Ухвала
від 07.09.2021 по справі 760/23707/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/23707/21 1-кс/760/8119/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

7 вересня 2021 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Солом`янського районного суду м.Києва клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Іванківського відділу Вишгородської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 ,

про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018110000000041 від 20.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді із даним клопотанням, в якому просив продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018110000000041 від 20.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, до 6 місяців, тобто до 07.03.2022.

В обґрунтування клопотання прокурор вказує, що службові особи Державного підприємства "Племінний завод "Плосківський" (код 849652) ухилились в період 2012-2019 років від сплати податків та зборів в особливо великих розмірах, що підтверджено висновками Акту №539/10-36-14-12/00849652">00849652 документальної позапланової виїзної перевірки ДП «ПЗ «Плосківський», складеного 18.06.2019 року Головним Управлінням ДФС у Київській області.

Органом управління підприємства є Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (раніше Мінагрополітики).

Вказує, що в матеріалах кримінального провадження наявний Акт про результати документальної позапланової виїзної перевірки від 18.06.2019 господарської діяльності ДП «ПЗ Плосківський», відповідно до висновків якого, службовими особами ДП «ПЗ Плосківський»: занижено податок на прибуток підприємств на суму 10 431 909, 14грн., занижено податкок на додану вартість в обсязі 10 472 726 грн.; неперераховано податок на доходи фізичних осіб в розмірі 1 095 900 грн.. Крім того, перевіркою встановлено порушення службовими особами ДП «ПЗ Плосківський» ст.6,9 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування», у зв`язку з чим, станом на 01.06.2019 за підприємством обліковується заборгованість по виплаті Єдиного соціального внеску в сумі 4 346 905, 61 грн.

Встановлено, що винесені податкові повідомлення-рішення на підставі акту перевірки №539/10-36-14-12/00849652">00849652 не оскаржувалися службовими особами ДП «ПЗ Плосківський» у визначений Податковим кодексом України строк до контролюючого органу та у судовому порядку, у зв`язку з чим, податковий борг Підприємства вважається узгодженим.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, ДП «ПЗ Плосківський» у період 01.01.2015 по 31.07.2018 здійснювалося документальне відображення в первинних документах реалізації голів великої рогатої худоби (ВРХ), молока та сільськогосподарської продукції, у вигляді незавершених посівів соняшнику, кукурудзи, пшениці. В той же час , перевіркою встановлено, що службовими особами ДП «ПЗ Плосківський» не подано декларацій з податку на прибуток та не відображено в складі доходу результатів вищевказаних господарських операцій. Крім того, перевіркою встановлено, що ДП «ПЗ Плосківський» не задекларовано податкові зобов`язання при реалізації зернових культур та молока, що призвело до їх заниження.

Під час досудового розслідування встановлено, що ДП «ПЗ Плосківський» в адміністративних межах Плосківської сільської ради Броварського району Київської області належать земельні ділянки, що документально використовуються юридичною особою для ведення господарської діяльності, в тому числі, для вирощування зернових культур.

При цьому, в матеріалах кримінального провадження містяться звіти ДП «ПЗ Плосківський» про реалізацію продукції сільського господарства, подані до управління статистики у Броварському районі за період 2017 року, відповідно до яких, Підприємством реалізовуються культури зернові та зернобобові, насіння соняшнику, сільськогосподарські тварини та молоко.

Зазначає, що відповідно до матеріалів перевірки, ДП «ПЗ Плосківський» документально реалізовано товарно-матеріальні цінності у вигляді незавершеного виробництва посівів: кукурудзи врожаю 2018р в адресу ТОВ «Укр Агро Інвестмент» (код ЄДР 41976863); пшениці, кукурудзи, соняшнику врожаю 2017-2018р в адресу ТОВ "Броварський Молочний Альянс" (код ЄДР 39182920).

Встановлено, що службові особи ТОВ "Броварський Молочний Альянс", яке зареєстровано за адресою місцезнаходження Державного підприємства, здійснили документальне відображення придбання у ДП «Племінний завод «Плосківський», незавершених посівів сільськогосподарських культур (кукрудзи, пшениці, соняшнику) на закріплених за Підприємством земельних ділянках державної власності.

В матеріалах кримінального провадження наявні первинні документи (договори з додатками, видаткові накладні), що містять відомості про обставини відображення реалізації незавершених посівів ДП «Племінний завод «Плосківський», складених від імені директора ОСОБА_5 по взаємовідносинам зі службовою особою ТОВ "Броварський Молочний Альянс" ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_1 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В той же час, досудовим розслідуванням встановлено, що в період документального відображення реалізації посівів між контрагентами, ОСОБА_6 одночасно перебував на посаді агронома ДП «Племінний завод «Плосківський» та директора ТОВ "Броварський Молочний Альянс", у зв`язку з чим, відповідно до податкової звітності, одержував доходи від вказаних юридичних осіб.

Крім того встановлено, що службові особи ДП "Племінний завод "Плосківський" здійснювали відображення замовлення послуг з обробки та вирощування сільськогосподарських культур у ТОВ "Броварський Молочний Альянс", що в подальшому документально реалізовувались у вигляді незавершених посівів в адресу вказаного контрагента.

Оглядом податкової звітності Підприємства встановлено, що товарно-матеріальні цінності у вигляді незавершених посівів, документально реалізовувалися ДП "Племінний завод "Плосківський" в адресу ТОВ "Броварський Молочний Альянс" в обсягах вартості, відповідно витраченої на замовлення послуг з обробки та вирощування сільськогосподарських культур, документально наданих товариством.

Таким чином, завершити досудове розслідування у вказаному кримінальному проваджені у встановлений законом строк не представляється можливим, оскільки необхідно провести ряд слідчих дій з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, що потребує додаткового часу, а саме долучити до матеріалів кримінального провадження, а саме:

оригінали документів, що містяться в особовій справі ОСОБА_6 (рнокпп НОМЕР_1 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 та перебувають у володінні ДП «Племінний завод «Плосківський» (код ЄДР 00849652">00849652), що містять зразки підпису та почерку зазначеної особи, для проведення судово-почеркознавчих експертиз у кримінальному провадженні;

річних фінансових та інвестиційних планів, затверджених органом управління майном ДП "ПЗ "Плосківський"; квартального та річного звітів про виконання фінансового плану ДП "ПЗ "Плосківський" з пояснювальними записками; документів, що визначають склад органу управління майном ДП "ПЗ "Плосківський" зі змінами; контрактів з директорами ДП "ПЗ "Плосківський", укладеними в період 2015-2020 років з Органом управління майном та відповідних наказів про призначення керівників; графіків погашення заборгованості по заробітній платі; інформації, наданої Органом управління майном Державному підприємству про державні потреби в продукції, напрями діяльності підприємства;

копії документів складених за результатами проведеного аудиту Міністерством аграрної політики та продовольства України на підставі Наказу № 109 від 05.03.2019 ДП "ПЗ "Плосківський";

оригіналів службових документів з особових справ ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , для проведення процесуальних дій в межах кримінального провадження, у зв`язку з чим, на адресу володільця документів ДП "ПЗ "Плосківський" направлено відповідні запити про надання інформації.

Однак, на даний час вищевказані документи ДП "ПЗ "Плосківський" не надано в повному обсязі, що підтверджується листами службової особи Підприємства на запити органу досудового розслідування.

Для повноти проведення досудового розслідування, необхідно встановити осіб, безпосередньо причетних до створення та використання первинних, установчих, офіційних документів, що складено з реквізитами ТОВ «Броварський Молочний Альянс» з метою документального відображення фінансово-господарських операцій в податкових обліках зазначеного товариства.

Встановити осіб, безпосередньо причетних до створення та використання первинних, установчих, офіційних документів, що складено з реквізитами ТОВ «Броварський Молочний Альянс» з метою документального відображення фінансово-господарських операцій в податкових обліках зазначеного Товариства.

Провести судово-почеркознавчу експертизу, провести судово-економічну експертизу.

Так, без проведення зазначених слідчих дій та отримання достатніх доказів у кримінальному провадженні, завершити досудове розслідування та прийняти законне рішення неможливо.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав із вказаних у ньому підстав.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 07.06.2021 по справі № 760/14591/21 (1-кс/760/5087/21) строк досудового розслідування кримінального провадження № 32018110000000041 від 20.06.2020 продовжено на три місяці, тобто до 07.09.2021.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно з частиною 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як вбачається з матеріалів клопотання, по вказаному кримінальному провадженню необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, без яких не можливо закінчити досудове розслідування.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження, певне зволікання сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування та разом з тим все ж виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадження не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості, що як наслідок свідчить про наявну об`єктивну необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити частково, та строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити до 3 місяців, що у світлі встановлених обставин, є достатнім для отримання достатніх доказів у кримінальному провадженні задля завершення досудового розслідування та прийняття законного рішення.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст.176-178,183,186,196,197,199,205,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018110000000041 від 20.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на 3 (три) місяці, тобто до 07 грудня 2021 року включно.

В решті клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Проголошення повного тексту ухвали слідчого судді відбулось 10.09.2021 року о 17:15 у приміщенні Солом`янського районного суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Максима Кривоноса, 25.

Слідча суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.09.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/23707/21

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні