Ухвала
від 08.10.2021 по справі 200/13246/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

08 жовтня 2021 р. Справа №200/13246/21

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Молочна І. С., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Державної служби геології та надр України до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Річна про анулювання спеціального дозволу на користування надрами №4767 від 05.11.2008,

встановив:

06.10.2021 Державна служба геології та надр України (місце знаходження: вул. Антона Цедіка, буд. 16, м. Київ, 03057, код ЄДРПОУ 37536031), позивач, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Річна (місце знаходження: вул. Фрунзе, буд. 13, с. Стрюкове, Шахтарський район, Донецька область, 86263, код ЄДРПОУ 32536126) з вимогами припинити право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами №4767 від 05.11.2008, наданого Товариству з обмеженою відповідальністю Фірма Річна .

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі, досліджуючи зміст та обґрунтованість позовної заяви та наданих до неї документів, суд констатує, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС), суддя після одержання позовної заяви з`ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Щодо строку звернення до суду, суд зазначає наступне.

В порядку частини першої статті 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно з абзацом 2 частини другої статті 122 КАС України для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень..

Частиною шостою статті 161 КАС України визначено, що у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

З позову вбачається, що позивач оскаржує право користування надрами шляхом анулювання спеціального дозволу на користування надрами №4767 від 05.11.2008.

Відповідно до статті 24 Кодексу України про надра відповідачем не подано до ДНВП Геоінформ України звітність щодо рухів запасів (форма 5-гр) за 2019 рік. З урахуванням наведеного, Державною службою геології та надр України прийнято наказ від 14.08.2020 №346 щодо зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, яким встановлено термін для усунення порушень законодавства про надра з боку відповідача протягом 30 календарних днів, про що останнього було повідомлено через оголошення на офіційному сайті Держгеонадр від 07.09.2020.

11.11.2020 ДНВП Геоінформ України листом вих. №03/303-3539 надало позивачу Перелік суб`єктів господарювання, які не звітували до ДНВП Геоінформ України щодо руху запасів (форма 5-гр, 6-гр), зокрема, й щодо Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Річна . Згідно даного Переліку надрокористувачів, від відповідача звітність за 2016-2019 роки не надходила.

Отже, перебіг строку звернення позивача до суду з даним позовом слід обраховувати з 12.11.2020, коли позивач дізнався, що Товариство з обмеженою відповідальністю Фірма Річна не усунуло порушення законодавства в сфері надрокористування, зазначених в наказі вимог не виконало.

Разом з тим, позовна заява була направлена до суду засобами поштового зв`язку 29.09.2021, тобто з пропуском тримісячного строку звернення до адміністративного суду.

Відповідно до частини першої статті 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху.

Разом з тим, до позовної заяви позивачем не надано обґрунтованої заяви про поновлення строку звернення до суду та доказів поважності причин пропуску строку звернення до адміністративного суду з даним позовом.

Суд звертає увагу, що існування процесуальних строків на оскарження порушених прав, свобод та інтересів зумовлене вимогами щодо забезпечення швидкого та ефективного розгляду справ, дисциплінування поведінки учасників процесу. Саме тому закон передбачає різноманітні способи визначення проміжку часу, протягом якого такі учасники можуть здійснити свої процесуальні права.

Згідно з частинами першою та другою статті 169 КАС України суддя, встановивши що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Таким чином, суд вважає за необхідне залишити даний позов без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 171, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ухвалив:

Залишити без руху позовну заяву Державної служби геології та надр України до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Річна про анулювання спеціального дозволу на користування надрами №4767 від 05.11.2008.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом надання до суду заяви про поновлення строку звернення до суду та доказів в обґрунтування поважності причин пропуску строку звернення.

У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу.

Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Повідомити позивача про можливість реєстрації в системі Електронний суд для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Суддя І.С. Молочна

Дата ухвалення рішення08.10.2021
Оприлюднено11.10.2021

Судовий реєстр по справі —200/13246/21

Рішення від 02.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І.С.

Ухвала від 15.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І.С.

Ухвала від 08.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні