Ухвала
від 07.10.2021 по справі 620/10951/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

07 жовтня 2021 року м. Чернігів Справа № 620/10951/21

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Бородавкіна С.В. розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження клопотання Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області про залучення співвідповідача по справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області до Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області про застосування заходів реагування,

У С Т А Н О В И В:

10.09.2021 Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області звернулось до суду з адміністративним позовом до Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області та вважаючи, що відповідач недотримується вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей, просить зупинити експлуатацію будівель №1, №2 Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області за адресою: вул. Миру, 32, с. Куковичі, Менський район, Чернігівська область.

Ухвалою суду від 14.09.2021 відкрито провадження по справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання. Також, надано відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому даної ухвали для надіслання відзиву на позовну заяву.

05.10.2021 від відповідача на адресу суду надійшов відзив на адміністративний позов, в якому він просить залучити до участі в справі як співвідповідача відділ освіти Менської міської ради.

Вирішуючи вказане клопотання по суті, суд враховує таке.

Положеннями статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у позовній заяві зазначається зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Відповідно до статті 46 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, громадські об`єднання, юридичні особи, які не є суб`єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами лише за адміністративним позовом суб`єкта владних повноважень: в інших випадках, коли право звернення до суду надано суб`єкту владних повноважень законом.

Відповідно до положень статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави. Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача. Заміна позивача допускається до початку судового розгляду справи по суті. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Аналіз норм статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України дає підстави дійти висновку, що залучення до участі у справі співвідповідача здійснюється судом лише у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Разом з тим, відповідно до Статуту Куковицький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області є самостійною юридичною особою, має самостійний баланс, рахунок в установі банку, печатку, штамп, ідентифікаційний номер. Кошти фонду загальнообов`язкового навчання зберігаються на рахунку Куковицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів в установі банку і витрачаються відповідно до кошторису, що затверджується керівником Куковицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Облік і використання коштів фонду загальнообов`язкового навчання здійснюються Куковицьким ЗЗСО І-ІІІ ступенів згідно з наказом директора, що видається на підставі рішення ради освітнього закладу, відповідно до порядку, передбаченого чинним законодавством.

Згідно із Статутом, зокрема, відділ освіти Менської міської ради здійснює контроль за правильним використанням коштів та діяльністю Куковицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

Враховуючи наведене, суд вважає, що в задоволенні клопотання про залучення до участі в справі як співвідповідача відділу освіти Менської міської ради слід відмовити, у зв`язку з його необґрунтованістю.

На підставі викладеного та керуючись статтями 48, 241-243, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області про залучення співвідповідача - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Бородавкіна

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2021
Оприлюднено11.10.2021
Номер документу100186236
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/10951/21

Ухвала від 10.07.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Людмила Вікторівна

Ухвала від 19.06.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Губська Людмила Вікторівна

Рішення від 12.05.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 09.11.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 08.10.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 07.10.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 14.09.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні