Ухвала
від 22.10.2021 по справі 922/827/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

22 жовтня 2021 року

м. Київ

Справа № 922/827/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Случ О. В. - головуючий (доповідач), Волковицька Н. О., Могил С. К.,

перевіривши матеріали касаційної скарги заступника керівника Харківської обласної прокуратури

на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 (головуючий суддя Лакіза В. В., судді Бородіна Л. І., Здоровко Л. М.)

за заявою виконуючого обов`язки керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова

про забезпечення позову

у справі № 922/827/21

за позовом виконувача обов`язків керівника Харківської місцевої прокуратури № 1

до 1) Харківської міської ради і 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Європартнер компані"

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору, зобов`язання повернути земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

08.09.2021 скаржник надіслав через Східний апеляційний господарський суд до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 у справі № 922/827/21.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями від 16.09.2021 вказану касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: Случ О. В. - головуючий (доповідач), Волковицька Н. О., Могил С. К.

Ухвалою Верховного Суду від 06.10.2021 касаційну скаргу залишено без руху. Надано скаржникові строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху, а саме - вказано на необхідність надати докази сплати судового збору за подання касаційної скарги у розмірі 2 270 грн.

На виконання вимог вказаної ухвали скаржник 12.10.2021 надіслав до суду заяву про усунення недоліків касаційної скарги разом із доказами про сплату судового збору.

У своїй касаційній скарзі скаржник заявив клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження та додав докази про отримання копії оскаржуваної ухвали.

Частиною першою статті 119 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Згідно з частиною другою статті 288 Господарського процесуального кодексу України учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Колегія суддів, дослідивши матеріали касаційної скарги, встановила, що оскаржувана ухвала Східного апеляційного господарського суду у справі № 922/827/21 прийнята та підписано повний текст 16.08.2021, а отримана скаржником 20.08.2021, скаржник надіслав касаційну скаргу 08.09.2021, тобто у строк відповідно до вимог частини другої статті 288 Господарсько процесуального кодексу України, що підтверджено належними доказами, які скаржник долучив до матеріалів касаційної скарги, а тому, колегія суддів вважає за необхідне поновити пропущений процесуальний строк.

Здійснивши перевірку матеріалів касаційної скарги (з урахуванням заяви про усунення недоліків) на відповідність вимогам статей 287-290 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку, що подана скарга їм відповідає, у зв`язку з чим з огляду на положення частини першої статті 294 Господарського процесуального кодексу України, наявні підстави для відкриття касаційного провадження у даній справі.

Підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 2, 3 частини першої статті 287 Господарського процесуального кодексу України є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм матеріального права.

Відповідно до частини третьої статті 294 Господарського процесуального кодексу України питання про відкриття касаційного провадження у справі вирішується колегією суддів у складі трьох суддів не пізніше двадцяти днів з дня надходження касаційної скарги або з дня надходження заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, визначеному статтею 292 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з частиною третьою статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду.

З огляду на те, що скаржник усунув недоліки касаційної скарги у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день її подання і такою, що відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, у тексті касаційної скарги скаржник заявив клопотання про розгляд касаційної скарги на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Згідно з частиною четвертою статті 301 Господарського процесуального кодексу України, перегляд рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, ціна позову в яких не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, здійснюється без повідомлення учасників справи, крім справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження.

За приписами частини тринадцятої статті 8 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Колегія суддів вважає за необхідне зазначити про те, що межі розгляду справи судом касаційної інстанції передбачені у статті 300 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якою переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази. У суді касаційної інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції. Зміна предмета та підстав позову у суді касаційної інстанції не допускається. Суд не обмежений доводами та вимогами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Отже, клопотання скаржника, з урахуванням меж розгляду справи судом касаційної інстанції, належних та достатніх доводів щодо неможливості розгляду справи в порядку письмового провадження за наявними у ній матеріалами не містить. Учасники справи не позбавлені права подавати суду свої пояснення та відзиви, викладені в письмовій формі.

Відтак, зважаючи на викладене, суд касаційної інстанції не вбачає правових підстав для задоволення клопотання скаржника про розгляд справи № 922/827/21 у відкритому судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи, а тому ухвала Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 у цій справі підлягає перегляду в касаційному порядку за касаційною скаргою заступника керівника Харківської обласної прокуратури без повідомлення учасників справи.

Суд звертає увагу, що відповідно до статті 291 Господарського процесуального кодексу України, особа, яка подає касаційну скаргу, надсилає учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення. Скаржник до касаційної скарги не додав доказів про направлення її копії з додатками іншим учасникам у справі.

На підставі викладеного та керуючись статтями 8, 234, 287-291, 294, 295, 301 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити клопотання заступника керівника Харківської обласної прокуратури про поновлення строку на касаційне оскарження.

2. Поновити заступнику керівника Харківської обласної прокуратури процесуальний строк на касаційне оскарження ухвали Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 у справі № 922/827/21.

3. Відмовити заступнику керівника Харківської обласної прокуратури в задоволенні клопотання про розгляд справи № 922/827/21 у відкритому судовому засіданні з повідомленням учасників справи та здійснити перегляд ухвали Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

4. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою заступника керівника Харківської обласної прокуратури на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 16.08.2021 у справі № 922/827/21 в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

5. Витребувати з Господарського суду Харківської області та/або Східного апеляційного господарського суду матеріали справи за заявою виконуючого обов`язки керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова про забезпечення позову у справі № 922/827/21 за позовом виконувача обов`язків керівника Харківської місцевої прокуратури № 1 до Харківської міської ради і Товариства з обмеженою відповідальністю "Європартнер компані" про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору, зобов`язання повернути земельну ділянку.

6. Зобов`язати скаржника надати Суду докази надсилання копії касаційної скарги з додатками листом з описом вкладення іншим учасникам у справі.

7. Надати учасникам справи строк для подання відзиву на касаційну скаргу до 08.11.2021. Звернути увагу на те, що відповідно до частини четвертої статті 295 Господарського процесуального кодексу України до відзиву додаються докази надсилання копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Головуючий О. В. Случ

Судді Н. О. Волковицька

С. К. Могил

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено23.10.2021
Номер документу100490556
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/827/21

Ухвала від 12.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Постанова від 22.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 22.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 06.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 23.09.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Рішення від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 18.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 12.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні