Вирок
від 11.10.2021 по справі 687/905/21
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/905/21

№1-кп/687/103/2021

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2021 року Чемеровецький районний суд

Хмельницької області в складі

головуючого - судді - ОСОБА_1 ,

з участю секретаря - ОСОБА_2 ,

з участю прокурора - ОСОБА_3 ,

з участю обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

з участю захисника - ОСОБА_5 ,

з участю представника потерпілого - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021242000000779від 27.09.2021 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, одруженого, на утриманні якого перебуває одна неповнолітня дитина, перебуваючого на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_2 , інваліда третьої групи, раніше не судимого,

по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.246 КК України,

в с т а н о в и в :

26 вересня 2021 року ОСОБА_4 близько 16 години 00 хвилин, перебуваючи у лісовому масиві неподалік с. Завадівка, Кам`янець-Подільського району в кварталі 38, виділу 3, площею - 2.8 га, що знаходяться в постійному користуванні Державного підприємства «Ярмолинецьке лісове господарство», який відповідно до Указу Президента України №474/96 від 27.06.1996 року розташований в межах Національного природного парку «Подільські Товтри» і відноситься до території природно-заповідного фонду України державного значення, прийняв рішення про незаконну порубку дерева породи «Сосна звичайна».

Тоді ж, реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 26.09.2021 року, близько 16 години 00 хвилин, перебуваючи неподалік с. Завадівка, Кам`янець-Подільського району Хмельницької області в кварталі 38, виділу 3, площею - 2.8 га, що знаходяться в постійному користуванні ДП «Ярмолинецьке лісове господарство», що розташоване в межах Національного природного парку «Подільські Товтри» та відносяться до території природно-заповідного фонду України державного значення, в порушення ст.ст. 4,24,67,68,69 Лісового кодексу України, ст.ст. 5,12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 3,10 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, незаконно, без спеціального дозволу (лісорубного квитка, ордера), виданим уповноваженим органом, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою заздалегідь заготовленої бензопили марки «Saber», шляхом повного відокремлення стовбура від кореня у спосіб спилювання, здійснив незаконну порубку 1 (одного) сироростучого дерева породи «Сосна звичайна».

У подальшому, продовжуючи свій єдиний злочинний умисел, з метою незаконного перевезення незаконно зрубаного дерева, ОСОБА_4 26.09.2021 року в період з 16 год. 30 хв. до 18 год. 44 хв., за допомогою колісного трактора синього кольору із реєстраційним номером « НОМЕР_1 » марки «DW 244 АНТ», а також одноосьового металевого причепу зеленого кольору без реєстраційного номеру, перевозив незаконно зрізане дерево - 12 свіжозрізаних колод дерева породи «Сосна звичайна», з вищезазначеного лісового масиву, що неподалік с. Завадівка, Кам`янець-Подільського району в кварталі 38, виділі 3, що знаходиться в постійному користуванні Державного підприємства «Ярмолинецьке лісове господарство» та відповідно до Указу Президента України №474/96 від 27.06.1996 року розташованого в межах Національного природного парку «Подільські Товтри», по вул. Центральна в с.Слобідка-Смотрицька Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області в напрямку с. Антонівка, Кам`янець - Подільського району, Хмельницької області.

У результаті незаконних, протиправних та умисних дій ОСОБА_4 спричинив державним інтересам у галузі природоохоронного законодавства про природно-заповідний фонд України в особі ДП «Яромолинецьке лісове господарство» майнову шкоду в розмірі 6066 грн.

11.10.2021 року між прокурором, обвинуваченим ОСОБА_4 та захисником укладена угода про визнання винуватості у вчиненні вказаного кримінального правопорушенняна таких умовах: ОСОБА_4 беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні зазначеного кримінального правопорушенняі зобов`язується беззаперечно визнати обвинувачення в обсязі повідомленої підозри і в судовому провадженні.

Сторони погодили призначити ОСОБА_4 покарання за ч.3 ст.246 КК України, у виді 3 років обмеження волі. Звільнити від відбування покарання з застосуванням ст.75 КК України, строк якого вирішується судом. Покласти на обвинуваченого обов`язки, передбачені ст.76 КК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , обґрунтовано обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.246 КК України, який є кримінальним правопорушенням, відповідно до ст.12 цього ж Кодексу. Обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушеннявизнав повністю, цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст.473 цього Кодексу, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом, та наполягає на затвердженні угоди про визнання винуватості.

Прокурор пояснила, що їй зрозумілі наслідки затвердження угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, та просить затвердити угоду.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Зміст угоди про визнання винуватості, умови та порядок її укладення відповідають вимогам ст.ст. 469, 472 КПК України, підстав, передбачених ч.7 ст.474 цього Кодексу, для відмови в затверджені угоди не встановлено.

Прокурором при вирішенні питання про укладення угоди враховані обставини, визначені ст.470 КПК України.

Узгоджені сторонами міри покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, інтересам суспільства не суперечить, визначена у межах санкції ч.3 ст.246 КК України є справедливою, необхідною і достатньою для виправлення ОСОБА_4 та запобігання вчинення ним нових кримінальних правопорушень. При цьому враховано ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом`якшують його покарання.

Зокрема, враховано, що ОСОБА_4 повністю визнав свою вину, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, що пом`якшує його покарання. Приймаючи до уваги характер діяння і спосіб його вчинення, суспільну небезпеку вчиненого кримінального правопорушення, з урахуванням особи винного, який позитивно характеризується за місцем свого проживання, суд дійшов висновку, що укладену між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 , захисником угоду про визнання винуватості слід затвердити, призначити останньому узгоджене сторонами покарання за ч.3 ст.246 КК України, у виді 3 років обмеження волі. На підставіст.75 КК Українизвільнити від відбування покарання з випробуванням, встановити йому іспитовий строк 1 рік та покласти обов`язки, передбачені п.п. 1, 2 ч.1 ст. 76 КК України.

Відповідно до ст.96-1, ст.96-2КК України колісний трактор синього кольору із реєстраційним номером « НОМЕР_1 » марки «DW 244 АНТ», а також одноосьовий металевий причеп зеленого кольору без реєстраційного номеру, являються засобами вчинення кримінального правопорушення, які пов`язані з перевезенням деревини та підлягають конфіскації в дохід держави.

Суд виходить з принципів розумності, справедливості і співрозмірності та враховує, що вартість трактора становить близько 100000 тис грн., а бензопили, якою було вчинене кримінальне правопорушення, становить близько 6000 - 7000 тис грн., а тому вважає за можливе конфіскувати в дохід держави лише бензопилу марки «Saber», що дасть можливість після її реалізації, відшкодувати завдану ДП «Ярмолинецьке лісовегосподарство» шкоду, що становить 6066 грн..

Враховуючи те, що ОСОБА_4 являється інвалідом 3 групи, та на даний час ніде не працює, веде підсобне господарство, яке являється єдиним джерелом його доходу, а трактор і причеп необхідні йому для забезпечення нормальних умов життя, оскільки дана техніка використовується в сільському господарстві на його присадибній ділянці, а тому, суд, з метою недопущення позбавлення ОСОБА_4 можливості здійснювати обробіток земельної ділянки, вважає за можливе не застосовувати положення статей 96-1, 96-2КК України до колісного трактора та причепа.

Право суду на затвердження угоди на підготовчому судовому засіданні визначено п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 370, 374-376, 475 КПК України, суд,-

ухвалив:

Укладену угоду 11.10.2021 року між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 , захисником ОСОБА_5 про визнання винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.246 КК України, затвердити.

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.246 КК України,та призначити покарання у виді 3 років обмеження волі.

На підставіст.75 КК України ОСОБА_4 звільнити від відбування покарання з випробуванням і встановити йому іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік.

На підставіст.76 КК Українипокласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації,

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Запобіжний захід не обирався. Цивільний позов не заявлявся.

Накладений арешт ухвалою слідчого судді Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 29.09.2021 року на майно: трактор колісний синього кольору реєстраційний номер « НОМЕР_1 » марки DW 244 АНТ одноосьовий металевий причіп зеленого кольору без реєстраційного номеру та металевий ключ чорного кольору, власником яких є ОСОБА_4 ; дванадцять свіжозрізаних колод дерева породи «Сосна звичайна» (довжиною 199 см шириною 15 см х 15 см, довжиною 203 см шириною 19,5 см х 19.5 см, довжиною 202 см шириною 19 см х 19 см, довжиною 207 см шириною 13 см х 12 см, довжиною 201 см шириною 30 см х 30 см, довжиною 201 см шириною 25 см х 25 см, довжиною 203 см шириною 23 см х 24 см, довжиною 200 см шириною 25 см х 25 см, довжиною 201 см шириною 27 см х 26 см, довжиною 201 см шириною 32 см х 32 см, довжиною 202 см шириною 30 см х 31 см, довжиною 203 см) - скасувати.

Накладений арешт ухвалою слідчого судді Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 30.09.2021 року на майно: бензопилу марки «Saber» - скасувати.

Речові докази: 1) бензопилу марки «Saber», належну ОСОБА_4 , як засіб вчинення злочину, конфіскувати в дохід держави;

2) дванадцять свіжозрізаних колод дерева породи «Сосна звичайна» (довжиною 199 см шириною 15 см х 15 см, довжиною 203 см шириною 19,5 см х 19.5 см, довжиною 202 см шириною 19 см х 19 см, довжиною 207 см шириною 13 см х 12 см, довжиною 201 см шириною 30 см х 30 см, довжиною 201 см шириною 25 см х 25 см, довжиною 203 см шириною 23 см х 24 см, довжиною 200 см шириною 25 см х 25 см, довжиною 201 см шириною 27 см х 26 см, довжиною 201 см шириною 32 см х 32 см, довжиною 202 см шириною 30 см х 31 см, довжиною 203 см), повернути представнику ДП «Ярмолинецьке лісове господарство»;

3) трактор колісний синього кольору реєстраційний номер « НОМЕР_1 » марки DW 244 АНТ, одноосьовий металевий причіп зеленого кольору без реєстраційного номеру та металевий ключ чорного кольору, власником яких є ОСОБА_4 , повернути останньому;

4) DVD-R диск з відеозаписами з боді-камер, залишити при матеріалах кримінального провадження №12021242000000779від 27.09.2021 року;

5) контрольний зріз пня дерева породи «Сосна», зберігати до набрання вироком законної сили при матеріалах кримінального провадження №12021242000000779від 27.09.2021 року.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку, з підстав, передбачених ст.394 КПК України. Апеляційна скарга подається через Чемеровецький районний суд Хмельницької області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку, після його проголошення, негайно вручити обвинуваченому, захиснику та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100333288
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —687/905/21

Ухвала від 18.10.2022

Кримінальне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Вирок від 11.10.2021

Кримінальне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 04.10.2021

Кримінальне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні