Ухвала
від 11.10.2021 по справі 33/202
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

11.10.2021 Справа № 33/202

Господарський суд Донецької області у складі судді Зекунова Е.В, за участю секретаря судового засідання Бутенко П.Є., розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю „Укршахтоспецбуд» про стягнення 12 888,97 грн.,-

За участю представників сторін:

від позивача (стягувача) - не з`явився;

від відповідача (боржника) - не з`явився;

від фонду (заінтересованої особи) - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області звернулося до Господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Укршахтоспецбуд» про стягнення 12 888,97 грн.

Рішенням господарського суду Донецької області від 13.10.2009 позовні вимоги Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю „Укршахтоспецбуд» про стягнення 12 888,97грн. задоволені у повному обсязі.

На примусове виконання рішення господарським судом Донецької області 26.10.2009 був виданий наказ про стягнення з ТОВ Укршахтоспецбуд орендної плати у розмірі 12 888,97 грн.

17.09.2021 до Господарського суду Донецької області від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях надійшла заява №10-07-06552 від 14.09.2021 про заміну сторони виконавчого провадження - Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області його правонаступником - Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 17.09.2021 призначено до розгляду заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях про заміну сторони у виконавчому провадженні в порядку ст. 334 ГПК України в судовому засіданні на 11.10.2021; зобов`язано Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях до дати судового засідання надати суду: додаткові письмові пояснення, в яких навести обставини щодо того чи пред`являвся наказ Господарського суду Донецької області від 26.10.2009 по справі №33/202 до виконання; чи відкрито виконавче провадження з виконання наказу; зазначити номер виконавчого провадження, в якому просить замінити стягувача; долучити докази на підтвердження вказаних обставин (долучити докази направлення копії пояснень іншим учасникам); запропоновано боржнику до дати судового засідання надати суду письмові пояснення на заяву №10-07-06552 від 14.09.2021 про заміну сторони у виконавчому провадженні в порядку ст. 334 ГПК України, документальне підтвердження та нормативне обґрунтування своїх доводів (докази направлення копій іншим учасникам).

27.09.2021 до канцелярії Господарського суду Донецької області від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях надійшли письмові пояснення.

У судове засідання 11.10.2021 заявник та учасники справи не з`явились, про місце дату та час судового засідання були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Згідно із ч.3 ст.334 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950, ратифікованою Верховною Радою України (Закон України від 17.07.1997 №475/97 - ВР), кожній особі гарантовано право на справедливий і відкритий розгляд при визначенні її громадських прав і обов`язків впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, створеним відповідно до закону.

Суд зазначає, що згідно з частиною 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Зважаючи на те, що суд надавав можливість учасникам судового процесу реалізувати свої процесуальні права на представництво інтересів у суді та подання доказів в обґрунтування своїх вимог та заперечень, з огляду на обмеженість розгляду заяви процесуальним строком, підстави для відкладення розгляду заяви відсутні.

Отже, враховуючи те, що всіх учасників судового процесу належним чином було повідомлено про місце, час та дату розгляду заяви, а також з огляду на те, що відповідно до статті 74 Господарського процесуального кодексу України обов`язок доказування і подання доказів покладено на сторони, вважає можливим розглянути заяву за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях про заміну сторони у виконавчому провадженні в порядку ст. 334 ГПК України, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Як визначено у ч.ч.1, 2 ст. 334 вказаного кодексу, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Одночасно, вирішення питання правонаступництва врегульовано ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , в силу норм якої у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Як встановлено, подання розглядуваної заяви обумовлено наявністю обставин реорганізації Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, яке визначено стягувачем за наказом у справі.

В силу норм ч.ч.1, 2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно з ч. 1 ст. 106 вказаного кодексу України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Разом з тим, виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов`язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб (ч.1 ст.109 Цивільного кодексу України).

Наказом №467 від 16.05.2019 Фонду державного майна України було вирішено утворити Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях як юридичну особу публічного права, що розташоване у м.Харків реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Луганській області.

За змістом п.2 цього наказу, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області.

Відповідно до наказу №639 від 02.07.2019 Фонду державного майна України днем початку роботи регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях визначено 02.07.2019.

За змістом відомостей, які наявні у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і вважаються достовірними, державну реєстрацію припинення юридичної особи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області проведено 27.03.2020.

Наказом №796 від 13.05.2021 Фонду державного майна України змінено назву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях на Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях.

За змістом п.2 цього наказу встановлено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях є правонаступником Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях згідно з розподільчим балансом.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області (код ЄДРПОУ 44223324) зареєстроване як юридична особа з 14.05.2021.

В свою чергу, 17.05.2021 за інформацією з вказаного реєстру змінено назву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях на Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищенаведене, за висновками суду, наявні підстави для заміни стягувача у виконавчому провадженні по справі №33/202 з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (код ЄДРПОУ 13511245) на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях (код ЄДРПОУ 43023403).

Таким чином, зважаючи на вищенаведене, заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.234, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях про заміну сторони у виконавчому провадженні в порядку ст. 334 ГПК України.

Замінити сторону (стягувача) у виконавчому провадженні з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області (61057, м.Харків, майдан Театральний, 1, код ЄДРПОУ 13511245) на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях (61057, м.Харків, майдан Театральний, 1, код ЄДРПОУ 43023403).

Ухвала набирає законної сили 11.10.2021 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги в строк визначений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Е.В. Зекунов

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено18.10.2021
Номер документу100304098
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/202

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 23.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 17.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 13.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 26.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Судовий наказ від 07.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні