Ухвала
від 26.05.2010 по справі 48/65-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про визнання рішення трете йського суду та видачу наказ у

"26" травня 2010 р. Справа № 48/65-10

вх. номер 4478/2-48

Суддя господарського су ду Харківської області

при секретарі судового зас ідання

за участю представників с торін:

позивача - ТОВ "Ростагрохім" - Заварза Т.В. (дов. б/н від 05.05 .2010),

відповідач - ОСОБА_2,

відповідача - ТОВ "АПК Таврі ка" - не з'явився,

розглянувши матеріали зая ві ТОВ "Ростагрохім", м. Одеса

до ТОВ "АПК Тавріка", с. Роксо лани та ФОП ОСОБА_2, м. Харкі в

про видачу наказу

ВСТАНОВИВ:

До господарського суд у Харківської області з заяв ою про видачу наказу на підст аві рішення третейського суд у звернулось ТОВ "Ростагрохі м", м. Одеса.

В обґрунтування заяви пози вач посилається на те, що пост ійно діючим третейським судо м при товарній біржі "Правопо рядок" 24.12.2010р. по справі №1/12-09 було прийнято рішення, яким позов задоволено повністю та вирі шено стягнути солідарно з То вариства з обмеженою відпові дальністю «АПК «Тавріка» та фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 на користь Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Ростагрохім» 502938,10грн., одн ак на момент розгляду справи дане рішення відповідачами не виконано, заборгованість не погашена, з урахуванням чо го позивач звернувся до госп одарського суду Харківської області з заявою про видачу н аказів за кількістю відповід ачів.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 18.0 5.2010р. було прийнято зазначену з аяву, порушено провадження у справі та призначено її розг ляд на 26.05.2010р.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав св ою заяву у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 визн ав заявлені вимоги в повному обсязі, послався на неможлив ість виконання рішення трете йського суду, у зв`язку з відсу тністю грошових коштів, прот и заяви позивача не заперечу вав.

Ухвалою господарського су ду від 18.05.2010 року було витребува но у постійно діючого третей ського суду при товарній бір жі "Правопорядок" матеріали с прави № 1/12-09.

На виконання зазначеної ух вали господарського суду Хар ківської області Постійно ді ючим третейським судом при Т оварній біржі "Правопорядок" було надано господарському суду супровідним листом (вх. № 10096 від 26.05.2010р.) матеріали справи № 01/12-09, завірені копії свідоцтва про реєстрацію Постійно дію чого Третейського суду при Т оварній біржі "Правопорядок" від 19.09.2008 року за №11, а також свід оцтва про державну реєстраці ю Товарної біржі "Правопоряд ок".

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення ст орін, господарський суд вста новив наступне.

Постійно діючим Третейськ им судом при Товарній біржі "П равопорядок" у складі третей ського судді Макаренко Павла Дмировича було розглянуто с праву №01/12-09 за позовом ТОВ "Рос тагрохім", м. Одеса до ТОВ "АПК Тавріка", с. Роксолани та ФОП ОСОБА_2 про стягнення 502938,10грн .

За результатом розгляду ви щевказаного спору, 24.12.2009 р. пост ійно діючим Третейським судо м при Товарній біржі "Правопо рядок" було прийнято рішення , яким позов задоволено повні стю та вирішено стягнути сол ідарно з Товариства з обмеже ною відповідальністю «АПК «Т авріка», 67700 Одеська область, с. Роксолани, вул. Леніна, 49, код 3349 0659 та Фізичної особи-підприєм ця ОСОБА_2 61103 АДРЕСА_1, св ідоцтво про держреєстрацію с ерії НОМЕР_2 від 25.06.2007, паспор т серія НОМЕР_3, виданий ЦВ М Дзержинського РВ ХМУ УМВС У країни в Харківській обл. ІПН НОМЕР_1 на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Ростагрохім», 65005 м. Одес а, вул. Мельницька. 26/2, код 35178821, п'я тсот дві тисячі дев'ятсот три дцять вісім грн. 10 коп. У п. 3 резо лютивної частини рішення від 24.12.2009 р. по справі №1/12-09 третейськ им судом визначено, що дане рі шення підлягає негайному вик онанню.

Позивач, посилаючись на те, що станом на дату звернення д о суду рішення третейського суду відповідачем не викона но, заборгованість не погаше на, просить видати виконавчи й документ.

Статтею 50 Закону України "Пр о третейські суди" встановле но, що сторони, які передали сп ір на вирішення третейського суду, зобов'язані добровільн о виконати рішення третейськ ого суду, без будь-яких зволік ань чи застережень.

Відповідно до ст. 55 Закону Ук раїни "Про третейські суди" рі шення третейського суду вико нуються зобов'язаною стороно ю добровільно, в порядку та ст роки, що встановлені в рішенн і. Якщо в рішенні строк його ви конання не встановлений, ріш ення підлягає негайному вико нанню.

Згідно з ч.1 ст. 56 Закону Украї ни "Про третейські суди" заява про видачу виконавчого доку мента може бути подана до ком петентного суду протягом трь ох років з дня прийняття ріше ння третейським судом.

Відповідно до ч.2 ст.1 Закону У країни "Про третейські суди" д о третейського суду за угодо ю сторін може бути переданий будь-який спір, що виникає з ц ивільних та господарських п равовідносин, крім випадків, передбачених законом.

Статтею 6 Закону України "Пр о третейські суди" визначено , що третейські суди в порядку , передбаченому цим Законом, м ожуть розглядати будь-які сп рави, що виникають із цивільн их та господарських правовід носин, за винятком: справ у спо рах про визнання недійсними нормативно-правових актів; с прав у спорах, що виникають п ри укладенні, зміні, розірван ні та виконанні господарськи х договорів, пов'язаних із зад оволенням державних потреб; справ, пов'язаних з державною таємницею; справ у спорах, що виникають із сімейних правов ідносин, крім справ у спорах, щ о виникають із шлюбних контр актів (договорів); справ про ві дновлення платоспроможност і боржника чи визнання його б анкрутом; справ, однією із сто рін в яких є орган державної в лади, орган місцевого самовр ядування, їхня посадова чи сл ужбова особа, інший суб'єкт пі д час здійснення ним владних управлінських функцій на ос нові законодавства, у тому чи слі на виконання делегованих повноважень, державна устан ова чи організація, казенне п ідприємство; справ у спорах щ одо нерухомого майна, включа ючи земельні ділянки; справ п ро встановлення фактів, що ма ють юридичне значення; справ у спорах, що виникають з труд ових відносин; справ, що виник ають з корпоративних відноси н у спорах між господарським товариством та його учас ником (засновником, акціоне ром), у тому числі учасником , який вибув, а також між учас никами (засновниками, акціон ерами) господарських товари ств, пов'язаних із створенням , діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цих товариств; інших справ, які в ідповідно до закону підлягаю ть вирішенню виключно судам и загальної юрисдикції або К онституційним Судом України ; справ, коли хоча б одна із ст орін спору є нерезидентом Ук раїни; справ, за результатам и розгляду яких виконання рі шення третейського суду потр ебуватиме вчинення відповід них дій органами державної в лади, органами місцевого сам оврядування, їх посадовими ч и службовими особами та інши ми суб'єктами під час здійсне ння ними владних управлінсь ких функцій на основі зако нодавства, у тому числі на вик онання делегованих повноваж ень.

Згідно пункту 1 Третейської угоди від 26.01.2009 р., яка була уклад ена між ТОВ «АПК «Тавріка» та ТОВ «Ростагрохім», передбач ено, що всі спори, розбіжності , вимоги чи претензії, які вини кають з Договору купівлі-про дажу №22/12/02-сх від 22.12.2008р. та додатк ової угоди №1 від 23.01.2009р. у зв' яз ку з ним або витікать з них, у т ому числі, що стосуються його виконання, порушення, припин ення або недійсності, підляг ають остаточному вирішенню в постійно діючому третейсько му суді при Товарній біржі "Пр авопорядок" у відповідності з регламентом цього суду.

Згідно пункту 1 Третейської угоди від 23.01.2009 р., яка була уклад ена між ФОП ОСОБА_2 та ТОВ « Ростагрохім», передбачено, щ о всі спори, розбіжності, вимо ги чи претензії, які виникают ь з Договору поруки №23/01/09-П від 2 3.01.2009р., у зв' язку з ним або виті кать з них, у тому числі, що сто суються його виконання, пору шення, припинення або недійс ності, підлягають остаточном у вирішенню в постійно діючо му третейському суді при Тов арній біржі "Правопорядок" у в ідповідності з регламентом ц ього суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди " компетентний суд відмовляє в задоволенні заяви про вида чу виконавчого документа, як що: на день прийняття рішення за заявою про видачу виконав чого документа рішення трете йського суду скасовано компе тентним судом; справа, по які й прийнято рішення третейсь кого суду, не підвідомча трет ейському суду відповідно до закону; пропущено встановлен ий цією статтею строк для зве рнення за видачею виконавчог о документа, а причини його пр опуску не визнані судом пова жними; рішення третейського суду прийнято у спорі, н е передбаченому третейсько ю угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходя ть за межі третейської угоди . Якщо рішенням третейськог о суду вирішені питання, я кі виходять за межі третейс ької угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення , що стосується питань, які вих одять за межі третейської уг оди; третейська угода визнан а недійсною компетентним суд ом; склад третейського суд у, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам статей 16-1 9 цього Закону; рішення третей ського суду містить способи захисту прав та охоронювани х інтересів, які не передбаче ні законами України; постійн о діючий третейський суд н е надав на вимогу компетент ного суду відповідну справу; третейський суд вирішив пи тання про права і обов'язки о сіб, які не брали участь у с праві.

Сторонами не було надано до кументів, підтверджуючих те, що рішення постійно діючого Третейського суду при Товар ній біржі "Правопорядок" по сп раві №01/12-09 від 24.12.2009 р. скасовано к омпетентним судом або те, що т ретейські угоди (застереженн я) від 23.01.2009р. та 26.01.2009р. визнані нед ійсними компетентним судом, а також те, що рішення було до бровільно виконано відповід ачами (боржниками).

Як вбачається з матеріалів справи склад третейського с уду, яким прийнято рішення, ві дповідав вимогам статей 16-19 ць ого Закону України "Про трете йські суди", рішення третейсь кого суду містить способи за хисту прав та охоронюваних і нтересів, які передбачені за конами України, справа №01/12-09 пі двідомча третейському суду, позивачем не пропущено строк для звернення за видачею вик онавчого документа, рішення третейського суду прийнято у спорі, що передбачено третей ською угодою та третейський суд не вирішував питання про права і обов'язки осіб, які не брали участь у справі.

Враховуючи вищевикладене, на підставі розгляду матері алів третейської справи №01/12-09 та заяви про видачу господар ським судом виконавчого доку менту, передбачені ч. 6 ст. 56 Зак ону України "Про третейські с уди" підстави для відмови у ви дачі наказу відсутні.

Винесене рішення постійно діючим третейським судом пр и Товарній біржі "Правопоряд ок" відповідає вимогам ст. ст. 1, 5, 12, 17, 27, 28, 45, 46 Закону України "Про т ретейські суди".

Таким чином, враховуючи вищ евикладене, господарський су д приходить до висновку, що за ява про видачу виконавчого д окументу на виконання рішенн я третейського суду обґрунто вана та підлягає задоволенню .

З урахуванням викладеного , та керуючись статтями ст. 8, 124 К онституції України, ст.ст. 12, 16, 86 ГПК України, ст.ст. 55, 56 Закону Ук раїни "Про третейські суди"

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву То вариства з обмеженою відпові дальністю "Ростагрохім" (код 35 178821, 65005, м. Одеса, вул. Мельницька, 2 6/2) про видачу виконавчого док умента.

Видати наказ на виконання р ішення Постійно діючого Трет ейського суду при Товарній б іржі "Правопорядок" від 24 груд ня 2009 року по справі №01/12-09 наступ ного змісту:

"Стягнути солідарно з Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «АПК «Тавріка», 67700 Одес ька область, с. Роксолани, вул. Леніна, 49, код 33490659 та Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_2 61103 АДРЕСА_1, свідоцтво про держ реєстрацію серії НОМЕР_2 в ід 25.06.2007, паспорт серія НОМЕР_3 , виданий ЦВМ Дзержинського РВ ХМУ УМВС України в Харківс ькій обл. ІПН НОМЕР_1 на кор исть Товариства з обмеженою відповідальністю «Ростагро хім», 65005 м. Одеса, вул. Мельницьк а. 26/2, код 35178821, п'ятсот дві тисячі д ев'ятсот тридцять вісім грн. 10 коп."

Суддя підпис

Згідно з оригіналом

ОСОБА_3 Васильєва

гідно З

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.05.2010
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу10053824
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/65-10

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 15.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні