Ухвала
від 18.10.2021 по справі 380/14413/21
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/14413/21

У Х В А Л А

з питань залучення до участі в справі співвідповідача

18 жовтня 2021 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Хоми О.П., розглянувши у письмовому провадженні в м. Львові в порядку спрощеного позовного провадження клопотання відповідача про залучення співвідповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Галицького відділу соціального захисту Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до суду з позовом до Галицького відділу соціального захисту Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо перерахунку та вплати позивачу щорічної грошової допомоги до 05 травня за 2021 рік, виходячи з розміру п`яти мінімальних пенсій за віком, передбаченої статтею 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту , з урахуванням раніше виплачених коштів;

- зобов`язати відповідача нарахувати та виплатити позивачу недоплачену разову щорічну допомогу до 05 травня за 2021 рік, виходячи з розміру п`яти мінімальних пенсій за віком, передбачену статтею 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту , а саме 7 354 грн.

Ухвалою від 01.09.2021 відкрито спрощене позовне провадження без виклику сторін.

Відповідачем 22.09.2021 (вх.№68708) подано відзив на позовну заяву.

В межах відзиву заявлено клопотання про залучення в якості співвідповідача Міністерство соціальної політики України.

В обґрунтування клопотання про залучення співвідповідача у справі відповідач зазначив, що виплату учасникам бойових дій разової грошової допомоги до 05 травня, передбачену статтею 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту , у 2021 році проводить Міністерство соціальної політики України шляхом перерахування коштів на зазначені цілі.

Оскільки справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи в порядку пункту 10 частини шостої статті 12 та частини першої статті 257 КАС України, суд вважає за можливе розглянути клопотання відповідача без повідомлення учасників справи - в порядку письмового провадження.

При вирішення клопотання суд керувався таким.

Відповідно до частини третьої статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно з частиною четвертою статті 48 КАС України якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Відповідно до частини п`ятої статті 48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Верховний Суд у зразковій справі №440/2722/20 на підставі системного аналізу законодавства та нормативно-правових актів дійшов висновку про те, що протиправна бездіяльність була допущена не Міністерством соціальної політики України, а органом, уповноваженим здійснювати виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня.

У спірних правовідносинах Міністерство соціальної політики України лише перераховує кошти регіональним органам соціального захисту населення, які розподіляють їх між районними органами соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, які і здійснюють безпосередню виплату щорічної разової грошової допомоги учасникам бойових дій.

У відповідності до частини третьої статті 291 КАС України при вирішенні клопотання відповідача про залучення в якості співвідповідача Міністерство соціальної політики України судом враховано правовий висновок Верховного Суду, викладений у рішенні за результатами розгляду зразкової справи щодо відповідача.

Беручи до уваги викладене, суд дійшов до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання відповідача про залучення до участі у справі співвідповідача.

Керуючись ст.ст. 48, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в :

У задоволенні клопотання Галицького відділу соціального захисту Управління соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради про залучення співвідповідача у справі, - відмовити повністю.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення.

Суддя О.П. Хома

Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено19.10.2021
Номер документу100365895
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/14413/21

Ухвала від 07.11.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Рішення від 18.10.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 01.09.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні