Ухвала
від 19.10.2021 по справі 216/434/20
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/434/20

провадження 1-кс/216/2314/21

УХВАЛА

іменем України

про відстороненнявід посади

19 жовтня 2021 року місто Кривий Ріг

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань №4 приміщення суду в м. Кривому Розі Дніпропетровської області кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №12020040230000089 від 11.01.2020, за клопотанням слідчого СВ Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_6 про відсторонення від займаної посади:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, громадянина України, який має вищу освіту, працює на посаді директора комунального підприємства «Міський Тролейбус» (код ЄРДПОУ 34811465), перебуває у зареєстрованому шлюбі, має на утриманні неповнолітнього сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчим відділом Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020040230000089 від 11.01.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

На думку органу досудового розслідування встановлено, відповідно до рішення Криворізької міської ради 28.02.2007 № 896 створено комунальне підприємство «Міський тролейбус» (далі за текстом КП «Міський тролейбус», до основної мети якого, серед іншого, відповідно до п. 2.2.3 статуту КП «Міський тролейбус», затвердженого наказом управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради від 02.05.2018 №47 (далі за текстом статут) є вступ в договірні та фінансово-господарські відносини з контрагентами, необхідними для організації належного утримання та експлуатації транспортного господарства підприємства в порядку, обумовленому Законами, постановами Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, рішеннями власника та наказами уповноваженого органу управління.

Відповідно до п. 3.1 статуту підприємство має право, серед іншого, укладати договори всіх видів з контрагентами, крім прямо заборонених чинним законодавством України.

Відповідно до п. 4.3 статуту директор, серед іншого, самостійно вирішує питання діяльності підприємства, організує його роботу і несе відповідальність за результатами роботами підприємства перед власником та трудовим колективом, укладає договори, користується правом розпорядження фінансами.

Відповідно до п. 6.1 статуту майно підприємства є власністю територіальної громади м. Кривого Рогу і закріплюється за підприємством на праві господарського відання, з обмеженням правомочності розпорядження окремими видами майна за згодою власника або уповноваженого ним органу. Це майно складається з основних фондів та обігових коштів, а також цінностей, вартість яких відображається на самостійному балансі підприємства.

Відповідно до п. 6.2 статуту джерелами формування майна підприємства, серед іншого, є майно, придбане в інших суб`єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому чинним законодавством України порядку.

Так, відповідно до розпорядження КП «Міський тролейбус» від 20.03.2007 № 1к, на посаду директора КП «Міський тролейбус» призначено ОСОБА_4 , який приступив до виконання своїх безпосередніх обов`язків з 15.03.2007.

Відповідно до контракту № 1 від 11.02.2013(далі за текстом контракт), укладеного між Криворізькою міською радою та ОСОБА_4 , останній призначений на посаду директора КП «Міський Тролейбус» на термін з 06.03.2013 по 06.03.2014.

Відповідно до розпорядження Криворізького міського голови № 52 р від 03.03.2018 термін дії контракту, укладеного між Криворізькою міською радою та ОСОБА_4 , продовжено до 06.03.2019 включно.

Відповідно до розпорядження Криворізького міського голови № 134 - р від 28.05.2020 термін дії контракту, укладеного між Криворізькою міською радою та ОСОБА_4 , продовжено до 06.06.2021 року включно.

Відповідно до розпорядження Криворізького міського голови № 134 - р від 03.06.2021 термін дії контракту, укладеного між Криворізькою міською радою та ОСОБА_4 , продовжено до 06.09.2021 року включно.

Відповідно до п. 1.1 контракту, за цим контрактом, керівник зобов`язується безпосередньо і через адміністрацією підприємства здійснювати поточне управління (керівництво) підприємством, забезпечувати його високоприбуткову діяльність, ефективне використання і зберігання закріпленого за ним комунального майна, розвиток його матеріальної і соціальної бази.

Відповідно до п. 1.3 контракту керівник є повноважним представником підприємства при реалізації завдань, функцій, обов`язків, передбачених його статутом, законодавчими актами України, рішеннями міської ради, її виконавчих органів, розпорядженнями міського голови.

Відповідно п. 2.1 контракту керівник здійснює поточне (оперативне) керівництво підприємством, організовує його виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань підприємства, передбачених його статутом та цим контрактом, несе відповідальність за фінансово-господарську діяльність підприємства, розрахунки з бюджетом, щодо заробітної плати працівників підприємства.

Відповідно до п. 2.2 контракту до обов`язків керівника, серед іншого, належить забезпечення виконання показників ефективності використання комунального майна і прибутку, а також майнового стану підприємства згідно з додатком до цього контракту, а також з урахуванням показників, зазначених у Постанові Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 № 883, досягнення планових показників господарської діяльності.

Відповідно до п. 2.8 контракту керівник має право, серед іншого, діяти від імені підприємства, представляти і захищати його інтереси у відносинах із суб`єктами господарювання; укладати господарські та інші угоди; користуватись правом розпорядження коштами підприємства; вирішувати інші питання, віднесені статутом підприємства, власником та цим контрактом до компетенції керівника.

Відповідно до п. 4.1. контракту, керівник, у випадку невиконання чи неналежного виконання обов`язків, передбачених цим контрактом, сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства та цього контракту.

Відповідно до п. 4.1. контракту, керівник, за шкоду, заподіяну підприємству з вини керівника, він несе матеріальну відповідальність, передбачену законодавством України про працю.

Відповідно до п. 1.1 посадової інструкції директора КП «Міський Тролейбус», затвердженої начальником управління житлово-комунального господарства виконкому Криворізької міської ради 06.11.2007 (далі за текстом посадова інструкція), директор підприємства належить до категорії керівників комунального господарства.

Відповідно до п. 1.4 посадової інструкції директор у своїй роботі, серед іншого, керується Законами України, Постановами Кабінету Міністрів України, наказами, постановами та розпорядженнями державних органів влади та місцевого самоврядування.

Згідно п. 2.6 посадової інструкції директор визначає напрями розвитку підприємства у формуванні цінової, кредитнобанківської та страхової політики, соціальної зовнішньо-економічної діяльності підприємства.

Відповідно до п. 2.13. посадової інструкції директор забезпечує виконання обов`язків та зобов`язань підприємства перед державним та міським бюджетом, постачальниками, замовниками та банками.

Відповідно до п. 2.14 посадової інструкції директор організує виробничогосподарську діяльність підприємства на основі обґрунтованого планування, нормування фінансових та трудових затрат, розповсюдження передового досвіду, мобілізації резервів виробництва шляхом досягнення технічного стану міського електротранспорту та спеціальної техніки, раціонального використання трудових, матеріальних та енергетичних ресурсів.

Відповідно до п. 3.3 посадової інструкції директор має право розпоряджатися майном підприємства з дотриманням вимог, визначених законодавством, Статутом підприємства, іншими нормативними правовими актами.

Відповідно до п. 3.5 посадової інструкції директор має право укладати договори з юридичними особами та трудові договори з працівниками.

Відповідно до п. 4.1 посадової інструкції директор підприємства несе відповідальність за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, передбачених цією посадовою інструкцією, в межах, визначених діючим законодавством України про працю.

Відповідно до п. 4.2 посадової інструкції директор підприємства несе відповідальність за правопорушення, скоєні в процесі своєї діяльності, - в межах, визначених діючим адміністративним, кримінальним та цивільними законодавством України.

Відповідно до п. 4.3 посадової інструкції директор підприємства несе відповідальність за завдання матеріальної шкоди, в межах, передбачених законами України.

Відповідно до п. 4.4 посадової інструкції директор підприємства несе персональну відповідальність за наслідки прийнятих рішень, що виходять за межі його повноважень, які визначаються діючим законодавством, статутом підприємства, іншими нормативними актами.

Відповідно до п. 4.5 посадової інструкції директор підприємства несе відповідальність за дії посадових осіб підприємства, яким він делегував свої права.

Відповідно до п. 4.6 посадової інструкції директор підприємства несе відповідальність за неналежне використання майна та коштів підприємства у власних інтересах протилежних власнику майна підприємства, несе відповідальність у межах, визначених цивільним, кримінальним та адміністративним правом.

Відповідно до п. 5.6 посадової інструкції директор підприємства повинен знати сучасні методи господарювання, управління, укладання й виконання господарських договорів .

Відповідно до п. 5.8 посадової інструкції директор підприємства повинен знати напрямки та принципи розвитку менеджменту, маркетингу, комерційної діяльності, податкової справи, етикету ділового спілкування та ведення переговорів.

Таким чином, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора КП «Міський тролейбус», постійно обіймав та обіймає на підприємстві посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Також встановлено, що відповідно до ст. 1 ЗУ «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 № 723/97-ВР фінансовий лізинг (далі за текстом лізинг) це вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу. За договором фінансового лізингу (далі договір лізингу) лізингодавець зобов`язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 № 723/97-ВР суб`єктами лізингу можуть бути: лізингодавець - юридична особа, яка передає право володіння та користування предметом лізингу лізингоодержувачу; лізингоодержувач - фізична або юридична особа, яка отримує право володіння та користування предметом лізингу від лізингодавця; продавець (постачальник) - фізична або юридична особа, в якої лізингодавець набуває річ, що в наступному буде передана як предмет лізингу лізингоодержувачу;

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 11 ЗУ «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 № 723/97-ВР лізингоодержувач має право: обирати предмет лізингу та продавця або встановити специфікацію предмета лізингу і доручити вибір лізингодавцю; вимагати розірвання договору лізингу або відмовитися від нього у передбачених законом та договором лізингу випадках;

Приписами ч. 1 ст. 26 Бюджетного кодексу України встановлено, що контроль за дотриманням бюджетного законодавства спрямований на забезпечення ефективного і результативного управління бюджетними коштами та здійснюється на всіх стадіях бюджетного процесу його учасниками відповідно до цього кодексу та іншого законодавства, а також забезпечує досягнення економії бюджетних коштів, їх цільового використання, ефективності і результативності в діяльності розпорядників бюджетних коштів шляхом прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Відповідно до рішення Криворізької міської ради від 24.12.2015 №66 «Про затвердження програми розвитку міського електротранспорту на 2016-2020 роки» (зі змінами) затверджено Програму розвитку міського електротранспорту на 2016-2020 роки, у тому числі щодо КП «Міський тролейбус» (далі за текстом Програма).

Відповідно до п. 2.2 Програми, серед іншого, передбачено збільшення кількості наявного парку рухомого складу тролейбусних депо, що сприяє збільшенню насиченості тролейбусами маршрутів, покращенню пасажирських перевезень у місті шляхом здійснення закупівлі нового рухомого складу.

Відповідно п. 4 Програми для досягнення її мети, серед іншого, має бути здійснено організацію ефективного управління підприємствами електротранспорту та використання його майнового комплексу.

Відповідно п.п. 6.1.1, 6.1.2 Програми реалізація програми здійснюється за рахунок власних коштів підприємства від основаної та іншої діяльності та коштів міського бюджету.

Відповідно до рішення Криворізької міської ради від 28.02.2018 № 2472 «Про надання дозволу КП «Міський тролейбус» на укладання договору фінансового лізингу на придбання комунального транспорту (тролейбусів та автобусів)» (далі за текстом рішення №2472), у відповідності до Програми розвитку підприємств міського електротранспорту на 2016 2020 роки, затвердженої рішенням міської ради від 24.12.2015 № 66(зі змінами) надано дозвіл КП «Міський тролейбус» на укладання договору фінансового лізингу на придбання комунального транспорту в кількості 8 тролейбусів та 3 автобусів з правом викупу на загальну суму 60 000 000 грн. з ПАТ КБ «ПриватБанк» на умовах, передбачених у додатку, а також надано повноваження директору КП «Міський тролейбус» ОСОБА_4 на підписання договорів фінансового лізингу й страхування майна та документів, необхідних для оформлення цих договорів, фінансування на видатки яких мають здійснюватися з міського бюджету.

Відповідно до Додатку до рішення №2472 «Умови укладення договору фінансового лізингу на придбання комунального транспорту (тролейбусів та автобусів)» передбачено загальне фінансування КП «Міський тролейбус» у сумі 60 000 000 грн.

Так, ОСОБА_4 , в період часу з 28.02.2018 по 10.07.2018, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, перебуваючи на посаді директора КП «Міський тролейбус», тобто будучи службовою особою, діючи в порушення вимог та приписів вищевказаних нормативних актів, у тому числі п. 4.3 статуту КП «Міський тролейбус», п.п. 1.1, 1.3, 2.1, 2.2, 2.8 контракту директора КП «Міський тролейбус» з Криворізькою міською радою, п.п. 1.4, 2.6, 2.13, 2.14, 3.3, 5.6, 5.8 посадової інструкції директора КП «Міський тролейбус», п. 4 Програми, а також чинного законодавства України, у тому числі приписів ч.ч. 1, 3 ст. 11 ЗУ «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 № 723/97-ВР, ч. 1 ст. 26 Бюджетного кодексу України, маючи реальну можливість діяти відповідно до їх вимог, проявляючи службову недбалість, тобто неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинен був та міг їх передбачити, діючи від імені КП «Міський тролейбус» як лізингоодержувача, що за Законом має право обирати предмет лізингу та продавця, а також в цілому відмовитись від договору, не прийняв обґрунтованих управлінських рішень, а саме заходів щодо обрання продавця та не надав відомостей щодо нього ПАТ КБ «ПриватБанк» , як лізингодавцю, для подальшого укладання договору фінансового лізингу на придбання комунального транспорту (тролейбусів та автобусів) за рішенням №2472, а також не перевірив самостійно або шляхом залучення фахівців відповідність запропонованих ПАТ КБ «ПриватБанк» умов договору фінансового лізингу на придбання вищевказаного комунального транспорту в частині співставлення ринкової вартості предмету лізингу та його вартості за вибором продавця лізингодавцем, обмежившись встановленням специфікації предмету лізингу.

В подальшому, з урахуванням відмови адміністрації ПАТ КБ «Приватбанк» КП «Міський тролейбус», в особі директора КП «Міський тролейбус» ОСОБА_4 , в визначенні умовами договору авансового внеску у сумі 18 000 000 грн., а також вищевказаного факту, що не був доведений до відома Криворізької міської ради ОСОБА_4 , однак значною мірою вплинув на загальну вартість договору фінансового лізингу на придбання вищевказаного комунального транспорту, за зверненням КП «Міський тролейбус», рішенням Криворізької міської ради від 27.06.2018 № 2797 «Про внесення змін до рішення міської ради від 28.02.2018 № 2472 «Про надання дозволу на комунальному підприємству «Міський тролейбус» на укладання договору фінансового лізингу на придбання комунального транспорту (тролейбусів та автобусів)» було внесено зміни до рішення № 2472 «Про надання дозволу комунальному підприємству «Міський Тролейбус» на укладання договору фінансового лізингу на придбання комунального транспорту (тролейбусів та автобусів)», шляхом збільшення загальної суми зобов`язань з лізингових платежів за договором фінансового лізингу КП «Міський Тролейбус» з 60 000 000 грн до 67 830 000,00 гривень.

В свою чергу, адміністрацією ПАТ КБ «ПриватБанк», враховуючи той факт, що директором КП «Міський тролейбус» ОСОБА_4 не було здійснено обрання продавця, а встановлено лише специфікацію предмета лізингу і фактично доручено вибір продавця ПАТ КБ «ПриватБанк», як лізингодавцю, діючи на власний розсуд, достовірно знаючи про факт прийняття рішення Криворізької міської ради про збільшення загальної суми зобов`язань з лізингових платежів за договором фінансового лізингу КП «Міський Тролейбус», було вкладено з ТОВ «Сучасні вантажівки» (код ЄРДПОУ 36085246, юридична адреса: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 13/1 кімн. 204) ряд договорів купівлі продажу майна від 10.07.2018 №KRVKFLO42147/1, №KRVKFLO42147/2, №KRVKFLO42147/3 на закупівлю предмету лізингу, а саме 3 автобусів «МАЗ 103965» 2018 року випуску за ціною 5 696 640 грн. за одиницю (з урахуванням ПДВ), що в свою чергу були придбані ТОВ «Сучасні вантажівки» у ТОВ «з іноземними інвестиціями «Торговий дім«МАЗ-Україна» (код ЄРДПОУ 37096149, юридична адреса: м. Київ, вул. Оболонська Набережна, буд. 7 корп. 3 оф. 1) за договором купівлі продажу від 13.04.2018 №80, з урахуванням додаткової угоди від 04.07.2018 №2 за ціною 4 450 566 грн. за одиницю (з урахуванням ПДВ), а також 8 тролейбусів «Дніпро Т103» 2018 року випуску за ціною 5 321 280 грн за одиницю(з урахуванням ПДВ), що в свою чергу були придбані ТОВ «Сучасні вантажівки» у ТОВ «Торговий Дім «Літан» (код ЄРДПОУ 36440036, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Криворізька, 1) за договором купівлі-продажу від 05.07.2018 №039 за ціною 4 878 000 грн. за одиницю (з урахуванням ПДВ).

Далі, за версією слідства, 10.07.2018 ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора КП «Міський тролейбус», тобто будучи службовою особою, діючи в порушення вимог та приписів вищевказаних нормативних актів, у тому числі п. 4.3 статуту КП «Міський тролейбус», п. 4 Програми, п.п. 1.1, 1.3, 2.1, 2.2, 2.8 контракту директора КП «Міський тролейбус» з Криворізькою міською радою, п.п. 1.4, 2.6, 2.13, 2.14, 3.3, 5.6, 5.8 посадової інструкції директора КП «Міський тролейбус», а також чинного законодавства України, у тому числі приписів ч.ч. 1, 3 ст. 11 ЗУ «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 № 723/97-ВР, ч. 1 ст. 26 Бюджетного кодексу України, маючи реальну можливість діяти відповідно до їх вимог, продовжуючи проявляти службову недбалість, тобто неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинен був та міг їх передбачити, діючи від імені КП «Міський тролейбус», як лізингоодержувача, що за Законом має право обирати предмет лізингу та продавця, а також в цілому відмовитись від договору, не прийняв обґрунтованих управлінських рішень, а саме заходів щодо відмови від підписання договору фінансового лізингу на придбання вищевказаного комунального транспорту та здійснив вкладання з ПАТ КБ «ПриватБанк» від імені КП «Міський тролейбус» договорів фінансового лізингу від 10.07.2018 №KRVKFLO42147/1 на придбання за значно завищеними цінами 3 автобусів «МАЗ 103965» 2018 року випуску вартістю предмету лізингу 17 089 920 грн. (з урахуванням ПДВ), тобто за ціною 5 696 640 за одиницю (з урахуванням ПДВ); від 10.07.2018 №KRVKFLO42147/2 на придбання за значно завищеними цінами 4 тролейбусів «Дніпро Т103» 2018 року випуску вартістю предмету лізингу 21 285 120 грн. (з урахуванням ПДВ), тобто за ціною 5 321 280 за одиницю (з урахуванням ПДВ); від 10.07.2018 №KRVKFLO42147/3 на придбання за значно завищеними цінами 4 тролейбусів «Дніпро Т103» 2018 року випуску вартістю предмету лізингу 21 285 120 грн. (з урахуванням ПДВ), тобто за ціною 5 321 280 за одиницю (з урахуванням ПДВ), що були передані ПАТ КБ «ПриватБанк» КП «Міський тролейбус» за місцем розташування, за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Дніпровське шосе, буд 22, відповідно до актів прийому передачі майна від 30.07.2018 за договором № KRVKFLO42147/1, за яким, з рахунку КП «Міський тролейбус» № НОМЕР_1 , в рахунок оплати заборгованості та процентів за користування кредитом списано грошових коштів на загальну суму 19 025 354,08 грн.; прийому передачі майна від 0.02.2018 за договором № KRVKFLO42147/2, за яким, з рахунку КП «Міський тролейбус» № НОМЕР_2 , в рахунок оплати заборгованості та процентів за користування кредитом списано грошових коштів на загальну суму 23 689 586,66 грн.; прийому передачі майна від 21.08.2018 за договором № KRVKFLO42147/3, за яким, з рахунку КП «Міський тролейбус» № НОМЕР_3 , в рахунок оплати заборгованості та процентів за користування кредитом списано грошових коштів на загальну суму 23 615 666,81 грн.

Таким чином, вартість переданих та придбаних автобусів «МАЗ 103965» в загальній кількості 3 одиниць та тролейбусів «Дніпро Т103» в загальній кількості 8 одиниць за договорами фінансових лізингів № KRVKFLO42147/1, № KRVKFLO42147/2, № KRVKFLO42147/3 від 10.07.2018, укладених між КП «Міський Тролейбус», в особі директора ОСОБА_4 та АТ КБ «ПриватБанк», становить:

за договором № KRVKFLO42147/1 - 19 025 354,08 грн., загальна сума невідповідності (різниці між вартістю автобусів «МАЗ 103965» переданих та придбаних за договором купівлі продажу № 80 від 13.04.2018, укладеним між ТОВ «із іноземними інвестиціями «Торговий Дім «МАЗ Україна» та ТОВ «Сучасні Вантажівки», складає 3 738 222,00 грн;

за договором № KRVKFLO42147/2 - 23 689 586,66 грн., загальна сума невідповідності (різниці між вартістю тролейбусів «Дніпро Т103», переданих та придбаних 01.08.2018 за договором купівлі продажу № 039 від 05.07.2018, укладеним між ТОВ Торговий Дім «Літан» та ТОВ «Сучасні Вантажівки», складає 1 773 120,00 грн;

за договором № KRVKFLO42147/3 - 23 689 586,66 грн., загальна сума невідповідності (різниці між вартістю тролейбусів «Дніпро Т103», переданих та придбаних 01.08.2018 за договором купівлі продажу № 039 від 05.07.2018, укладеним між ТОВ Торговий Дім «Літан» та ТОВ «Сучасні Вантажівки», складає 1 773 120,00 грн;

Різниця у вартості автобусів «МАЗ 103965» (що є частиною лізингових платежів), переданих та придбаних за договором фінансового лізингу № KRVKFLO42147/1 від 10.07.2018, укладеним між КП «Міський Тролейбус» та АТ КБ «ПриватБанк», по наданню послуг щодо фінансового лізингу код ДК 021:2015 66110000 4 Банківські послуги (Послуги у сфері фінансового лізингу на придбання автобусів великої місткості), та у вартості автобусів «МАЗ 103965», переданих та придбаних за договором купівлі продажу № 80 від 13.04.2018, укладеним між ТОВ «із іноземними інвестиціями «Торговий Дім «МАЗ Україна» та ТОВ «Сучасні вантажівки», загалом складає 3 738 222 грн. (з урахування ПДВ); різниця у вартості тролейбусів «Дніпро Т103» (що є частиною лізингових платежів), переданих та придбаних за договором фінансового лізингу № KRVKFLO42147/2 від 10.07.2018, укладеним між КП «Міський тролейбус» та АТ КБ «ПриватБанк» по наданню послуг щодо фінансового лізингу код ДК 021:2015 66110000 4 Банківські послуги (Послуги у сфері фінансового лізингу на придбання тролейбусів міського типу), та у вартості тролейбусів «Дніпро Т103», переданих та придбаних 01.08.2018 за договором купівлі продажу № 039 від 05.07.2018, укладеним між ТОВ Торговий Дім «Літан» та ТОВ «Сучасні Вантажівки» загалом складає 1 773 120 грн. (з урахування ПДВ); різниця у вартості тролейбусів «Дніпро Т103» (що є частиною лізингових платежів), переданих та придбаних за договором фінансового лізингу № KRVKFLO42147/3 від 10.07.2018, укладеним між КП «Міський тролейбус» та АТ КБ «ПриватБанк» по наданню послуг щодо фінансового лізингу код ДК 021:2015 66110000 4 Банківські послуги (Послуги у сфері фінансового лізингу на придбання тролейбусів міського типу), та у вартості тролейбусів «Дніпро Т103», переданих та придбаних 01.08.2018 за договором купівлі продажу № 039 від 05.07.2018, укладеним між ТОВ Торговий Дім «Літан» та ТОВ «Сучасні Вантажівки» загалом складає 1 773 120,00 гривень (з урахування ПДВ).

30.09.2021 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України.

08.10.2021 до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області звернувся слідчий СВ Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 про відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади.

Клопотання мотивовано тим, підозрюваний ОСОБА_4 , будучи службовою особою директором КП «Міський Тролейбус», неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, спричинив територіальній громаді м. Кривого Рогу, в особі виконавчого комітету Криворізької міської ради, майнової шкоди на загальну суму 7284462 грн., що складає 4134 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, встановлених діючим законодавством України на час вчинення злочину, та згідно п. 4 примітки до ст. 364 КК України, вважається тяжкими наслідками. Крім того, на даний час ОСОБА_4 перебуває на посаді директора КП «Міський Тролейбус», є службовою особою, наділений службовими повноваженнями по застосуванню заходів примусу та адміністративного впливу, знаходячись на займаній посаді може незаконними засобами, способами перешкоджати кримінальному провадженню, вплинувши на свідків у ньому, у тому числі тих, що перебувають у його підпорядкуванні, частина з яких не допитана, а саме: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , оскільки на теперішній час перебуває на посаді директора КП «Міський Тролейбус» та останні перебувають у його прямому підпорядкуванні та на колишнього співробітника КП «Міський Тролейбус» ОСОБА_11 а також з ОСОБА_12 .

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, дійшов висновку про те, що в задоволенні клопотання слід відмовити, виходячи з наступних обставин.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину.

Частиною першою статті 156 КПК України визначено, що клопотання про відсторонення особи від посади розглядається слідчим суддею, судом не пізніше трьох днів з дня його надходження до суду за участю слідчого та/або прокурора та підозрюваного чи обвинуваченого, його захисника.

Згідно ч. 1 ст. 157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

З урахуванням того, що ухвалою Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 19.10.2021 до підозрюваного ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покладено обов`язок утримуватись від спілкування з свідками: працівниками КП «Міський Тролейбус» ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , співробітником КП «Швидкісний Трамвай» ОСОБА_11 , а також з ОСОБА_12 , тому зазначений органом досудового розслідування ризик не знайшов свого підтвердження, у зв`язку з чим слідчий суддя дійшов висновку про необхідність відмови у задоволенні клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 42, 132, 154, 155, 156, 157, 310, 532 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_6 про відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади відмовити.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 5-ти днів з дня її оголошення.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала слідчого судді, яка набрала законної сили, обов`язкова для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

Слідчий суддя ОСОБА_13

Дата ухвалення рішення19.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100536868
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від займаної посади: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, громадянина України, який має вищу освіту, працює на посаді директора комунального підприємства «Міський Тролейбус» (код ЄРДПОУ 34811465), перебуває у зареєстрованому шлюбі, має на утриманні неповнолітнього сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —216/434/20

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

КУЗНЕЦОВ Р. О.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

КУЗНЕЦОВ Р. О.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 23.06.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 30.04.2021

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні