Ухвала
від 16.09.2021 по справі 754/3285/17
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/595/21

Справа № 754/3285/17

У Х В А Л А

Іменем України

16 вересня 2021 року м. Київ

Деснянський районний суд м. Києва в складі

головуючого судді Клочко І.В.

за участю

секретаря судового засідання Оверченко Д.О. ,

представника заявника Савченко Н.О..

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту про заміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі за позовом Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, -

ВСТАНОВИВ:

Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій звернувся з заявою про зміну стягувача у виконавчому провадженні.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що Деснянським районним судом м.Києва ухвалено рішення, на підставі якого був виданий виконавчий лист про стягнення з боржника ОСОБА_1 на користь Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту грошових коштів за невиконання умов договору про направлення на стажування наукових працівників за кордон в розмірі 42712,49 грн.

Відповідно до постанови КМУ від 05.02.2020р. №49 Про утворення Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту та наказу ДСНС від 02.03.2020р. №180 Про припинення юридичної особи шляхом приєднання , Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту є правонаступником Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту та Інституту державного управління у сфері цивільного захисту.

Посилаючись на викладені обставини, заявник просить замінити стягувача його правонаступником.

В судовому засіданні представник позивача підтримала заяву, за викладеними в ній обставинами та просила задовольнити

Суд, розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, встановив наступне.

Рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 19.11.2018 року позовну заяву Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту задоволено частково; стягнуто з ОСОБА_1 на користь Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту грошові кошти за невиконання умов договору про направлення на стажування наукових працівників у наукових установах за кордоном в розмірі 42712,49 грн.

На виконання вказаного рішення було видано виконавчий лист, який перебуває на примусовому виконанні.

Відповідно до Наказу Державної служби України з надзвичайних ситуацій №180 від 02.03.2020р., припинено Український науково-дослідний інститут цивільного захисту та Інститут державного управління у сфері цивільного захисту, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту. Встановлено, що Інститут є правонаступником майна, усіх прав та обов`язків Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту.

Відповідно до п.1 ст.11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч.1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ст.514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ч.1,2 ст.442 ЦПК України, у разі вибуття однієї з сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно ч.5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України та ч.5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, пп. 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Зазначена правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 20 листопада 2013 року № 6-122цс13, яка згідно ЦПК України є обов`язковою для судів.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що на підставі договорів про відступлення прав вимоги змінилась сторона у виконавчому провадженні, а саме відбулась заміна стягувача за виконавчим листом - Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту на заявника Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а тому заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.15 ЗУ Про виконавче провадження , ст.ст.11, 512, 514 ЦК України, ст.442 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні з виконання заочного рішення Деснянського районного суду м. Києва від 19 листопада 2018 року у справі 754/3285/17 за позовом Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, а саме - замінити стягувача Український науково-дослідний інститут цивільного захисту (код ЄДРПОУ 37814631) на його правонаступника Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту, код ЄДРПОУ 43533709 .

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст складено 21.09.2021р.

Суддя

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.09.2021
Оприлюднено20.10.2021
Номер документу100417455
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —754/3285/17

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 19.11.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 19.11.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 05.04.2017

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні