Ухвала
від 20.10.2021 по справі 420/2544/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/2544/20

УХВАЛА

19 жовтня 2021 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд під головуванням судді Андрухіва В.В., за участю секретаря судового засідання Рижук В.І., учасники справи - не з`явилися, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання представника відповідача про зупинення провадження у справі за позовною заявою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Відділ охорони здоров`я Чорноморської міської ради Одеської області, Чорноморська міська рада Одеської області, про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області звернулося до суду з адміністративним позовом до Комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Ухвалою судді від 17.04.2020 року відкрито провадження у справі, за клопотанням позивача ухвалено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою від 18.05.2020 року ухвалено розглядати справу за правилами загального позовного провадження. Замінено призначене засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

19.10.2021 року засобами електронного зв`язку представник відповідача - Комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеської області подав клопотання про зупинення провадження у справі до завершення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

В обґрунтування даного клопотання відповідач посилається на п.1 ч,2 ст.236 та ч.6 ст.7 КАС України.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі: захворювання учасника справи, підтвердженого медичною довідкою, що перешкоджає прибуттю до суду, якщо його особиста участь буде визнана судом обов`язковою, - до одужання.

Відповідно до ч.6 ст.7 КАС України у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Суд зазначає, що передбачені п.1 ч.2 ст.236 КАС України підстави для зупинення провадження у справі відсутні, а підстав для застосування аналогії закону суд не вбачає, оскільки спірні правовідносини врегульовані ст.236 КАС України.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до ч.4 ст.195 КАС України, під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

На сьогодні в Одеському окружному адміністративному суді наявна технічна можливість проведення судових засідань в режимі відеоконференції з учасниками справи поза межами приміщення суду з використанням комплексу технічних засобів та програмного забезпечення « EasyCon» .

Суд зазначає, що запровадження в Україні карантинних заходів не перешкоджає відповідачу брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Крім того, згідно ч.6 ст.195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Найближчим до відповідача суд, в приміщенні якого він може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, є Іллічівський міський суд Одеської області.

Також суд зауважує, що провадження у даній справі, у тому числі через карантинні обмеження, триває понад рік. При цьому справа має бути вирішена у розумні строки.

Таким чином, суд не вбачає підстав для зупинення провадження у справі до закінчення карантинних заходів на території України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 248, 256, 293 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника Комунального некомерційного підприємства «Чорноморська лікарня» Чорноморської міської ради Одеської області про зупинення провадження у справі - відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено 20 жовтня 2021 року.

Суддя В.В. Андрухів

Дата ухвалення рішення20.10.2021
Оприлюднено22.10.2021

Судовий реєстр по справі —420/2544/20

Ухвала від 05.04.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Ухвала від 17.03.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Ухвала від 10.02.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Рішення від 11.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 20.10.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні