Рішення
від 07.10.2021 по справі 688/2795/21
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2795/21

№ 2/688/849/21

Рішення

іменем України

07 жовтня 2021 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Березюк Н.П.,

за участі секретаря судових засідань - Кулеші Л.М.,

без участі сторін.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Шепетівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

Стислий виклад та обґрунтування позовних вимог

10 вересня 2021 року ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Єрмола А.П., звернувся до суду з даним позовом до ОСОБА_2 , посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дідусь ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилась спадщина на земельну ділянку з кадастровим номером 6825589500:02:006:0023, площею 1,53 га, яка розташована на території Чотирбоківської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області. У встановлений законом строк спадкоємець першої черги - син померлого ОСОБА_2 , звернувся до приватного нотаріуса Шепетівського районного нотаріального округу Огородник Л.Ю. із заявою про прийняття спадщини за законом, де дізнався про існування заповіту, складеного ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 . В серпні 2021 року він звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом йому відмовлено у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. Вказує, що пропустив встановлений законом строк для прийняття спадщини з поважних причин, - через те, що не знав про наявність заповіту. Крім того, в зв`язку з обмеженнями, встановленими на всій території України із запровадженням карантину, пов`язаного з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19, для нього були створені істотні труднощі для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. За наведених обставин, просив визначити йому додатковий строк два місяці з часу набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явився, його представник адвокат Єрмола А.П.. подала заяву про розгляд справи у їхній відсутності та підтримала позов.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 14 вересня 2021 року відкрито загальне позовне провадження в справі, призначено підготовче засідання на 07 жовтня 2021 року.

Позиція сторони відповідача.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явився, подав заяву про визнання позову та розгляд справи у його відсутності.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Встановлені судом фактичні обставини, з посиланням на докази.

Між сторонами виникли правовідносини, пов`язані із реалізацією права на спадкування за законом, що регулюються нормами ЦК України.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 , згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 17 грудня 2020 року виконавчим комітетом Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За життя спадкодавець ОСОБА_3 склав заповіт, посвідчений в установленому порядку 05 грудня 2013 року, яким все своє майно на випадок смерті заповів ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на земельну ділянку, площею 1,53 га, розташованої на території Чотирбоківської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6825589500:02:006:0023, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №962759 від 04 листопада 2004 року.

На день смерті ОСОБА_3 він постійно проживав та був зареєстрований один за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується даними довідки за вих. №44, виданої 21 січня 2021 року виконкомом Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

21 січня 2021 року відповідач ОСОБА_2 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , на підставі якої приватним нотаріусом Шепетівського районного нотаріального округу Огородник Л.Ю. заведена спадкова справа №4/2021, що підтверджується даними витягу про реєстрацію у Спадковому реєстрі за №63247637 від 21 січня 2021 року. Родинні відносини між спадкодавцем ОСОБА_3 та відповідачем ОСОБА_2 підтверджується даними свідоцтва про народження останнього серії НОМЕР_2 , виданого 13 квітня 1973 року, в якому його батьком вказано ОСОБА_3 .

Позивач позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 , оскільки пропустив строк, необхідний для прийняття спадщини, про що приватний нотаріус Шепетівського районного нотаріального округу Огородник Л.Ю. направила листа для ОСОБА_1 за вих. №716/02-14 від 25 серпня 2021 року.

Звертаючись до суду, позивач обґрунтовує поважність пропуску строку звернення з заявою про прийняття спадщини тим, що не знав про наявність заповіту, а також запровадженням на території України карантину.

Застосовані норми права.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Пленум Верховного Суду України у пункті 24 постанови від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування судам роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Мотиви та висновки суду.

Обґрунтовуючи поважність причини пропуску вказаного строку, позивач посилається на те, що не знав про складання дідусем заповіту, що за наявності спадкоємця першої черги, яким є його батько, позбавило його необхідності подати заяву про прийняття спадщини у строк, визначений законом.

Враховуючи принцип пропорційності , який тісно пов`язаний із принципом верховенства права, завдання цивільного судочинства, визнання позову відповідачем, суд визнає причину пропуску позивачем строку для прийняття спадщини поважною, пов`язаною з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, оскільки його право на спадкування пов`язане із вчиненням заповіту спадкодавцем, про наявність якого позивачу не було відомо.

За таких обставин, суд вважає можливим визначити додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , - два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили, оскільки вважає такий строк достатнім для вчинення вказаних нотаріальних дій.

Розподіл судових витрат.

Позивачем при зверненні до суду сплачено судовий збір в сумі 908 грн.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відповідно до ч.9 вказаної статті у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами, або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

На підставі викладеного, дійшов висновку про необхідність покладення судових витрат на позивача, який пропустив строк для прийняття спадщини з причин, не пов`язаних з діями відповідача.

На підс таві ч.3 ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Чотирбоки Шепетівського району Хмельницької області.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Шепетівським МВ УМВС України в Хмельницькій області 08 листопада 2010 року, РНОКПП - НОМЕР_4 ;

відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , паспорт № НОМЕР_5 , виданий 17 грудня 2018 року, орган видачі 6831, РНОКПП - НОМЕР_6 .

Суддя:

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.10.2021
Оприлюднено08.10.2021
Номер документу100205743
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/2795/21

Рішення від 07.10.2021

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні