Ухвала
від 08.10.2021 по справі 522/19149/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/19149/21

Провадження №1-кп/522/2565/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2021 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Приморської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_4 , про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Щорс Чернігівської області, із базовою середньою освітою, неодруженого, непрацевлаштованого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на території м. Одеси без постійного місця проживання, раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.345 КК України,-

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_6

адвоката - ОСОБА_7 , особи, відносно якої вирішується питання про

застосування примусових заходів медичного характеру - ОСОБА_5 ,

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м. Одеси надійшло клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусових заходів медичного характеру у вигляді примусового поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, з утриманням останнього в психіатричному закладі з суворим наглядом, а саме у Дніпропетровській Філії «Спеціального закладу з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Центр психічного здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров`я України», що за адреса: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84 (згідно ч. 4 ст. 94 КК України). В судовому засіданні прокурор уточнив медичний заклад відповідно до умов нагляду, згідно висновку судово-медичної експертизи.

Як встановлено судом, 12.08.2021 приблизно о 11:00 ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждаючий на хронічне психічне захворювання у вигляді: «Шизофренії, параноїдальної форми, епізодичний тип перебігу, змішаний тип дефекту» ( що відповідає діагностичним критеріям рубрики «F20.02» за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду, внаслідок чого, він не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними, прибув до відділу поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області, що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Грецька, 42 де присів у фойє на дерев`яну лавку поряд з приміщенням чергової частини відділу поліції. Перебуваючи в зазначеному приміщенні поліції ОСОБА_5 помітив на контрольно-пропускному пункті до зазначеного відділу поліції раніше йому не знайомого співробітника поліції, а саме інспектора сектору моніторингу ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на займані посаді із 04.03.2021 згідно наказу № 468 о/c від 04.03.2021 року (спеціальний жетон 0128806), яка на той час була одягнута у однострій поліцейського із спеціальним жетоном на видному місці та виконувала свої службові обов`язки згідно посадової інструкції під час добового чергування в складі добового наряду ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області на посаді поліцейського з охорони та пропуску відділу поліції.

Помітивши вище вказаного співробітника поліції, яка на той час виконувала свої службові обов`язки ОСОБА_5 у зв`язку із хронічним психічним захворюванням не будучи здатним усвідомлювати свої дії та керувати ними, приблизно о 11:20 год. 12.08.2021 перебуваючи у фойє ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області за вказаною адресою, раптово підійшов до контрольно пропускного пункту поряд з вхідними дверима до зазначеного відділу поліції на якому перебувала інспектор ОСОБА_9 , виконуючи свої службові обов`язки, та не будучи здатним усвідомлювати свої дії та керувати ними, наніс один сильний удар кулаком правої руки в обличчя ОСОБА_9 завдавши їй тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми у формі струсу головного мозку, забою м`ягких тканин обличчя. Закрита черепно-мозкова травма, в єдиний комплекс якої входять: струс головного мозку, забій м`яких тканин обличчя спричинила короткочасний розлад здоров`я строком 6-ть, але не більше ніж 21 день і за цим критерієм згідно п.2.3.3. Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджених Наказом № 6 МОЗ України від 17.01.1995 р. відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Після нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_5 не будучи здатним усвідомлювати свої дії та керувати ними, з місця вчинення кримінального правопорушення зник, а потерпіла ОСОБА_9 була доставлена КШМД до КНП «МКЛ № 5» ОМР де їй була надана невідкладна медична допомога.

За даним фактом ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 345 КК України умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв`язку з виконання цим працівником службових обов`язків.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 219 від 20.04.2021 підозрюваний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в період часу, що стосується вчиненню кримінального правопорушення, у якому він підозрюється, ознак вродженого недоумства, іншого хворобливого стану психіки не виявляв, у тимчасовому хворобливому розладі психічної діяльності не перебував, а страждав на хронічне психічне захворювання у вигляді: «Шизофренії, параноїдальної форми, епізодичний тип перебігу, змішаний тип дефекту» (що відповідає діагностичним критеріям рубрики «F20.02» за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду, внаслідок чого, він не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними.

У теперішній час підозрюваний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на хронічне психічне захворювання у вигляді: «Шизофренії, параноїдальної форми, епізодичний тип перебігу, змішаний тип дефекту» (що відповідає діагностичним критеріям рубрики «F20.02» за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду, внаслідок чого, він не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними.

З урахуванням його актуального психічного стану (вираженої дезорганізації психічної діяльності), ступеню суспільної небезпечності інкримінованого суспільно-небезпечного діяння, експертна комісія рекомендує застосувати відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з наданням психіатричної допомоги із посиленим наглядом (ч. 4 ст. 94 КК України).

В судовому засіданні прокурор уточнив клопотання слідчого, просив задовольнити клопотання відносно ОСОБА_5 з утриманням останнього в психіатричному закладі з посиленим наглядом в Миколаївській обласній психіатричній лікарні №2 Миколаївської обласної ради.

Захисник та підозрюваний не заперечувала проти задоволення клопотання.

Потерпіла надала суду заяву про розгляд клопотання без її участі.

Заслухавши сторін та вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Наявність обґрунтованого обвинувачення у вчиненні ОСОБА_5 вказаного суспільно небезпечного діяння підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами по кримінальному провадженні, а саме:

- Допитом в якості потерпілої ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 про вчинення стосовно неї злочину за вищеописаних обставин;

- Допитом в якості свідка ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 який був свідком завдання ОСОБА_9 зазначених тілесних ушкоджень;

- Допитом в якості свідка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який був свідком завдання ОСОБА_9 зазначених тілесних ушкоджень;

- Допитом в якості свідка ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка була свідком завдання ОСОБА_9 зазначених тілесних ушкоджень;

- Пред`явленням особи для впізнання потерпілій ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 яка впізнала ОСОБА_5 як особу, яка завдала їй тілесні ушкодження.

- Оглядом зовнішнього цифрового носія інформації диск формату DVD-R 16x марки «Videx», об`ємом 4,7 ГБ в корпусі оранжевого кольору, серійний номер 17 В 2011291642 із оригіналами відеозаписів камер зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження відділу поліції №2 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області, що за адресою: м. Одеса, вул. Грецька, 42 за період часу із 11:00 по 12:00 12.08.2021 на яких зафіксовано момент нанесення підозрюваним ОСОБА_5 одного удару кулаком правої руки в обличчя потерпілій ОСОБА_9 ;

- Висновком експерта № 1778 від 16.09.2021 згідно якого у потерпілої ОСОБА_9 виявлені наступні тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми у формі струсу головного мозку, забою м`яких тканин обличчя. Закрита черепно-мозкова травма, в єдиний комплекс якої входять: струс головного мозку, забій м`яких тканин обличчя спричинила короткочасний розлад здоров`я строком 6-ть, але не більше ніж 21 день і за цим критерієм згідно п.2.3.3. Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджених Наказом № 6 МОЗ України від 17.01.1995р. відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я. Вказані ушкодження утворилися від ударної, можливо одноразової, дії тупих твердих предметів, індивідуальні особливості яких у властивостях ушкоджень не відобразилися. Такими тупими предметами могли бути руки. Враховуючи дані медичної документації, слід вважати, що ушкодження виникли не задовго до звернення за медичною допомогою, тобто могли бути спричиненні 12.08.2021.

Підозрюваний та інші учасники процесу не оспорюють фактичні обставини справи, які викладені у клопотанні прокурора.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 219 від 20.04.2021 підозрюваний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в період часу, що стосується вчиненню кримінального правопорушення, у якому він підозрюється, ознак вродженого недоумства, іншого хворобливого стану психіки не виявляв, у тимчасовому хворобливому розладі психічної діяльності не перебував, а страждав на хронічне психічне захворювання у вигляді: «Шизофренії, параноїдальної форми, епізодичний тип перебігу, змішаний тип дефекту» (що відповідає діагностичним критеріям рубрики «F20.02» за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду, внаслідок чого, він не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 на підставі ч. 2 ст. 19 КК України не підлягає кримінальній відповідальності, у зв`язку з тим, що вчинив суспільно небезпечне діяння в стані неосудності та на теперішній час неосудний, а підлягає застосуванню примусових заходів медичного характеру відповідно до ст.92 КК України.

Таким чином, відповідно до ч.1 ст. 508 КПК України до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, може бути застосовано судом поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Викладене є підставою застосування запобіжного заходу, оскільки наявні ризики, передбачені п.п. 1, 5 ч.1 ст. 177 КПК України, тобто, переховуватися від суду та вчиняти інші кримінальні правопорушення. Крім того, ОСОБА_5 підлягає поміщенню в спеціальний лікувальний заклад з метою його обов`язкового лікування, а також запобігання вчиненню ним суспільно небезпечних діянь.

З урахуванням його актуального психічного стану (вираженої дезорганізації психічної діяльності), ступеню суспільної небезпечності інкримінованого суспільно-небезпечного діяння, експертна комісія рекомендує застосувати відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з наданням психіатричної допомоги із посиленим наглядом.

У відповідності до положень ст.19 КК України, не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру. Згідно зі ст. 93 КК України примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння.

Відповідно дороз`яснень п.п.5,15Пленуму ВерховногоСуду України№ 7від 03.06.2005року «Пропрактику застосуваннясудами примусовихзаходів медичногохарактеру тапримусового лікування»,розглядаючи справипро застосуванняпримусових заходівмедичного характеру,суди повиннівраховувати,що такізаходи,як наданняамбулаторної психіатричноїдопомоги упримусовому порядку,госпіталізація допсихіатричного закладузі звичайним,посиленим абосуворим наглядом,передбачені ст.94КК України,можуть застосовуватисядо осіб,які вчинилисуспільно небезпечнідіяння (злочини)в станінеосудності (обмеженоїосудності)або вчинилизлочини встані осудностічи обмеженоїосудності,але допостановлення вирокуабо підчас відбуванняпокарання захворілина психічнухворобу,що позбавляєїх можливостіусвідомлювати своїдії (бездіяльність)чи керуватиними. Судам потрібно мати на увазі, що тимчасовий розлад психічної діяльності особи, який позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними, що настав після вчинення злочину (як до постановлення вироку, так і під час відбування покарання), також може бути підставою для застосування примусових заходів медичного характеру, а суд при визначенні виду психіатричного закладу, в який слід помістити психічно хворого, має виходити як з його психічного стану, так і характеру скоєного ним суспільно-небезпечного діяння.

Заслухавши думки учасників судового провадження, враховуючи висновок судово-психіатричної експертизи №219 від 20.04.2021 року, що ОСОБА_5 на даний час потребує застосування стосовно нього примусових заходів медичного характеру у вигляді примусового поміщення у психіатричний заклад.

Обираючи вид примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 суд враховує характер та тяжкість вчинених ним діянь, тяжкість та характер захворювання, ступень небезпечності психічно хворого, який вчинив суспільно-небезпечне діяння та представляє небезпеку для суспільства і вважає за необхідне застосувати до нього примусових заходів медичного характеру у вигляді поміщення у психіатричний заклад із посиленим наглядом.

Керуючись ст. ст.1- 513 КПК України, ст. ст. 1-345 КК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусові заходи медичного характеру у вигляді примусового поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, з утриманням останнього в психіатричному закладі з посиленим наглядом, а саме до Миколаївської обласної психіатричної лікарні №2 Миколаївської обласної ради (ЄДРПОУ 01998414, розташованого за адресою: 57114, Миколаївська обл., Миколаївський р-н, село Сапетня, вулиця Сєвєрна, 14).

Запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку ОСОБА_5 , обраний ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 08.10.2021 року, залишити без змін та обчислювати його строк з моменту доставки ОСОБА_5 до медичного закладу.

Виконання ухвали в частині поміщення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до психіатричного закладу із звичайним наглядом покласти на ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області.

Ухвала суду може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду через Приморський районний суд м. Одеси протягом 30 днів з дня її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення08.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100227417
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування примусових заходів медичного характеру - ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —522/19149/21

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні