Рішення
від 18.10.2021 по справі 381/2166/21
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/1122/21

381/2166/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2021 року Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Соловей Г.В.,

з участю секретаря Момот Л.С.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

за участю відповідача ОСОБА_2 ,

за участю відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Фастові Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Кожанської селищної об`єднаної територіальної громади, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

30.06.2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , Кожанської селищної об`єднаної територіальної громади про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_4 . Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина, яке складається, у тому числі із земельної ділянки. Спадкодавець заповіту не залишив. Спадкоємцями першї черги за законом є позивач, брат та сестра, як діти спадкодавця. Позивач в установлений законом строк звернувся із заявою до державного нотаріуса для прийняття спадщини однак, державним нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку. Враховуючи те, що позивач позбавлений можливості отримати документи про право на спадщину за законом у державного нотаріуса позивач вимушений був звернутися за захистом своїх прав до суду з даним позовом.

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 15 липня 2021 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 17.08.2021 рокузалучено до участі у справі, як співвідповідача - ОСОБА_3 .

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 16 вересня 2021 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду.

В підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити, а в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав письмову заяву в якій позовні вимоги підтримав, справу просив розглянути в його відсутність, проти винесення заочного рішення не заперечував.

В підготовчому судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 своє ставлення до позову не зазначила, в подальшому до суду в судові засідання не з`явилася, про час і місце розгляду справи повідомлялася вчасно та належним чином причини неявки суду не відомі.

В підготовчому судовому засіданні відповідач ОСОБА_3 позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх, в подальшому в судове засідання до суду не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений вчасно та належним чином, причини неявки суду не відомі.

В судове засідання представник відповідача Кожанської селищної ради не з`явився, електронною поштою суду направив клопотання в якому просив розгляд справи здійснювати без представника селищної ради, заперечень проти позову не мають.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюванних прав, свобод чи інтересів.

При розгляді справи судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим повторно Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Фастівського міськрайонного управління юстиції у Київській області, про що зроблено відповідний актовий запис № 13.

Після його смерті відкрилася спадщина на майно до складу якого, зокрема, увійшла земельна ділянка, яка належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ № 038812, яка розташована на території Волицького старостинського округу Фастівського району Київської області, площею 2,441 га.

Спадкування є перехід прав та обов"язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслдок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч.1,2 ст.1220 ЦК України).

Згідно ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Стаття 1268 ЦК України передбачає, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Позивач реалізовуючи своє право на спадщину звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини на підставі якої, постановою Бігіч С.Ю. , державного нотаріуса Фастівської районної державної нотаріальної контори Київської області від 08.10.2021 року за вих. № 886/02-31/51 йому було відмовлено, оскільки на вищевказану земельну ділянку не було подано правовстановлюючих документів, а отже не підтверджені права та обов`язки померлого на вказане майно.

Виходячи з умов Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та ст.49 ЗУ Про нотаріат відмова нотаріуса є обґрунтованою.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у постанові від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно п.3.1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об"єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ч. 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права та інтересу (ст.16 Цивільного кодексу України).

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

За життя спадкодавець ОСОБА_4 заповіту не залишив. Спадкоємцями першої черги за законом спадкового майна є позивач ОСОБА_1 та відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , як діти спадкодавця, що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження, які містяться в матеріалах справи.

У свою чергу, як вбачається з матеріалів спадкової справи № 375/2015 після смерті ОСОБА_4 , ОСОБА_3 від прийняття спадщини відмовився на користь ОСОБА_1 .

Також, при розгляді справи судом встановлено, що відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю Серії ІІ-КВ № 038812, ОСОБА_4 на підставі рішення 14 сесії ХХІІІ скликання Волицької сільської ради народних депутатів від 14.03.2001 року, передано у приватну власність земельну ділянку площею 2,441 га, розташовану на території Волицької сільської ради. Землю передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Як зазначає позивач, оригінал вказаного державного акту був втрачений, про що зроблено оголошення в газеті Перемога .

Відповідно до листа Головного управління держгеокадастру у Київській області відділ у Фастівському районі, вбачається, що згідно Книг записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі та архіву відділу у Фастівському районі Головного Управління Держгеокадастру у Київській області зберігається другий примірник державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, виданий на ім`я ОСОБА_4 , серії ІІ-КВ № 038812 на земельну ділянку загальною площею 2,441 га, що розташована на території Волицької сільської ради, за цільовим призначенням - для ведення сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7, про те, що відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Згідно вимог ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За нормами ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Зважаючи на викладене та враховуючи з`ясовані обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, суд приходить до висновку позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 4,12,13,76-82,133,141,258,259,263,265,268 ЦПК України, на підставі ст.220-1222, 1224,1225, 1233, 1235,126-1270,1274, 1258,1261 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідент.номер - НОМЕР_2 , прож.: АДРЕСА_1 до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстр.: АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідент.номер - НОМЕР_3 , прож.: АДРЕСА_1 , Кожанської селищної об`єднаної територіальної громади, код ЄДРПОУ 04359904, місцезнах.: Київська область, Фастівський район, смт. Кожанка, вул. Шевченка, буд. 168 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідент.номер - НОМЕР_2 , право власності на 2/3 частини земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,441 га, кадастровий номер 3224982000:01:002:0057 (Державний акт серії ІІ-КВ № 038812 від 28.12.2004 року) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Фастівський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя Г.В.Соловей

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено21.10.2021
Номер документу100446225
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —381/2166/21

Рішення від 18.10.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні