Рішення
від 21.10.2021 по справі 674/1244/21
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/1244/21

Провадження № 2/674/629/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2021 року м.Дунаївці

ДунаєвецькийрайоннийсудХмельницької області в складі:

головуючого судді Шафікова Ю. Е.,

за участю секретаря Проценко Л.В.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження, у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в місті Дунаївці, в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Смотрицької селищної ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Дунаєвецького районного суду Хмельницької області з позовом, в якому просилавизначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та на день смерті проживалаі була зареєстрована в АДРЕСА_1 окремо від позивачки. Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки, площею 1,23 га, що підтверджується Державним актом на право на земельну ділянкусерії ЯЕ №013365.Вказує, що спадкодавцем, ОСОБА_2 , на ім`я позивачки було складено заповіт, проте в установлений строк для прийняття спадщини вона не звернулась, адже під час відкриття спадщини не проживала із спадкодавицею і про наявність заповіту, складеного на її користь, дізнався поза межами 6-місячного строку для прийняття спадщини.

15 вересня 2021 року, при зверненні до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Бугерко Н.А., з метою оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 , позивачка отримала позивачка отримала постанову провідмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з тим, що пропустила строк для прийняття спадщини у зв`язку з тим, що пропустила строк для прийняття спадщини. Вказані обставини унеможливлюють реалізацію спадкових прав ОСОБА_1 ,а тому просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з ухвалою судді від 27 вересня 2021року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, а позивачу - відповіді на відзив.

В підготовче судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, однак представник позивачки ОСОБА_4 подала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача - Смотрицької селищної ради у підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, подав до суду відзив, у якому позовні вимоги визнав, не заперечував щодо їх задоволення, розгляд справи просив проводити за його відсутності.

Оскільки розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Згідно із ч. 3 ст. 200 ЦПК України , за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду, вважає що позовні вимоги підлягають до задоволення.

З матеріалів справи судом встановлено наступне:

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

До спадкового майна померлої належить земельна ділянка, площею 1,23 га., кадастровий номер земельної ділянки 6821855700:05:005:0022, що розташована на території Смотрицької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області, власність посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 013365 від 15.01.2008 року.

За життя ОСОБА_2 залишила заповіт від 20 лютого 2020 року, посвідчений начальником відділу юридичного забезпечення та державної реєстрації Смотрицької селищної ради Дунаєвецького району Хмельницької області Гидзирою Н.Л.,зареєстрований в реєстрі за №13, згідно якого померла, заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 все своє майно.

Як вбачається з Витягу зі Спадкового реєстру щодо заведених спадкових справ та виданих на їх підставі свідоцтв про право на спадщину від 15.09.2021 №66424698, спадкова справа до майна померлої ОСОБА_5 не заведена.

Проте, за змістом постанови про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15 вересня 2021 року, виданої при зверненні до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Бугерко Н.А., позивачці відмовлено в оформленні спадкових прав, у зв`язку з тим, що остання пропустила строк для прийняття спадщини.

За змістом позовної заяви слідує, що позивачка з поважних причин пропустила строк для прийняття спадщини, оскільки під час відкриття спадщини не проживала із спадкодавицею і про наявність заповіту, складеного на її користь, дізналась поза межами 6-місячного строку для прийняття спадщини.

Вирішуючи обґрунтованість доводів позивачки щодо поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини, наведених нею на підтвердження позовних вимог, судом враховується наступне.

Статтею 263 ЦПК України передбачено, що рішення суду повинно бути законним та обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до положень статті 1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За загальними положеннями про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Згідно зі статтею 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17, а також у постановах Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду: від 17 жовтня 2019 року у справі № 766/14595/16 (провадження № 61-6700св19), від 30 січня 2020 року у справі № 487/2375/18 (провадження № 61-10136св19), від 31 січня 2020 року у справі № 450/1383/18 (провадження № 61-21447св19).

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При цьому обов`язок доведен ня поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини покладається на спадкоємця.

Відповідно до частин першої та третьої статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частин першої та другої статті 76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до частини першої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачка не проживала та не була зареєстрована зі спадкодавицею на дату її смерті, була необізнана про наявність заповіту, складеного на її ім`я, що стало причиною пропуску законодавчо визначеного строку для прийняття спадщини.

Вказані обставини свідчать про наявність підстав для задоволення позову, адже пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця, що потягло за собою пропуск строку для прийняття спадщини. Аналогічний висновок викладено і в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду по справі N591/1271/18від 15 квітня 2021 року.

Таким чином, враховуючи, що після смерті ОСОБА_2 спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_1 , інші спадкоємці з заявами про прийняття спадщини в нотаріальну контору не звертались, позивач пропустив строк для прийняття спадщини у зв`язку необізнаністю існування заповіту на його ім`я, відповідач проти задоволення позову не заперечує, а тому пропущений строк для прийняття спадщини позивачемсуд визнає поважним.

Керуючисьст.ст.4, 12, 13, 200, 206, 258, 259, 263-265ЦПКУкраїни, ст.1261, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Смотрицької селищної радипро визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк терміном 3 (три) місяці після набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

позивач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ;

відповідач - Смотрицька селищна рада, місцезнаходження: вул. Героїв Небесної сотні,8, смт Смотрич, Дунаєвецького району, Хмельницької області, ЄДРПОУ 04406584 .

Повний текст рішення виготовлено 21 жовтня 2021 року.

Суддя Ю. Е. Шафікова

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.10.2021
Оприлюднено24.10.2021
Номер документу100532637
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —674/1244/21

Рішення від 21.10.2021

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні