Рішення
від 04.10.2021 по справі 334/5676/16-ц
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 04.10.2021

Справа № 334/5676/16-ц

Провадження № 2/334/68/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2021 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Козлової Н.Ю.,

за участі секретаря Зоріної С.П.,

розглянувши у відкритому судовому зсіданні у м. Запоріжжі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго , Товариства з обмеженою відповідальністю СПС-Інвест про захист прав споживачів, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Ленінського районного суду м. Запоріжжя з позовом до Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго , Товариства з обмеженою відповідальністю СПС-Інвест про захист прав споживачів, зобов`язання вчинити дії.

З урахуванням уточнень позовна заява обґрунтована наступним:

Згідно свідоцтва НОМЕР_1 від 17.05.2012 року ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

Вказаний будинок (котедж) є новозбудованим житловим багатоквартирним будинком, призначеним для постійного в ньому проживання.

Електрозабезпечення житлових будинків (котеджів) ЖК Ренесанс здійснюється відповідно до договору про постачання електричної енергії № 13500 від 01.04.2016 року, у відповідності із робочим проектом: Приєднання до електричних мереж ВАТ Запоріжжяобленерго через мережі ТОВ СПС-Інвест електроустановок житлового комплексу Ренесанс по АДРЕСА_2 .

Квартира ОСОБА_1 згідно п. 3.2 ДБН В.2.5-23:2010 відноситься до другого типу житла і згідно розділу 1.2 Електротехнічні рішення , п. 1.2.2 розрахунок електричних навантажень та проекту має розрахункову удільну потужність квартири 9 кВт/ж.

18 квітня 2018 року керівництво ЗМЕМ ПАТ Запоріжжяобленерго у листі вих. № 55/33-2305 повідомило ОСОБА_1 про відсутність фактично виділеної потужності від ТОВ СПС-Інвест для його квартири із посилання на лист ТОВ СПС-Інвест вих.. № 203 від 03.04.2018 року, в якому забудовник повідомляє, що потужність ним для квартири ОСОБА_1 - не виділялась.

Первинно прилад обліку мав би бути придбаним, встановленим, підключеним енергопостачальником ПАТ Запоріжжяобленерго , а його вартість та вартість послуг з встановлення мала б бути оплачена забудовником ТОВ СПС-Інвест .

Разом із тим, вже після купівлі-продажу квартири, із листа керівництва ЗМЕМ ВАТ Запоріжжяобленерго Вих. №55/33-Г-325/373 від 22.01.2016, ОСОБА_1 дізнався що для укладення прямого договору про користування електричною енергією необхідно щоб технічний стан розрахункового засобу обліку електричної енергії Квартири відповідав вимогам нормативно-технічних документів.

Оглянувши електролічильник, встановлений для його квартири, ОСОБА_1 у лютому 2016 року виявив невиконання енергопостачальником та забудовником їх солідарного обов`язку, який полягає у невідповідності електрооздоблення його Квартири потребам Позивача та вимогам встановлених технічних нормативів, що і стало підставою для звернення Позивача до суду із даною позовною заявою про захист прав споживачів.

З метою опломбування електролічильника, встановленою для квартири ОСОБА_1 та складання відповідного акту про опломбування, він із заявою № б/н від 08.07.2016 р. звернувся письмово до ВАТ Запоріжжяобленерго , керівництва ЗМЕМ ВАТ Запоріжжяобленерго та забудовника ТОВ СПС-Інвест із вимогою вчинити необхідні дії і опломбувати прилад обліку квартири за адресою: АДРЕСА_3 зі складанням відповідного акту про збереження пломб у двох примірниках. Проте вказані вимоги енергопостачальником та забудовником проігноровані.

ОСОБА_1 неодноразово звертався до енергопостачальника з приводу переходу на прямі розрахунки за спожиту електричну енергію із заявами б/н від 13.05.2016р., б/н від 19.10.2016р., б/н від 12.11.2017р., б/н від 13.12.2017р. стосовно укладення прямого договору про користування електричною енергією, проте йому було відмовлено, що підтверджується копіями листів.

Балансоутримувачем багатоквартирного будинку ЖК Ренесанс за адресою: АДРЕСА_2 (котедж літ. Я4-3) є забудовник ТОВ СПС-Інвест , про що зборами ОСББ Ренесанс згідно Протоколу № 3 від 18.02.2010 року було прийняте відповідне рішення (по Першому питанню порядку денного) та укладено між ОСББ Ренесанс (Замовник) та ТОВ СПС-Інвест (Управитель) договір № б/н про надання послуг з управління житловим комплексом Ренесанс .

ОСОБА_1 вважає, що відмова енергопостачальника Вих. № 007-45/16927 від 07.11.2016 року стосовно укладення договору про користування електричною із посиланням на необхідність забезпечення Позивачем складання із балансоутримувачем будинку акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності є протиправними.

Також неправомірними є відмови енергопостачальника Вих. №55/33-Г-325/373 від 22.01.2016р, вих. № 007-45/9350 від 21.06.2016р., вих. № 007-45/9343 від 21.06.2016 р., Вих. № 55/49-Г-128/3344 від 23.06.2016р., вих.. № 007-33/20033 від 13.12.2017 р. з посиланням на наявність між ним та балансоутримувачем будинку договору на постачання електричної енергії як з населеним пунктом відповідно до Правил користування електричною енергією, затверджених постановою ПЕРЕ від 31.07.96 № 28, чинних на момент подання Позовної заяви та звернень ОСОБА_1 до енергопостачальника, оскільки дія зазначених Правил не поширюється на постачання електричної енергії населенню (п. 1.1 правил), а відтак до спірних відносин їх положення застосуванню не підлягають.

В зв`язку з вищевикладеним ОСОБА_1 просить визнати за собою право на постачання йому електричної енергії у обсязі відповідно до потужності 9 кВт при одночасному ввімкненні струмоприймачів на об`єкті - житлова квартира за адресою: АДРЕСА_4 ; зобов`язати ПАТ ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО придбати, встановити та підключити принад обліку електричної енергії для квартири, яка належить на праві приватної власності ОСОБА_1 , зі складанням відповідного акту про збереження пломб у двох примірниках; зобов`язати ТОВ СПС-ІНВЕСТ оплатити ПАТ ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО вартість придбання, встановлення та підключення приладу обліку електричної енергії для квартири за адресою: АДРЕСА_4 , яка належить на праві приватної власності ОСОБА_1 .

Позивач в судове засідання не з`явився. Повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи. Надав заяву про слухання справи за відсутності позивача та його представника (а.с.200).

Представником ПАТ Запоріжжяобленерго надано відзив на уточнений позов, відповідно до якого вказав, що у ПАТ Запоріжжяобленерго відсутні правові підстави для проведення робіт з встановлення, підключення приладу обліку електричної енергії та складання відповідного акту про збереження пломб в електроустановці Позивача: електроустановка належить іншій юридичній особі - ТОВ СПС-Інвест ; ТОВ СПС-Інвест не надав дозволу на виконання будь-яких робіт у своїй електроустановці; проведення заходів з встановлення та підключення приладу обліку електричної енергії у квартиру Позивача не передбачено жодним проектним рішенням на електропостачання. Просив суд відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог у повному обсязі (а.с.77-93, 166-172).

В судове засідання представник відповідача ПАТ Запоріжжяобленерго не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Представником ТОВ СПС-Інвест відзиву на позовну заяву не надано.

Представник відповідача ТОВ СПС-Інвест в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про слухання справи за його відсутності.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши у сукупності докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Відповідно до статті 42 Конституції України держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.

Відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками та продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності регулюються Законом України від 12 травня 1991 року №1023-XII Про захист прав споживачів . Цим Законом установлено права споживачів, а також визначено механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Згідно з ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності зі ст. ст. 12, 13 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності, у межах заявлених позовних вимог на підставі доказів, поданих учасниками справи.

Цивільним процесуальним кодексом України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи, які мають відповідати вимогам належності, допустимості, достовірності та достатності. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.2 ст.78 ЦПК України). За положеннями статті 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі свідоцтва НОМЕР_1 від 17.05.2012 року є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу (а.с.118).

Вказаний будинок (котедж) є новозбудованим житловим багатоквартирним будинком, призначеним для постійного в ньому проживання.

Балансоутримувачем багатоквартирного будинку ЖК Ренесанс за адресою: АДРЕСА_2 (котедж літ. Я4-3) є забудовник ТОВ СПС-Інвест , про що зборами ОСББ Ренесанс згідно Протоколу № 3 від 18.02.2010 року було прийняте відповідне рішення (по Першому питанню порядку денного) та укладено між ОСББ Ренесанс (Замовник) та ТОВ СПС-Інвест (Управитель) договір № б/н про надання послуг з управління житловим комплексом Ренесанс .

Електрозабезпечення житлових будинків (котеджів) ЖК Ренесанс здійснюється відповідно до договору про постачання електричної енергії № 13500 від 01.04.2016 року, у відповідності із робочим проектом: Приєднання до електричних мереж ВАТ Запоріжжяобленерго через мережі ТОВ СПС-Інвест електроустановок житлового комплексу Ренесанс по АДРЕСА_2 (а.с.122-127).

ТОВ СПС-Інвест є забудовником оздоровчо-житлового комплексу (котеджне містечко) Ренесанс , на балансі якого перебуває КТП-1626 та мережі.

Розрахунки за спожиту електроенергію за зазначеним договором здійснюється за єдиним лічильником А1805RALP46DW-4, заводський №01276774.

Квартира ОСОБА_1 згідно п. 3.2 ДБН В.2.5-23:2010 відноситься до другого типу житла і згідно розділу 1.2 Електротехнічні рішення , п. 1.2.2 розрахунок електричних навантажень та проекту має розрахункову удільну потужність квартири 9 кВт/ж (а.с.128).

18 квітня 2018 року керівництво ЗМЕМ ПАТ Запоріжжяобленерго у листі вих. № 55/33-2305 повідомило ОСОБА_1 про відсутність фактично виділеної потужності від ТОВ СПС-Інвест для його квартири із посилання на лист ТОВ СПС-Інвест вих.. № 203 від 03.04.2018 року, в якому забудовник повідомляє, що потужність ним для квартири ОСОБА_1 - не виділялась (а.с.133).

Взаємовідносини між громадянами (споживачами електричної енергії) та енергопостачальниками регулюються Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 із змінами та доповненнями (далі ПКЕЕН).

ПКЕЕН обов`язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальиикамг. незалежно від форм власності (абзац другий пункту 1 ПКЕЕН).

Квартира позивача знаходиться у будинку оздоровчо-житловому комплексі, постачання електричної енергії якого здійснюється за Договором, укладеним з юридичною особою - ТОВ СПС-Інвест , а отже дана квартира знаходиться на території населеного пункту.

Особливості постачання електричної енергії для населених пунктів визначені розділом 12 Правил користування електричною енергією.

Пунктом 1.2 ПКЕЕН (що діяли на час порушення провадження по справі) передбачено, що населений пункт - юридична особа - споживач (власник електроустановок населеного пункту або уповноважена власником (співвласниками) експлуатаційна організація, в господарському віданні якої є електроустановки населеного пункту), об`єднує населення на визначеній території та утримує ці електроустановки з метою забезпечення електричною енергією споживачів населеного пункту.

Населений пункт на підставі договору про постачання електричної енергії здійснює закупівлю електричної енергії у постачальника електричної енергії з метою її подальшого використання споживачами населеного пункту для задоволення комунально-побутових потреб споживачів населеного пункту, для технічних цілей та інших потреб населеного пункту. За обсяг закупленої електричної енергії з постачальником електричної енергії розраховується населений пункт відповідно до умов договору (п. 12.3 ПКЕЕН).

У разі виходу із складу населеного пункту або прийняття відповідного рішення органом управління населеного пункту споживач населеного пункту або фізична особа, електроустановки якої приєднані до технологічних електричних мереж населеного пункту (далі - споживач на території населеного пункту), для користування електричною енергією має право змінити у встановленому порядку схему електропостачання та приєднати належну йому електроустановку до електричних мереж електропередавальної організації (п. 12.5 ПКЕЕ).

Відповідно до п. 12.6 ПКЕЕ передбачено, що Договір про користування електричною енергією на території населеного пункту може бути укладений у разі виконання таких умов:

- особа, яка має намір набути статус споживача на території населеного пункту, та населений пункт не мають боргів за електричну енергію перед населеним пунктом та постачальником електричної енергії відповідно;

- технічний стан розрахункового засобу обліку, яким обладнана електроустановка особи, яка має намір набути статусу споживача на території населеного пункту, відповідає вимогам нормативно-технічних документів;

- особою, яка має намір набути статус споживача на території населеного пункту, створені технічні можливості щодо забезпечення безперешкодного доступу представників постачальника електричної енергії, підприємства, що здійснює передачу електричної енергії, до власних електричних установок для контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку.

Закупівля електричної енергії у постачальника за рахунок коштів споживачів населеного пункту, умови використання електричної енергії, розрахунків за неї, умови технічного забезпечення електропостачання електроустановок споживачів населеного пункту, утримання та обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту регулюються установчими документами населеного пункту та/або укладеними у встановленому законодавством порядку договорами між споживачами населеного пункту та населеним пунктом щодо обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту (пункт 12.4 Правил користування електричною енергією).

При цьому зазначеними Правилами користування електричною енергією передбачено можливість встановлення прямих взаємовідносин щодо постачання та користування електричною енергією між фізичною особою та електропередавальною організацією.

Так, пунктом 12.5 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ України від 31 липня 1996 року № 28, встановлено, що у разі виходу із складу населеного пункту або прийняття відповідного рішення органом управління населеного пункту споживач населеного пункту або фізична особа, електроустановки якої приєднані до технологічних електричних мереж населеного пункту (далі - споживач на території населеного пункту), для користування електричною енергією має право:

- змінити у встановленому порядку схему електропостачання та приєднати належну йому електроустановку до електричних мереж електропередавальної організації;

- укласти тристоронній договір про користування електричною енергією на території населеного пункту з постачальником електричної енергії та населеним пунктом на основі типового договору та договір про користування електричною енергією відповідно до Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (із змінами).

У разі укладення тристороннього договору про користування електричною енергією на території населеного пункту постачальник електричної енергії та населений пункт вносять у встановленому законодавством України порядку зміни в укладений між ними договір про постачання електричної енергії щодо визначення обсягу спожитої населеним пунктом електричної енергії та умов припинення або обмеження електропостачання населеного пункту, які пов`язані та випливають з умов тристороннього договору про користування електричною енергією на території населеного пункту.

Відповідно до статті 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Виконавець - це суб`єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

Утримання будинків і прибудинкових територій - господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 20 Закону споживач має право, зокрема, одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 14 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено поділ житлово-комунальних послуг залежно від порядку затвердження цін/тарифів. Затвердження цін та тарифів на житлово-комунальні послуги віднесено до повноважень органу місцевого самоврядування; за статтею 32 цього Закону плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору, а розмір плати розраховується, виходячи з розміру встановлених цін (тарифів) та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Посилання позивача на необхідність застосування Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою НКРЕ України від 26 липня 1999 року № 1357, є хибним, оскільки ці Правила діють у тому випадку, коли електроустановки фізичних осіб - споживачів електричної енергії приєднані безпосередньо до електричних мереж постачальника електричної енергії. В цьому випадку споживач за особистим приладом обліку розраховується безпосередньо із постачальником електричної енергії за врегульованими державою тарифами.

Відповідно до частини 1, 2 статті 4 Закону України Про захист прав споживачів (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин), споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на: захист своїх прав державою; належну якість продукції та обслуговування; безпеку продукції; необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону; звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав; об`єднання в громадські організації споживачів (об`єднання споживачів). Споживачі також мають інші права, встановлені законодавством про захист прав споживачів.

Отже, положення Закону України Про захист прав споживачів на правовідносини між позивачем та ВАТ Запоріжжяобленерго у цьому випадку також не поширюються.

На підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, суд повинен керуватися засадами розумності, виваженості та справедливості.

Позов про визнання права подається у випадках, коли належне певній особі право не визнається, оспорюється іншою особою, або у разі відсутності в неї документів, що засвідчують приналежність їй права. Тобто метою подання цього позову є усунення невизначеності у взаємовідносинах суб`єктів, створення необхідних умов для реалізації права й запобігання дій зі сторони третіх осіб, які перешкоджають його здійсненню.

Крім того, наслідком визнання права може бути визнання наявності або відсутності обов`язків у особи або їх припинення, визнання особи такою, що втратила право, визнання наявності правовідносин тощо, про що також можуть заявлятися позовні вимоги.

Отже позивачем не доведено порушення його прав відповідачами у справі, а тому суд не вбачає підстав для задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 9, 42, 55 Конституції України, Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, ст.ст. 3, 4, 10, 11, 12, 13, 76-83, 89, 263-265 ЦПК України, Законом України Про житлово-комунальні послуги , Законом України Про захист прав споживачів , Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 із змінами та доповненнями, суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго , Товариства з обмеженою відповідальністю СПС-Інвест про захист прав споживачів, зобов`язання вчинити дії відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Складення повного тексту рішення 04 жовтня 2021 року.

Суддя: Козлова Н. Ю.

Дата ухвалення рішення04.10.2021
Оприлюднено07.10.2021

Судовий реєстр по справі —334/5676/16-ц

Рішення від 04.10.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 07.02.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 07.11.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 06.09.2016

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні