Рішення
від 03.08.2007 по справі 10/162-3057
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" серпня 2007 р. Справа № 10/162-3057

Господарський суд Терно пільської області у складі:

Судді: Півторак М.Є.

Розглянув справу

За позовом: Відкритог о акціонерного товариства по газопостачанню та газифікац ії «Теребовлягаз», м. Теребов ля, вул. Князя Василька, 73 В Тер нопільської області

До відповідача: Суб' є кта підприємницької діяльно сті ОСОБА_1, АДРЕСА_1

За участю представників :

Позивача : Штогрин М.П. - юрисконсульта, довіреніст ь № 274 від 19.07.2007 року;

Відповідача : не прибув

В розпочатому судовому з асіданні представнику позив ача роз' яснено процесуальн і права та обов' язки, передб ачені статтями 20,22,29, Господарс ького процесуального Кодекс у України.

За відсутності відповідн ого клопотання сторін техніч на фіксація судового процесу не здійснювалася.

Суть справи: Відкрите акціонерне товариство по га зопостачанню та газифікації «Теребовлягаз», м. Теребовля , вул. Кн. Василька, 73 звернулося з позовом до суб' єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1, АДРЕСА_1 про стягнення заборгованості в сумі 599,06 грн., в тому числі 278,26 грн . заборгованість за надані по слуги з постачання та трансп ортування природного газу, 250, 43 грн. пені, 19,48 штрафні санкції, 50,99 грн. інфляційні нарахуванн я; судові витрати просить пок ласти на відповідача.

Свої вимоги позивач обґру нтовує умовами Договору на п остачання і транспортуванн я природного газу № 14/С-140, уклад еного між сторонами по спра ві 01.11.2006 року та №14/С-063 від 01.01.2005р., на виконання умов яких ВАТ „Тер ебовлягаз” транспортувало відповідачу по справі приро дній газ з листопада 2004 року по листопад 2005 року, а останній пр ийняв, проте повністю не опла тив вартості отриманого газ у, в результаті чого виникла з аборгованість, а тому прос ить стягнути з відповідача с уму боргу в розмірі 599 грн. 06 коп .

Відповідач відзиву на п озовну заяву не подав, в судов і засідання 20 липня та 03 серпня 2007 року не прибув, заперечень щ одо позовних вимог суду не пр едставив , хоча про час і місце розгляду справи був повідом лений належним чином, а тому, с права розглядається за прави лами т.. 75 ГПК України за наявни ми в ній матеріалами.

Представник позив ача в судовому засіданні зая влені вимоги підтримав повні стю.

Розглянувши матері али справи, заслухавши поясн ення представника позивача , оцінивши представлені дока зи в їх сукупності, господарс ький суд встановив:

Як встановлено у судовом у засіданні, між ВАТ по газ опостачанню та газифікації „ Теребовлягаз”, м. Теребовля (Постачальник) та Суб' єктом підприємницької діяльності ОСОБА_1, м. Теребовля (Покуп ець) 01.11.2004 року укладено Дого вір № 14/с-140 та 01.01.2005 року укла дено Договір №14/С-063 на поста чання і транспортування прир одного газу, у відповідності до умов якого «Постачальник »зобов' язується в 2004 та 2005 рок ах продати природний газ, а „ Покупець”, в свою чергу, прий няти на оплатити вартість га зу та його транспортування.

Фактична кількість пост авленого по даному Договорі природного газу визначаєтьс я на підставі щомісячних акт ів фактичного споживання при родного газу, які підписують ся між «Покупцем» та «Постач альником»(п. 3.2 Договорів від 0 1.11.2004 року та від 01.01.2005р.).

Згідно п.6.1. даних Договорі в розрахунки за газ здійснюю ться «Покупцем»попередньою оплатою до початку поточног о місяця в розмірі 100% вартості заявленого газу та послуг по його транспортуванню, остат очний розрахунок до 10 числа на ступного за звітним місяця ш ляхом перерахунку грошових к оштів на розподільчий рахуно к «Постачальника»в націонал ьній валюті України чи за дом овленістю сторін, іншим не за бороненим чинним законодавс твом України способом.

У відповідності до ста тті 193 Господарського кодексу України суб' єкт господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - ві дповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До вимог господарських до говорів застосовуються відп овідні положення Цивільного кодексу України з врахуванн ям особливостей, передбачени х Господарським кодексом Укр аїни.

У відповідності до сде ксу України, ст. 173 Господарськ ого кодексу України, в силу го сподарського зобов' язання , яке виникає між суб' єктом г осподарювання та іншим учасн иком (учасниками) відносин у с фері господарювання, один су б' єкт (зобов' язана сторона , у тому числі боржник) зобов' язаний вчинити певну дію гос подарського чи управлінсько -господарського характеру на користь іншого суб' єкта (ви конати роботу, передати майн о, сплатити гроші, надати інфо рмацію тощо), або утриматися в ід певних дій, а інший суб' єк т ( управнена сторона, у тому ч ислі кредитор) має право вима гати від зобов' язаної сторо ни виконання її обов' язку.

У відповідності до вимо г ст. ст. 525,526 ЦК України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог ЦК, інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться.

Беручи до уваги доводи поз ивача, оцінені докази, суд дій шов висновку про те, що, між по зивачем та відповідачем в иникли зобов' язання з до говору поставки, згідно яког о, в силу України, продавец ь (постачальник), який здійсню є підприємницьку діяльність , зобов' язується передати у встановлений строк ( строки) т овари у власність покупця дл я виконання його підприємниц ької діяльності або в інших ц ілях, не пов' язаних з особис тим, сімейним, домашнім або ін шим подібним використанням, а покупець зобов' язується п рийняти товар та сплатити за нього певну грошову суму, що п ідтверджується документами , копії яких знаходяться у мат еріалах справи.

Згідно пункту 4.13 вищезазна чених Договорів, прийом-пере дача газу спожитого „Покупце м” у відповідному місяці офо рмляється актом реалізації г азу між Постачальником та По купцем, які уповноважені пре дставники сторін складають д о 1 числа, наступного за звітни м місяця і вони є підставою дл я складання Постачальником щ омісячного реєстру і підста вою для проведення остаточни х розрахунків між покупцем т а постачальником за надані т ранспортні послуги.

Відповідно до представлен ого позивачем акту прийому-п ередачі природного газу, нал ежним чином завірена копія я кого знаходиться у матеріала х справи, за листопад 2004 року ві дповідачем використано - 113 к уб. м. природного газу, у грудн і 2004 року - 175 куб. м.; у лютому 2005 ро ку - 416 куб. м.; у березні 2005 року - 148 куб. м.; у квітні 2005 року - 60 куб . м. та у листопаді 2005 року - 240 ку б. м. природного газу та оплаче но СПД ОСОБА_1 за використ аний природний газ 275 грн. 10 коп .

Проте , за отриманий згідно з договорами №14/С-140 від 01.11.2004 року та №14/С-063 від 01.0.12005 року пр иродний газ відповідач ро зрахувався частково і станом на 26.06.2007 року заборгованість суб' єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1, м. Тере бовля перед позивачем ст ановить - 278,26 грн.

Таким чином, на час подан ня позову до суду відповідач не оплатив вартості поставл еного йому позивачем природ ного газу в повному обсязі, що в силу ст.ст. 526 та 530 ЦК України є неприпустимим, а тому поз овні вимоги в частині стягне ння заборгованості в сумі 278,26 г рн. підлягають до задоволенн я, як обґрунтовано заявлені т а підтверджені документальн о.

Статтею 209 Цивільно го кодексу України встановле но, що особа, яка не виконала з обов' язання або виконала йо го неналежним чином несе май нову відповідальність на умо вах, передбачених законом аб о договором.

Виконання зобов' яз ання може забезпечуватися, з окрема, неустойкою ( стаття 546 Ц К ).

Неустойкою ( штрафом , пенею ) є грошова сума або інш е майно, які боржник повинен п ередати кредиторові у разі п орушення боржником зобов' я зань.

Пунктом 2 статті 343 Господ арського кодексу України вст ановлено, що платник грошови х коштів сплачує на користь о держувача цих коштів за пр острочку платежу пеню в ро змірі, що встановлюється за з годою сторін, але не може пере вищувати подвійної обліково ї ставки НБУ, що діяла на періо д, за який сплачується пеня.

У відповідності до п. 2 статт і 625 ЦК України боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов' язання, на вимогу кр едитора зобов' язаний сплат ити суму боргу з урахуванням встановлено індексу інфляці ї за весь час прострочення.

Отже, як випливає із змісту Цивільного кодексу Ук раїни - відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов' язань настає лише у випадках, передбачених зак оном або встановлено договор ом.

П. 7.2. Договорів сторон и передбачили за порушенн я терміну оплати «Покупець»с плачує «Постачальнику» пеню в розмірі 0,5 відсотка від су ми простроченого платежу за кожен день прострочення, а за прострочення платежу пон ад тридцять днів додатков о стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вар тості. Крім того, Покупець зобов' язується сплатити су му боргу з врахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час затримання платежу , а також 3 (три) відсотки річних від затриманої несплаченої суми.

Згідно представлених розр ахунків позивача розмір нара хованої пені за порушення те рміну оплати за надані послу ги з постачання та транспорт ування природного газу становить 250,43 грн; штрафних са нкцій - 19,48 грн. та інфляції - 5 0,99 грн.

При даних обставинах спр ави судом приймається посила ння позивача на те, що у нього є правові підстави для стягн ення пені, штрафних санкцій т а інфляції за порушення терм іну оплати спожитого природн ого газу та наданих послуг по його транспортуванню, а тому позовні вимоги в частині с тягнення 320,90 грн. підлягають до задоволення як обґрунтовано заявлені та підтверджені до кументально.

У відповідності з пункт ом 4 частини третьої статті 129 К онституції України та статті 33 Господарського процесуаль ного кодексу України кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г та заперечень.

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості пе ред позивачем СПД ОСОБА_1 , м. Теребовля суду не предста вила, а тому суд визначає, що н а час розгляду позову в суді борг не сплачений і грошові в имоги на суму 599,06 грн. підлягаю ть до задоволення, як обґрунт овано заявлені та підтвердже ні документально.

Державне мито та витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу по кладаються на відповідача, з гідно приписів ст.ст. 44,49 Господ арського процесуального код ексу України.

На підставі наведен ого , керуючись ст. 129 Конституц ії України, ст. ст. 209,509,525,526,546,712 ЦК Ук раїни, ст.ст. 20,22,29,33, 44, 49, 64, 75, 81-1, 82,84, 116 ,117 Го сподарського процесуальног о кодексу України, ст. 173,193, 343 Гос подарського кодексу України , господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Суб' єкт а підприємницької діяльност і ОСОБА_1, АДРЕСА_1 Те рнопільської області , ідент ифікаційний номер НОМЕР_1 на користь Відкритого акціо нерного товариства по газоп остачанню та газифікації “Т еребовлягаз“ , м. Теребовля ву л. Князя Василька, 73В Тернопіл ьської області, ідентифік аційний код 21156166 - 599 грн. 06 коп . заборгованості ; 102 грн. спл аченого державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судов ого процесу. Видати наказ.

4.Рішення набуває законн ої сили в десятиденний строк з дня його прийняття .

На рішення суду, яке не наб рало законної сили, сторони м ають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційн е подання, протягом десяти дн ів з дня прийняття рішення, ч ерез місцевий господарський суд.

5.Наказ видати після на брання рішенням законної сил и.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.08.2007
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу10050837
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/162-3057

Рішення від 03.08.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні