Рішення
від 14.06.2010 по справі 18/59-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.06.10 Справа № 18/59-10.

за позовом: Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, м. Су ми

до відповідача: Виконавчог о комітету Сумської міської ради, м. Суми

про визнання права власнос ті

суддя Заєць С. В.

секретар судового засідан ня Гордієнко Ж. М.

представники:

від позивача не з' явився

від відповідача не з' явив ся

Суть спору: позивач просить визнати за ним право приватн ої власності на квартиру № 140, щ о знаходиться в будинку № А ДРЕСА_2, з урахуванням прове деного перепланування, яке в ідповідає державним будівел ьним нормам і правилам, після якого квартира складається з таких приміщень: № 1 коридор площею 12,9 кв. м, № 2 кімната площе ю 13,0 кв. м, № 3 кладова площею 2,1 кв. м, № 4 кімната площею 16,6 кв. м, № 5 к імната площею 30,2 кв. м, № 6 туалет площею 1,3 кв. м, № 7 кухня площею 1 0,8 кв. м, № 8 ванна площею 3,5 кв. м, № 9 коридор площею 2,5 кв. м, № І лодж ія площею 1,3 кв. м, № ІІ лоджія пл ощею 1,75 кв. м, № ІІІ лоджія площе ю 3,8 кв. м, загальна площа кварти ри 99,75 кв. м, житлова площа 59,8 кв. м .

Відповідач відзиву на позо вну заяву не подав, про судове засідання повідомлений нале жним чином, тому справа у відп овідності до ст. 75 ГПК України розглядається за наявними у ній матеріалами.

Позивача подав клопотання про розгляд справи без його у часті у зв' язку з відряджен ням та повідомив, що позовні в имоги підтримує у повному об сязі. Суд вважає за можливе за довольнити зазначене клопот ання, оскільки спір може бути вирішений в даному засіданн і.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши та оцінивши н адані докази по справі в їх су купності, суд встановив:

По договору дарування від 17 .03.1997р. ОСОБА_1 набула у власн ість квартиру № 140, що знаходит ься в АДРЕСА_1 і складаєть ся з чотирьох жилих кімнат жи тловою площею 54,7 кв. м, загально ю площею 89,6 кв. м.

Право власності на дану ква ртиру було зареєстроване за позивачем 19.03.1997р. в Сумському об ласному об' єднаному бюро те хнічної інвентаризації, що п ідтверджується реєстраційн им написом на договору дарув ання квартири.

Статтею 41 Конституції Украї ни встановлено, що кожен має п раво володіти, користуватись і розпоряджатись своєю влас ністю. Право приватної власн ості є непорушним.

У розвиток вказаного конст итуційного положення, статте ю 321 Цивільного кодексу Україн и встановлено, що взагалі пра во власності будь-якої форми (приватної, державної або ком унальної) є непорушним. Ніхто не може бути протиправно поз бавлений цього права чи обме жений у його здійсненні.

У статті 316 цього Кодексу заз начено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону своєю волею, незалежн о від волі інших осіб.

Згідно статті 319 названого К одексу, власник володіє, кори стується, розпоряджається св оїм майном на власний розсуд . Власник має право вчиняти що до свого майна будь-які дії, як і не суперечать закону. При зд ійсненні своїх прав та викон анні обов' язків власник зоб ов' язаний додержуватися мо ральних засад суспільства.

У відповідності до ст. 383 Циві льного кодексу України, влас ник житлового будинку, кварт ири має право використовуват и помешкання для власного пр оживання, проживання членів своєї сім' ї, інших осіб і не м ає права використовувати йог о для промислового виробницт ва. Власник квартири може на с вій розсуд здійснювати ремон т і зміни у квартирі, наданій й ому для використання як єдин ого цілого, - за умови, що ці з міни не призведуть до поруше нь прав власників інших квар тир у багатоквартирному житл овому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку .

Враховуючи наведені право ві норми, з метою поліпшення ж итлових умов та благоустрою житла, позивачем було здійсн ено перепланування належної їй на праві приватної власно сті квартири.

У відповідності до висновк у будівельно-технічного досл ідження від 27.03.2009р. № 315, складено го підприємцем ОСОБА_2, як ий має кваліфікацію судового експерта з правом проведенн я будівельно-технічних експе ртиз за спеціальністю „дослі дження об' єктів нерухомост і, будівельних матеріалів, ко нструкцій та відповідних док ументів” (свідоцтво від 26.09.2007р. № 430, дійсне до 26.09.2010р.), самочинно в иконане перепланування квар тири № 140, яка знаходиться в А ДРЕСА_1, відповідає державн им будівельним нормам. Несуч а спроможність конструктивн их елементів будівлі не пору шена.

Згідно з експертним виснов ком Дочірнього проектно-техн ологічного підприємства „Су мбудпроект” відкритого акці онерного товариства „Сумбуд ” від 12.10.2009р., яке має відповідну ліцензію (на проектні роботи для нового будівництва, реко нструкції та капітального ре монту, здійснення діяльності щодо обстеження і оцінюванн я технічного стану будівельн их конструкцій, несучих конс трукцій будівель та споруд, і нженерних мереж та споруд і т . ін.), виконане перепланування квартири № 140, яка знаходиться в АДРЕСА_1, відповідає дію чими державним будівельним н ормам.

У відповідності до листа Су мського міського відділу Упр авління з питань наглядово-п рофілактичної діяльності ГУ МНС України в Сумській облас ті від 17.04.2009р. № 1343 самовільне пер епланування квартири № 140 за а дресою: АДРЕСА_1 не супере чить вимогам нормативно-прав ових актів пожежної безпеки, при умові подальшого викори стання квартири в житловому фонді.

Листом від 03.04.2009р. № 1152 Сумська м іська санітарно-епідеміолог ічна станція повідомила про відсутність санітарно-гігіє нічних норм і правил для пере планування житлових кімнат і допоміжних приміщень кварти р житлових будинків.

У відповідності до статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов' язк и виникають із дій осіб, що пер едбачені актами цивільного з аконодавства, а також із дій о сіб, що не передбачені цими ат ами, але за аналогією породжу ють цивільні права та обов' язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов' язкі в, зокрема, є договори та інші правочини, а також інші юриди чні факти. У випадках, встанов лених актами цивільного зако нодавства, цивільні права та обов' язки можуть виникати з рішення суду.

Згідно ст. 328 вказаного Кодек су, право власності набуваєт ься на підставах, що не заборо нені законом, зокрема із прав очинів. Право власності вваж ається набутим правомірно, я кщо інше не випливає із закон у або незаконність набуття п рава власності не встановлен а судом.

ОСОБА_1 зареєстрована як ф ізична особа - підприємець, що підтверджується свідоцтв ом про державну реєстрацію ф ізичної особи - підприємця, копія якого знаходиться в ма теріалах справи. У відповідн ості до свідоцтва про сплату єдиного податку від 01.01.2010р. сер ія НОМЕР_2 позивач здійсню є такі види діяльності: роздр ібна торгівля продовольчими товарами, здача в оренду нежи тлових приміщень.

Згідно ст. 320 Цивільного коде ксу України, власник має прав о використовувати своє майно для здійснення підприємниць кої діяльності, а статтею 52 за значеного Кодексу встановле но, що фізична особа - підпри ємець відповідає за зобов' я заннями, пов' язаними з підп риємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на я ке згідно із законодавством не може бути звернено стягне ння.

Враховуючи вказані правов і норми, позивач зазначає, що м ає намір отримати кредит для використання його у підприє мницькій діяльності, способо м забезпечення якого є заста ва зазначеної квартири, але н аявність у технічному паспор ті на цю квартиру штампу про ї ї самочинне перепланування у неможливлює реалізацію його права щодо володіння, корист ування та розпорядження свої м майном на власний розсуд.

Разом з тим, відповідно до с т. 16 Цивільного кодексу Україн и кожна особа має право зверн утись до суду за захистом сво го особистого немайнового аб о майнового права та інтерес у. Способом захисту цивільни х прав та інтересів може бути , зокрема, визнання права. Позо в про визнання права власнос ті є речово-правовим, вимоги к отрого звернені до суду який повинен підтвердити наявніс ть у позивача права власност і на спірне майно. Об' єктом ц ього позову є усунення невиз наченості відносин права вла сності позивача щодо індивід уально визначеного майна. Пі дставою ж позову, є обставини , що підтверджують право влас ності позивача на майно.

Умовами задоволення позов у про визнання права власнос ті на майно є наявність у пози вача доказів підтвердження в судовому порядку факту прин алежності йому спірного майн а на праві власності. Такими д оказами можуть бути правопід тверджувальні документи, а т акож будь-які інші докази, що п ідтверджують приналежність позивачу спірного майна. Від повідно до ст. 32 ГПК України до казами у справі є будь-які фак тичні дані, на підставі яких г осподарський суд, у визначен ому законом порядку, встанов лює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуютьс я вимоги і заперечення сторі н, а також інші обставини, які мають значення для правильно го вирішення господарського спору. Ці дані встановлюютьс я такими засобами: письмовим и і речовими доказами, виснов ками судових експертів; пояс неннями представників сторі н та інших осіб, які беруть уча сть у судовому процесі.

Статтею 43 ГПК України встан овлено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт уються на всебічному, повном у і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, ке руючись законом.

Приймаючи до уваги вищевик ладені обставини та наведені правові норми, дослідивши та оцінивши надані позивачем д окази, суд приходить до висно вку, що позовні вимоги є право мірними, обґрунтованими, під тверджуються фактичними обс тавинами та матеріалами спра ви і підлягають задоволенню в повному обсязі, тому керуюч ись ст. ст. 1, 4, 12, 32, 43, 75, 82 - 85 Господар ського процесуального кодек су України,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повні стю.

2. Визнати за фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1 (400 35, АДРЕСА_1, ід. номер НОМЕ Р_1) право приватної власнос ті на квартиру № 140, що знаходит ься в будинку № АДРЕСА_2, з у рахуванням проведеного пере планування, яке відповідає д ержавним будівельним нормам і правилам, після якого кварт ира складається з таких прим іщень: № 1 коридор площею 12,9 кв. м , № 2 кімната площею 13,0 кв. м, № 3 кла дова площею 2,1 кв. м, № 4 кімната п лощею 16,6 кв. м, № 5 кімната площею 30,2 кв. м, № 6 туалет площею 1,3 кв. м, № 7 кухня площею 10,8 кв. м, № 8 ванна п лощею 3,5 кв. м, № 9 коридор площею 2,5 кв. м, № І лоджія площею 1,3 кв. м, № ІІ лоджія площею 1,75 кв. м, № ІІІ лоджія площею 3,8 кв. м, загальна площа квартири 99,75 кв. м, житлов а площа 59,8 кв. м.

СУДДЯ С. В. ЗАЄЦЬ

Повний текст рішення п ідписаний 15.06.2010р.

Суддя

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення14.06.2010
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу10047307
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/59-10

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Рішення від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні