Ухвала
від 18.10.2021 по справі 606/2006/20
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/2006/20

УХВАЛА

18 жовтня 2021 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Мельник А.В.

за участю секретаря судового засідання Кавалко В.С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовля клопотання представника позивача про призначення почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватно-орендного підприємства Тернопільське , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Тернопільська районна державна адміністрація про скасування рішень про державну реєстрацію додаткових угод до договорів оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Теребовлянського районного суду Тернопільської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Приватно-орендного підприємства Тернопільське , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Тернопільська районна державна адміністрація про скасування рішень про державну реєстрацію додаткових угод до договорів оренди землі.

Ухвалою суду від 24.09.2020 відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання у справі, задоволено клопотання позивача про витребування доказів у цивільній справі: витребувано у Приватно-орендного підприємства Тернопільське та Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Теребовлянської районної державної адміністрації: оригінали додаткових угод від 11.11.2018 про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки та внесення змін до договору оренди землі від 06.12.2010, укладених між ОСОБА_1 та ПОП Тернопільське щодо земельної ділянки площею 02,33 га, кадастровий номер земельної ділянки - 6125082400:01:001:0121; оригінали додаткових угод від 11.11.2018 про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки та внесення змін до договору оренди землі від 06.12.2010, укладених між ОСОБА_1 та ПОП Тернопільське щодо земельної ділянки площею 1,19 га, кадастровий номер земельної ділянки - 6125082400:01:001:0565.

Ухвалою суду від 15.03.2021 залучено як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову на стороні відповідача Тернопільську районну державну адміністрацію.

09.06.2021 представник відповідача через канцелярію суду надав оригінали витребовуваних судом додаткових угод.

Ухвалою суду від 28.07.2021 задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Алексенка Сергія Леонтійовича та витребувано у Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області оригінал пенсійної справи ОСОБА_1 та у Відділення поштового зв`язку оригінали відомостей про виплату пенсії за період з 01.01.2020 по 31.12.2020, у в яких містяться підписи ОСОБА_1 .

Витребувані докази надійшли до суду.

В позовній заяві та заяві про зміну предмету позову позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Алексенко С.Л. заявили клопотання про призначення почеркознавчої експертизи документа, а саме: додаткових угод від 11.11.2018 про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки, оскільки позивач не підписувала їх.

У судове засідання, призначене на 19.10.2021 сторони не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про день, час та місце розгляду справи.

Представник позивача адвокат Алексенко С.Л. подав заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи за його відсутності. Просив проведення експертизи долучити Тернопільському науково - дослідному експертно - криміналістичному центру МВС України.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України.

Суд розглянувши заявлене клопотання приходить до наступного.

Згідно з вимогами статтей 12, 81 ЦПК України кожна сторонам повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В силу вимог частини п`ятої статті 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій.

Відповідно до вимог статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами:письмовими, речовими і електронними доказами;висновками експертів; показаннями свідків.

Статтею 77 ЦПК України встановлено, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування ( стаття 78 ЦПК).

Згідно з вимогами статті 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Згідно частини першої статті 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Положеннями частини п`ятої статті 104 ЦПК України встановлено, що в ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Згідно з статтею 109 ЦПК України у разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Враховуючи існуючі суперечності між сторонами, дотримуючись принципу змагальності сторін і не створюючи їм перешкод у процесі доказування обставин, суд, з урахуванням вимог статті 12 ЦПК України, вважав за необхідне призначити зазначену експертизу, так як для з`ясування обставин справи потрібні спеціальні знання.

Відповідно до вимог статті 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Приймаючи до уваги і те, що для з`ясування обставин, які мають значення для повного та всебічного розгляду справи необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити у справі № 606/2006/20 судову почеркознавчу експертизу та направити дану цивільну справу до Тернопільського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру МВС України для проведення судової почеркознавчої експертизи.

На підставі статей 252, 253 ЦПК України на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись статтями 81, 103, 104, 252, 253, 259, 260, 261, 353,355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача та його представника адвоката Алексенка С.Л. про призначення почеркознавчої експертизи задовольнити.

Призначити у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватно-орендного підприємства Тернопільське , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Тернопільська районна державна адміністрація про скасування рішень про державну реєстрацію додаткових угод до договорів оренди землі почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

Чи виконано підпис в рядку Орендодавець в додатковій угоді про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 16.03.2011 №612500004000372) та внесення змін до нього від 11.11.2018 ОСОБА_1 чи іншою особою?

Чи виконано підпис в рядку Орендодавець в додатковій угоді про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 16.03.2011 №0320) та внесення змін до нього від 11.11.2018 ОСОБА_1 чи іншою особою?

Проведення експертизи доручити експертам Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (вул. Будного, 48, м. Тернопіль, 46020).

В розпорядження експертів вищевказаної експертної установи для дослідження надати:

- матеріали цивільної справи № 606/2006/20 із оригіналами додаткової угоди про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 16.03.2011 № 612500004000372) та внесення змін до нього від 11.11.2018 (т.2 а.с. 12) та додаткової угоди про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 16.03.2011 № 0320) та внесення змін до нього від 11.11.2018 (т.2 а.с. 13);

- пенсійну справу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: село Дворіччя, Тернопільський район, Тернопільська область;

- оригінали відомостей про отримання пенсії ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителькою: села Дворіччя, Тернопільського район, Тернопільської області за період з 01.01.2020 по 31.12.2020;

- вільні та експериментальні взірці підпису ОСОБА_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Роз`яснити, що у разі ухилення від надання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза мають значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати на оплату судової експертизи покласти на ОСОБА_1 , яку зобов`язати оплатити вартість експертизи на першу вимогу експерта.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що в разі не оплати судової експертизи у встановлений судом строк суд скасовує ухвалу про призначення судової експертизи.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Теребовлянський районний суд протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя А.В. Мельник

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено23.10.2021
Номер документу100506562
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —606/2006/20

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 11.05.2022

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні