Постанова
від 13.05.2010 по справі 2а-4909/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

13 травня 2010 року 10:21 № 2а-4909/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Дегт ярьової О.В.,

при секретарі судового зас ідання Патратій О.В.,

за участю представника поз ивача - Беляєвої Н.М. (дов іреність від 05.01.2010р. № 31/08),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в Дарницькому рай оні міста Києва

до Державного підприємства «Укрспецавтобаза»

про стягнення заборгованості зі страхових внесків у розмі рі 59 435, 06 грн., -

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адмініст ративного суду м. Києва зверн улось Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому районі м. Києва з позовом до Д П «Укрспецавтобаза»про стяг нення заборгованості зі стра хових внесків у розмірі 59 435, 06 г рн.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилався на те , що у відповідача наявна забо ргованості зі страхових внес ків у розмірі 59 435, 06 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги та просив позов задовольнити.

У судові засідання 15 квітня та 13 травня 2010 року відповідач не з' явився, належним чином повідомлений судом про дату , час та місце судового розгля ду відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Від відповідача заперечен ь проти позову, будь-яких пояс нень, заяв чи клопотань до суд у не надходило, тому суд відпо відно до ст. 71, ст. 128 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни суд вирішує справу за відсутності представника ві дповідача на основі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, всебічно і повно з' ясувавши всі факт ичні обставини справи, об' є ктивно оцінивши докази, які м ають юридичне значення для р озгляду справи і вирішення с пору по суті, суд дійшов висно вку, що позовні вимоги є обґру нтованими та підлягають задо воленню з огляду на таке.

Відповідно до ст. 1 та п. 1 ст. 14 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування» від 09 липня 2003 року № 4909-IV (в редакції на момент спірних правовідносин), який є спеціальним в сфері віднос ин, що виникають між суб' єкт ами системи загальнообов' я зкового державного пенсійно го страхування, страхувальни ками для осіб, зазначених у пу нктах 1, 10, 15 ст. 11 Закону, є, зокрем а роботодавці, до яких віднос яться підприємства незалежн о від форм власності, виду дія льності та господарювання, я кі використовують працю фізи чних осіб на умовах трудовог о договору (контракту) або на і нших умовах, передбачених за конодавством, або за договор ами цивільно-правового харак теру.

Частиною першою ст. 15 зазнач еного Закону передбачено, що страхувальники, зазначені в ст. 14 цього Закону, є платникам и страхових внесків. Набуття статусу платників страхових внесків відбувається з дня в зяття їх на облік територіал ьним органом Пенсійного фонд у (ч. 3 ст. 15 Закону).

ДП «Укрспецавтобаза»є стр ахувальником в розумінні заз наченого Закону та перебуває на обліку як платник страхов их внесків в Управлінні Пенс ійного фонду України в Дарни цькому районі м. Києва.

До обов' язків страхуваль ника згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 вищезгад аного Закону віднесені обов' язки по нарахуванню, обчисле нню та сплаті страхових вне сків.

Статтею 19 цього ж Закону, яка визначає порядок нарахуванн я страхових внесків, визначе но, що страхові внески до солі дарної системи для роботодав ця нараховуються на суми фак тичних витрат на оплату прац і (грошового забезпечення) пр ацівників, що включають витр ати на виплату основної і дод аткової заробітної плати та інших заохочувальних та комп енсаційних виплат, у тому чис лі в натуральній формі, які ви значаються згідно з норматив но-правовими актами, прийнят ими відповідно до Закону Укр аїни «Про оплату праці», випл ату винагород фізичним особа м за виконання робіт (послуг) з а угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обк ладенню податком на доходи ф ізичних осіб, а також на суми о плати перших п' яти днів тим часової непрацездатності, як а здійснюється за рахунок ко штів роботодавця, та допомог и по тимчасовій непрацездатн ості.

Відповідно до п. 5.1 та п. 5.1.1 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни, затвердженої постаново ю правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21 -1 та зареєстрованої в Міністе рстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (в редакції на мо мент спірних правовідносин) (далі - Інструкція), яка розроб лена відповідно до Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування»та Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування», о бчислення страхових внесків роботодавцями, як платникам и страхових внесків, здійсню ється щомісячно за ставками, визначеними пунктами 4.1, 4.2 ціє ї Інструкції, на підставі бух галтерських та інших докумен тів, відповідно до яких прова диться нарахування (обчислен ня) або які підтверджують нар ахування (обчислення) заробі тної плати (доходу) виходячи з розміру страхового внеску, щ о діє на день нарахування вип лат (доходу), та відповідно до ст. 4 Закону України «Про збір на обов' язкове державне пен сійне страхування».

Згідно з ч. 1, ч. 4 та ч. 5 ст. 20 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» від 09 липня 2003 року № 1058-IV (в редакції на момент спірн их правовідносин), яка визнач ає порядок обчислення та спл ати страхових внесків, страх ові внески обчислюються викл ючно в грошовій формі, у тому ч ислі з виплат (доходу), що здій снюються в натуральній формі .

Сплата страхових внесків з дійснюється виключно в грошо вій формі шляхом внесення ві дповідних сум страхових внес ків до солідарної системи на банківські рахунки виконавч их органів Пенсійного фонду.

Страхові внески сплачують ся страхувальниками шляхом п ерерахування безготівкових сум з їх банківських рахункі в.

Відповідно до положень абз аців 1-3 ч. 6 ст. 20 вищезгаданого За кону страхувальники зобов' язані сплачувати страхові вн ески, нараховані за відповід ний базовий звітний період, н е пізніше ніж через 20 календар них днів із дня закінчення ць ого періоду.

Базовим звітним періодом д ля страхувальників, зазначен их у п. 1 ст. 14 цього ж Закону (робо тодавці), є календарний місяц ь.

При цьому ч. 12 ст. 20 цього ж Зак ону передбачено, що страхові внески підлягають сплаті не залежно від фінансового стан у платника страхових внесків .

Пунктом 11.11 Інструкції перед бачено, що платники, зазначен і в підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї І нструкції, (роботодавці) щомі сяця складають у двох примір никах розрахунок суми страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, у якому зазначають самостійно обчислені суми с трахових внесків, за формою з гідно з додатком 23 цієї Інстру кції.

Розрахунки подаються зазн аченими платниками до органу Пенсійного фонду для реєстр ації за базовий звітний пері од, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закі нчення цього періоду.

Відповідно до ч. 2 та ч. 3 ст. 106 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» від 09 липня 2003 р оку № 1058-IV (із змінами та доповне ннями) суми страхових внескі в своєчасно не нараховані та /або не сплачені страхувальн иками у строки, визначені ста ттею 20 цього Закону, в тому чис лі обчислені територіальним и органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінан сових санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов' язаний сплатити с уми недоїмки та суми фінансо вих санкцій.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а в раз і неузгодження вимоги із орг анами Пенсійного фонду має п раво на оскарження вимоги в с удовому порядку.

Про оскарження вимоги тери торіального органу Пенсійно го фонду про сплату недоїмки до виконавчої дирекції Пенс ійного фонду або в судовому п орядку страхувальник зобов' язаний письмово повідомити в ідповідний територіальний о рган Пенсійного фонду протяг ом трьох робочих днів із дня з вернення до виконавчої дирек ції Пенсійного фонду чи суду .

Узгодження вимоги територ іального органу Пенсійного ф онду про сплату недоїмки зді йснюється на підставі заяви страхувальника, яка розгляда ється територіальним орган ом Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів після її о тримання, та поданих страхув альником документів, що свід чать про неправильність обчи слення сум недоїмки, зазначе них у вимозі.

У разі узгодження страхува льником вимоги про сплату не доїмки з територіальним орга ном Пенсійного фонду цей орг ан зобов' язаний у строк, виз начений для розгляду заяви с трахувальника про узгодженн я вимоги, надіслати йому узго джену вимогу про сплату недо їмки, а страхувальник зобов' язаний сплатити узгоджену су му недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому закон ом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповід ного підрозділу державної ви конавчої служби. У зазначени х випадках орган Пенсійного фонду також має право зверну тися до суду чи господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з по зовом про стягнення недоїмки до господарського суду пере дбачені законодавством захо ди досудового врегулювання с порів не застосовуються.

Пунктом другим ч. 9 ст. 106 вищез азначеного Закону передбаче но, що виконавчі органи Пенсі йного фонду застосовують до страхувальників фінансові с анкції за несплату (неперера хування) або несвоєчасну спл ату (несвоєчасне перерахуван ня) страхувальниками страхов их внесків, у тому числі донар ахованих страхувальниками а бо територіальними органами Пенсійного фонду, накладаєт ься штраф у розмірі 10 відсоткі в своєчасно не сплачених сум . Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахован их) страхових внесків і фінан сових санкцій нараховується пеня в розмірі 0, 1 відсотка заз начених сум коштів, розрахов ана за кожний день простроче ння платежу.

Згідно з ч. 13 ст. 106 цього ж Зако ну про нарахування пені та на кладення штрафів, передбачен их частинами дев' ятою і дес ятою цієї статті, посадові ос оби виконавчих органів Пенсі йного фонду в порядку, встано вленому правлінням Пенсійно го фонду, виносять рішення, як і протягом трьох робочих дні в із дня їх винесення надсила ються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передб ачених частинами дев' ятою і десятою цієї статті, підляга ють сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка з дійснює виплату і доставку п енсій, протягом десяти робоч их днів з дня одержання відпо відного рішення. При цьому в ц ей же строк страхувальник, ба нк чи організація, яка здійсн ює виплату і доставку пенсій , має право оскаржити зазначе не рішення до вищого органу П енсійного фонду або в судово му порядку з одночасним обов ' язковим письмовим повідом ленням про це відповідного в иконавчого органу Пенсійног о фонду, яким прийнято це ріше ння.

Суми пені та фінансових сан кцій, застосованих за поруше ння порядку та строків обчис лення, нарахування та сплати страхових внесків стягуютьс я в тому ж порядку, що й недоїм ка із сплати страхових внеск ів (абзац третій ч. 14 цього ж Зак ону).

Під час судового розгляд бу ло встановлено та вбачається з матеріалів справи, що ДП «Ук рспецавтобаза»подавались д о органу Пенсійного фонду ро зрахунки суми страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, що підлягають сплаті, із са мостійно визначеною сумою ст рахових внесків, в тому числі за жовтень, листопад та груде нь 2009 року в розмірі 12 779, 08 грн., 13 490, 33 грн., 12 384, 51 грн. відповідно.

Крім того, Управління Пенсі йного фонду України у Дарниц ькому районі м. Києва рішення м про застосування фінансови х санкцій та нарахування пен і за несплату (неперерахуван ня) або несвоєчасну сплату (не своєчасне перерахування) стр ахувальниками страхових вне сків, у тому числі донарахова них страхувальниками або орг аном Пенсійного фонду, № 2221 від 25 листопада 2009 року застосувал о до ДП «Укрспецавтобаза»фін ансові санкцій у вигляді штр афу в розмірі 17 605, 82 грн. та нарах овано пеню у розмірі 3 175, 32 грн. з а період з 20 червня 2008 року до 20 л истопада 2009 року.

04 січня 2010 року Управління Пе нсійного фонду України у Дар ницькому районі м. Києва наді слало відповідачу вимогу про сплату боргу № Ю Ю-440-УП, згідно якої недоїмка відповідача з і сплати страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування ст аном на 04 січня 2010 року складає 47 050, 55 грн., у тому числі недоїмка зі страхових внесків в розмі рі 26 269, 41 грн., фінансові санкції (штрафи) в розмірі 17 605, 82 грн., пен я в розмірі 3 175, 32 грн.

01 лютого 2010 року Управління П енсійного фонду України у Да рницькому районі м. Києва над іслало відповідачу вимогу пр о сплату боргу № Ю Ю-440-УП, згідн о якої недоїмка відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування с таном на 01 лютого 2010 року склад ає 12 384, 51 грн., у тому числі недоїм ка зі страхових внесків в роз мірі 12 384, 51 грн.

Вказані вимоги про сплату б оргу були отримані уповноваж еною особою відповідача 29 лют ого 2010 року та 19 лютого 2010 року ві дповідно, що підтверджується підписами бухгалтера ДП «Ук рспецавтобаза»на корінцях в имог.

Таким чином, на момент розгл яду справи у відповідача ная вна недоїмка зі сплати страх ових внесків в розмірі 38 653, 92 гр н., заборгованість зі штрафни х санкцій в 17 605, 82 грн. та пені в р озмірі 3 175, 32 грн., що також підтв ерджується даними картки осо бового рахунку страхувальни ка за період з 01 листопада 2009 ро ку по 12 травня 2010 року, копія яко ї наявна в матеріалах справи , та Довідкою відповідача про наявність (відсутність) забо ргованості до Пенсійного фон ду України № 628/05 від 12 травня 2010 р оку.

Суду не надано доказів на пі дтвердження оскарження ріше ння про застосування фінансо вих санкцій та нарахування п ені за несплату (неперерахув ання) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарах ованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, ви мог про сплату недоїмки та сп лати заборгованості в заявле ній сумі.

Враховуючи вищевикладене, суд визнає позовні вимоги об ґрунтованими та дійшов висно вку про задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України якщо судове ріш ення ухвалене на користь сто рони - суб' єкта владних пов новажень, суд присуджує з інш ої сторони всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати, пов' язані і з залученням свідків та пров еденням судових експертиз.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати стягненню з відповідач а не підлягають.

Керуючись ст. ст. 69 - 71, ст. 94, ст. с т. 158-163, ст. 167, ст. 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Державного під приємства «Укрспецавтобаза »(місцезнаходження: 02088, м. Київ , вул. Автотранспортна, 1, ідент ифікаційний код ЄДРПОУ 32909875) на користь Управління Пенсійно го фонду України в Дарницько му районі міста Києва суму за боргованості зі страхових вн есків у розмірі 59 435, 06 (п' ятдеся т дев' ять тисяч чотириста т ридцять п' ять) грн. 06 коп., у то му числі недоїмка зі сплати с трахових внесків в розмірі 38 653 (тридцять вісім тисяч шістс от п' ятдесят три) грн. 92 коп., з аборгованість зі штрафних са нкцій у вигляді штрафу в розм ірі 17 605 (сімнадцять тисяч шіст сот п' ять) грн. 82 коп. та пені в розмірі 3 175 (три тисячі сто сім десят п' ять) грн. 32 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о цим Кодексом, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у встановле ний строк, постанова суду пер шої інстанції набирає законн ої сили після закінчення цьо го строку. У разі подання апел яційної скарги судове рішенн я, якщо його не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складання за правилам и, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного с удочинства України, шляхом п одання через суд першої інст анції заяви про апеляційне о скарження з наступним поданн ям протягом двадцяти днів ап еляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о скарга подається у строк, вс тановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя О.В. Дегтярьова

Дата виготовлення та п ідписання повного тексту пос танови - 17 травня 2010 року.

Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено17.07.2010
Номер документу10037114
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4909/10/2670

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Дегтярьова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні