Ухвала
від 15.10.2021 по справі 592/12973/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/12973/21

Провадження № 1-кс/592/6130/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2021 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , розглянув у судовому засіданні клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , про дозвіл на проведення обшуку в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , правокористувачем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Прогр-ес Трейд» (ТОВ «Прогр-ес Трейд»), код ЄРДПОУ 36962089, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017200440003954 від 18.10.2017 року, за попередньою правовою кваліфікацією ч.1 ст.241 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , своє клопотання, погоджене з прокурором обґрунтовує тим, що в провадженні слідчого відділу Сумського РУП ГУНП в Сумській області перебуває об`єднане кримінальне провадження №12017200440003954 від 18.10.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.241 КК України.

18.10.2017 року близько 13:30 год. до Сумського ВП надійшла заява про те, що під час заправки автоцистерни ТОВ НВП «Проммаш» працівниками ТОВ «Прогр-ес Трейд» спільно з працівником ТОВ НВП «Проммаш» за адресою: м.Суми, вул. Скрябіна, 56А, у зв`язку з порушення спеціальних правил, із місця кріплення тиском вирвано гвинт запірного крану на автоцистерні, внаслідок чого стався виток у повітря аміаку рідинного з цистерни та через це відбулось забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами, що створило небезпеку для життя та здоров`я людей.

Згідно огляду місця події від 18.10.2017 року за адресою: м.Суми, вул. Скрябіна, 56А, знаходився автомобіль з цистерною, що має на момент огляду відкриту кришку. На цистерні мається напис «Аміак», біля якої спеціалістами здійснювався замір приладом дозиметром факт забруднення аміаком навколишнього середовища. Відповідно до замірів безпосередньо в близькості біля цистерни мається перевищення аміачними речовинами середовища.

Згідно повідомлення про результати ідентифікації щодо визначення потенційної небезпеки, місце за адресою: м.Суми, вул. Скрябіна, 56А, визнане небезпечним.

18.10.2017 року під час огляду вищезгаданої ділянки місцевості були присутні співробітники ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України». Зокрема лікарями-лаборантами та лаборантами вказаної установи проведено дослідження повітря населених місць, за результатом якого складено протокол № 531-537 від 19.10.2017 року за медичною формою №329/О.

На підставі відібраних проб №531-537 лікарем з комунальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «СОЛЦ МОЗ України» ОСОБА_4 складено висновок санітарного лікаря. Згідно цього висновку на момент проведення досліджень: у пробі повітря № 531 встановлено, що у концентрація досліджуваної хімічної речовини становить 27,7мг/м3; у пробі повітря № 532 встановлено, що у концентрація досліджуваної хімічної речовини становить 22,1мг/м3; у пробі повітря № 533 встановлено, що у концентрація досліджуваної хімічної речовини становить 2,6 мг/м3; в пробах № 534-537 аміак не виявлено. При цьому гранично допустима концентрація становить - 0,2 мг/м3, тобто встановлені показники у більш ніж 100 раз перевищують ГДК, що могло створити небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля.

Також з метою належного виконання вимог КПК України щодо повного, всебічного та неупередженого дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення, у вказаному кримінальному провадженні призначено судову експертизу з безпеки життєдіяльності, проведення якої доручено експертам Сумського відділення ХНДІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса.

За результатом проведеного експертного дослідження складено висновок експерта №059.03.1. 11-1694.16 з синтезуючого розділу якого вбачається, що технічною причиною, яка призвела до витоку аміаку під час експлуатації посудин, є несправність запірної арматури (відсутній болт кріплення клапана до штока вентиля, який встановлено на потоці рідкого аміаку).

В той же час, відповісти на питання: «Дії (бездіяльність) яких осіб з технічної точки зору знаходяться в причинному зв`язку з настанням події нещасного випадку (аварії і т.д.) в об`ємі наданих матеріалів не видається за можливе.

Зокрема у дослідницькій частині висновка експертів вказано, що в наданих матеріалах на дослідження відсутня інформація щодо відповідальних осіб (служб) за дотримання вимог охорони праці та пожежної безпеки і правил безпеки (накази, посадові інструкції, статут підприємства, тощо), а заявлене клопотання експерта про надання необхідних додаткових документів.

У державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відсутня інформація щодо власника нерухомого майна за адресою: м. Дніпро, пр-т Слобожанський, буд. 29, кім. № 225-4.

В той же час, згідно інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, м.Дніпро, проспект Слобожанський, буд. 29, кім. №225-4 є адресою місцезнаходження товариство з обмеженою відповідальністю «Прогр-ес Трейд» (ТОВ «Прогр-ес Трейд»), код ЄРДПОУ 36962089.

Провести вказану слідчу (розшукову) дію необхідно з метою відшукання, виявлення та вилучення предметів, речей і документів, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема, Статуту ТОВ «Прогр-ес Трейд» станом на 2017 рік, акт розслідування (спеціального розслідування) аварії за формою Н1/Н5, що сталася 18.10.2017 року, дозвільні документи на сосуди під тиском, інструкції з охорони праці та пожежної безпеки, накази про призначення відповідальних осіб за пожежну безпеку та охорону праці, документи, які підтверджують проходження навчання з охорони праці та пожежної безпеки, журнали інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки, посадові інструкції працівників ТОВ «Прогр-ес Трейд», накази про призначення керівника підприємства та начальників структурних підрозділів, накази про звільнення та переведення керівника підприємства та начальників структурних підрозділів, комп`ютерна техніка та інше технічне обладнання, інші документи, що можуть містити інформацію про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Вказані речі, предмети та документи є необхідними для призначення та проведення повторної судової експертизи з безпеки життєдіяльності з метою з`ясування питання щодо наявності причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) посадових осіб ТОВ «Прогр-ес Трейд» з настанням події нещасного випадку, а саме витоку у повітря аміаку рідинного з цистерни, що могло призвести до забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами та створити небезпеку для життя та здоров`я людей. А отриманий висновок судової експертизи дасть можливість органу досудового розслідування встановити коло причетних осіб до виникнення зазначеної надзвичайної події та, за наявності відповідних підстав, вирішити питання про їх кримінальну відповідальність.

В судовому засіданні слідчий СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , клопотання підтримав та просив надати дозвіл на обшук.

Відповідно до ст.30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Обшук має провадитись за наявності достатніх даних, які вказують на те, що об`єкти, які мають значення у справі, по-перше, знаходяться у певної особи (в певному місці), по-друге, що дані об`єкти сховані й добровільно видані не будуть.

Згідно з ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду;4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Вислухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання не підлягає задоволенню, оскільки слідчим в клопотанні не доведено обґрунтування того, чи звертався він до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прогр-ес Трейд» (ТОВ «Прогр-ес Трейд»), код ЄРДПОУ 36962089, з ухвалою про надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей і документів, та що йому було відмовлено у наданні тимчасового доступу до цих документів. За встановлених обставин, слідчим не доведено, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів.

З огляду на викладене слідчий суддя вважає, що клопотання задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного і керуючись ст.234 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити взадоволенні клопотанняслідчого СВСумського РУПГУНП вСумській області ОСОБА_3 ,про дозвіл на проведення обшуку в нежитловому приміщенні за адресою: м.Дніпро, пр-т Слобожанський, 29, кім. №225-4, правокористувачем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Прогр-ес Трейд» (ТОВ «Прогр-ес Трейд»), код ЄРДПОУ 36962089.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_5 ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення15.10.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу100345114
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , правокористувачем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Прогр-ес Трейд» (ТОВ «Прогр-ес Трейд»), код ЄРДПОУ 36962089, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017200440003954 від 18.10.2017 року, за попередньою правовою кваліфікацією ч.1 ст.241 КК України.

Судовий реєстр по справі —592/12973/21

Ухвала від 15.10.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні