрацією цінності, в зв`язку з цим зобов`язується: 1.1 бережно відноситись до ввірених йому для зберігання або для інших цілей матеріальних цінностей протягом всього часу від їх отримання до передачі, продажу/відпуску, а також вживати заходи до запобігання шкоди (втрати); 1.2 негайно повідомляти адміністрацію про всі обставини, що загрожують збереженню довірених йому (їй) матеріальних цінностей, або фактично задану шкоду (втрату); 1.3 вести облік, складати і подавати в установленому порядку товарно-грошові та інші звіти про рух і залишки доручених йому матеріальних цінностей; 1.4 ознайомитися та додержуватися інструкцій, правил, нормативів приймання, зберігання, обробки, перевезення, передачі, продажу/відпуску матеріальних цінностей; 1.5 брати участь в регулярних інвентаризаціях довірених йому матеріальних цінностей, що відбуваються на підприємстві.

Відповідно до п. 3 договору про повну матеріальну відповідальність, у разі невиконання працівником своїх зобов`язань, що призвело до псування (втрати) ввірених йому матеріальних цінностей, працівник несе повну матеріальну відповідальність за нанесене пошкодження (втрату), відшкодування збитків здійснюється у відповідності з діючим законодавством України.

У відповідності до посадової інструкції касира торгівельного залу ч. 2 «Функціональні обов`язки», касир торгівельного залу, здійснює основні технологічні процеси на касі.

Безпосередньо обслуговує покупців, проводить розрахунки з ними за товари, вироби та послуги у відповідності до вимог чинного законодавства України та стандартів товариства, підраховує вартість покупки, отримує гроші, пробиває чек, видає здачу.

Слідкує за повнотою представлення та правильністю зважування, маркування товарів, наданих до розрахунку покупцями.

Вживає необхідні заходи для збереження товарно-матеріальних цінностей, інвентаря, обладнання, розхідних матеріалів тощо, наданих йому для роботи, використовує їх за призначенням згідно вимогам відповідних інструкцій.

Приймає участь у проведенні інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, згідно розпоряджень керуючого за допомогою касового обладнання

Вживає необхідні заходи для збереження доручених йому грошових цінностей, приймає необхідні міри з попередження крадіжок та інших порушень у роботі.

У випадку виявлення спроби виносу товарів та /або товарно-матеріальних цінностей, інформує про порушення співробітника відділу охорони.

Відповідно до п. 4 посадової інструкції касира торгівельного залу несе відповідальність за: невиконання (неналежне виконання) своїх посадових обов`язків, встановлених інструкцією; здійснення в процесі виконання своїх посадових обов`язків вчинків, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність, в межах визначених чинним законодавством України; вчинення матеріальної шкоди, в тому числі виявленої в результаті перевірки невідповідності фактичної і облікової наявності грошових коштів, в межах, визначених чинним законодавством України; несвоєчасне та неповне оприбуткування одержаних за виданими довіреностями цінностей; недостовірність та некоректність поданих керівництву звітів та відповідної касової звітності; наявність у підрозділі товарів строк придатності (термін реалізіції) яких закінчився всупереч інструкціям та стандартам, затвердженим в товаристві; зневажливе ставлення до покупців/працівників/постачальників; розголошення комерційної/конфіденційної/персональної інформації, у тому числі шляхом надання інтерв`ю чи будь яких коментарів представникам ЗМІ з приводу питань, які стосуються діяльності Товариства, та шляхом проведення зустрічей, переговорів, консультацій тощо без відповідного дозволу керівництва; втрату, псування або незбереження матеріальних цінностей, спецодягу, інвентарю, та інших цінностей, наданих йому для роботи.

Так, 17.05.2021 року ОСОБА_5 , знаходячись на робочому місці а саме експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, у якому здійснює свою господарську діяльність, ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, виник умисел на привласнення майна ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» (кодЄДРПОУ 40720198), а саме грошових коштів, які перебували у її віданні.

Того ж дня, приблизно о 21 години 18 хвилин ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину по експрес касі за наступні товари: упаковки виробу тютюнового Heets Purple, вартістю 60 гривень 00 копійок, упаковки виробу тютюнового Heets Dimens Yugen, вартістю 65 гривні 00 копійок, загальною вартістю 125 гривні 00 копійки, після чого з метою подальшого привласнення чужого майна провела анулювання чеку по експрес касі зазначених товарів.

В подальшому о 21 годині 20 хвилин реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення чужого майна здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 125 гривень 00 копійки отриманих від реалізації зазначених товарів на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК» (код ЄРДПОУ 26237202).

Того ж дня, приблизно о 21 години 48 хвилини, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці, експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину по експрес касі за наступний товарр: упаковки цигарок SobranieEvolveGold, вартістю 67 гривень 00 копійки, після чого провела анулювання чеку по експрес касі зазначеного товару. В подальшому о 21 години 53 хвилини, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення чужого майна здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 70 гривень 00 копійки отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК».

Того ж дня, приблизно о 22 годині 03 хвилин, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину по експрес касі за наступного товару : напою бренді Iverioni 3, об`ємом 0,7 л., вартістю 184 гривні 00 копійки,після чого провела анулювання чеку по експрес касі зазначеного товару.

В подальшому о 22 години 08 хвилини реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення чужого майна здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 174 гривні 00 копійки, отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК».

Таким чином ОСОБА_5 незаконно привласнила чуже майно яке булу у її віданні на загальну суму 369 гривень 00 копійок ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», якими в подальшому розпорядилась на власний розсуд, чим заподіяла ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» майнової шкоди на загальну суму 369 гривень 00 копійок.

Крім того, 30 травня 2021 року ОСОБА_5 , яка перебувала на посаді касира торговельного залу ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» та знаходилась на робочому місці, в приміщенні магазину №4 вказаного товариства, що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького 1, виник умисел на повторне привласнення майна ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», а саме грошових коштів, котрі перебували у її віданні.

Того ж дня, приблизно о 16 годині 39 хвилини ОСОБА_5 , реалізуючи умисел, що виник повторно, направлений на незаконне та безоплатне обернення на свою користь майна ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», а саме грошових коштів, котрі перебували у її віданні, будучи матеріально-відповідальною особою, виконуючи свої безпосередні обов`язки касира торговельного залу, перебуваючи на робочому місці, у приміщенні магазину №4, експрес касі № 18 за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького 1, здійснила розрахунок покупця магазину за дві упаковки виробу тютюнового HeetsPurple, віртістю 60 гривень 00 копійок, загальною вартістю 120 гривень 00 копійок, при цьому вибірково не пробиваючи та не фіксуючи як проданий товар через касовий апарат одну упаковку виробу тютюнового HeetsPurple та провела анулювання по касі однієї упаковки виробу тютюнового HeetsPurple.

В подальшому о 16 години 45 хвилини реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на повторне привласнення чужого майна, яке перебувало у її відані здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 120 гривень 00 копійки, отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК», тим самим повторно привласнила чуже майно.

Того ж дня, приблизно о 17 годині 15 хвилин ОСОБА_5 , реалізуючи умисел, що виник повторно, направлений на незаконне та безоплатне обернення на свою користь майна ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», а саме грошових коштів, котрі перебували у її віданні, будучи матеріально-відповідальною особою, виконуючи свої безпосередні обов`язки касира торговельного залу, перебуваючи на робочому місці, у приміщенні магазину №4, експрес касі № 18 за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького 1, здійснила розрахунок покупця магазину за упаковки цигарок SobranieKSSSBlacks, вартістю 66 гривень 00 копійок, при цьому не пробиваючи та не фіксуючи як проданий товар через касовий апарат

В подальшому о 17 годині 16 хвилин, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на повторне привласнення чужого майна, яке перебувало у її віддані здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 66 гривень 00 копійки, отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК», тим самим повторно привласнила чуже майно.

Того ж дня, приблизно о 22 годині 03 хвилин, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину по касі за наступного товару: упаковки цигарок Davidoff Classic, вартістю 62 гривні 00 копійки, упаковки цигарок SobranieKS SS Golds, вартістю 66 гривень 00 копійок, після чого провела анулювання чеку по експрес касі зазначеного товару.

В подальшому о 17 годині 33 хвилини, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на повторне привласнення чужого майна здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 128 гривень 00 копійки, отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК», тим самим повторно привласнила чуже майно.

Того ж дня, приблизно о 19 годині 05 хвилин, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину по касі за наступного товару : масло Премія нерафіноване, об`ємом 1 л., вартістю 70 гривень 95 копійок, упаковки виробу тютюнового Heets Bronze, вартістю 60 гривень 00 копійок, (з ПДВ) після чого провела анулювання чеку по експрес касі зазначеного товару.

В подальшому о 19 годині 16 хвилин реалізуючи свій злочинний умисел,спрямований на повторне привласнення чужого майна здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 131 гривня 00 копійки, отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК», тим самим повторно привласнила чуже майно.

Того ж дня, приблизно о 20 годині 32 хвилини ОСОБА_5 , реалізуючи умисел, що виник повторно, направлений на незаконне та безоплатне обернення на свою користь майна ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», а саме грошових коштів, котрі перебували у її віданні, будучи матеріально-відповідальною особою, виконуючи свої безпосередні обов`язки касира торговельного залу, перебуваючи на робочому місці, у приміщенні магазину №4, експрес касі № 18 за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Городецького 1, здійснила розрахунок покупця магазину упаковки цигарок CamelJTI, в кількості три штуки , вартістю 62 гривні 00 копійки, загальною вартістю 186 гривень 00 копійок, при цьому не пробиваючи та не фіксуючи як проданий товар через касовий апарат.

В подальшому о 20 годині 33 хвилини, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на повторне привласнення чужого майна, яке перебувало у її віданні здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 186 гривень 00 копійки отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК», тим самим повторно привласнила чуже майно.

Того ж дня, приблизно о 19 години 05 хвилини, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на повторне привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину за дві упаковки виробу тютюновогоFiitRegular, в кількості дві штуки, вартістю 58 гривні 00 копійки загальною вартістю 116 гривень 00 копійок, при цьому вибірково не пробиваючи та не фіксуючи як проданий товар через касовий апарат одну упаковку виробу тютюнового FiitRegular, та провела анулювання по касі однієї упаковки виробу тютюнового FiitRegular.

В той же час, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на повторне привласнення чужого майна, розуміючи протиправність своїх дій, всупереч вимогам посадової інструкції та договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, перебуваючи на робочому місці експрес касі № 19 у приміщенні магазину №4, за адресою: м. Київ, вулиця Архітектора Вербицького,1, здійснила розрахунок покупця магазину по касі за наступного товару : піца Карбонара С вагою 500 г., вартістю 78 гривень 99 копійки, після чого провела анулювання чеку по експрес касі зазначеного товару.

В подальшому, о 20 годині 53 хвилини, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на повторне привласнення чужого майна здійснила перерахування грошових коштів у розмірі 195 гривень 00 копійки отриманих від реалізації зазначеного товару на власну зарплатну картку № НОМЕР_1 , яка відкрита у ПАТ «БАНК ВОСТОК».

Таким чином ОСОБА_5 незаконно повторно привласнила чуже майно, яке було у її віддані на загальну суму 826 гривень 00 копійок, ТОВ «СІЛЬПО-ФУД», якими в подальшому розпорядилась на власний розсуд, чим заподіяла ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» (майнової шкоди на загальну суму 826 гривень 00 копійок.

Будучи допитаною всудовому засіданніобвинувачена ОСОБА_5 вину свою у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала повністю, щиро розкаялась та пояснила, що працюючи на посаді касира в магазині «Сільпо», будучи матеріально відповідальною особою, в травні 2021 року оформила самостійно відміни чеків. ОСОБА_5 підтвердила обставини, викладені в обвинувальному акті, суму грошових коштів, обвинувачена у вчиненому щиро кається, просить її суворо не карати, шкода нею відшкодована.

Обвинувачена ОСОБА_5 не оспорює фактичні обставини, пояснивши при цьому, що вона правильно розуміє зміст пред`явленого їй обвинувачення та не заперечувала про визнання недоцільним дослідження доказів, щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, крім того у суду немає сумнівів в добровільності та істинності її позиції, а тому суд, роз`яснивши обвинуваченій та іншим учасникам процесу порядок та наслідки розгляду справи в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, визнав недоцільним досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Аналізуючи викладене, суд приходить до висновку про те, що винність обвинуваченої ОСОБА_5 знайшла своє повне підтвердження в ході судового розгляду.

Дії обвинуваченоїОСОБА_5 суд кваліфікує за ч. 1 ст. 191 КК України, як привласнення чужого майна, яке було у її віданні та за ч. 3 ст. 191 КК України привласнення чужого майна, яке перебувало у її віданні, вчинене повторно.

Обставинами, яка пом`якшують покарання ОСОБА_5 згідно ст. 66 КК України є щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне відшкодування завданого збитку..

Обставин, які обтяжують покарання ОСОБА_5 відповідно до ст. 67 КК України не встановлено.

При призначенні виду і міри покарання обвинуваченій ОСОБА_5 суд, враховує характер і ступінь суспільної небезпеки скоєних нею кримінальних правопорушень, особу обвинуваченої - раніше не судима, не одружена, на утриманні має двох малолітніх доньок ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра.

З урахуванням наведеного, того, що обвинувачена ОСОБА_5 усвідомлює протиправність своєї злочинної поведінки, суд вважає за можливе призначити їй покарання у виді обмеження волі в межах санкції статті обвинувачення з позбавленням права займати посади, пов`язані з матеріальною відповідальністю.

Разом з цим, суд з урахуванням даних про особу обвинуваченої, ступеню тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, суд вважає можливим її перевиховання і виправлення без ізоляції від суспільства, та звільняє ОСОБА_5 від відбування основного покарання у виді позбавлення з випробуванням на підставі ст. 75 КК України, з встановленням їй іспитового строку та покладенням певних обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Керуючись ст. ст. 373, 374 КПК України, суд,

засудив:

ОСОБА_9 визнати винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 191, ч. 3 ст. 191 КК України і призначити їй покарання:

За ч.1 ст. 191 КК України у виді 1 (одного) року позбавлення волі;

За ч. 3 ст. 191 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права займати посади пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на 2 (два) роки;

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_10 покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права займати посади пов`язані з матеріальною відповідальністю строком на 2 (два) роки.

Застосувати до ОСОБА_5 ст.75 КК України та звільнити її від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 (два) роки.

Зобов`язати ОСОБА_9 відповідно до ст. 76 КК України періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

На вирок може бути подана апеляція до Київського апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва протягом 30 діб з моменту його проголошення, а обвинуваченим, який перебуває під вартою, - в той же строк з моменту вручення йому копії вироку.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції

Копія вироку негайно після його проголошення вручається прокурору та засудженій.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.09.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —753/12876/21

Ухвала від 15.06.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 12.05.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Вирок від 20.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні