Ухвала
від 22.10.2021 по справі 335/5369/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5369/20 1-кс/335/5567/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП у Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у кримінальному провадженні - прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019081120000040 від 25.04.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУГУНП вЗапорізькій області ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіз клопотаннямпро продовженнястроку досудовогорозслідування укримінальному провадженні№ 42019081120000040від 25.04.2019,за ознакамизлочину,передбаченого ч.1ст.364КК України за фактом зловживанням службовим становищем при розпорядженні коштами виділеними на проект «Створення комплексної системи надання допомоги вимушеним переселенцям з АТО та громаді міста Бердянськ», зазначивши наступне.

У ході досудового розслідування встановлено, що у вересні 2015 року Бердянська міська рада уклала з Європейським Союзом грантову угоду (контракт № 2015/358-554) на реалізацію проекту «Створення комплексної системи надання допомоги вимушеним переселенцям з АТО та громаді міста Бердянськ». Проект мав на меті реконструкцію двох комунальних будівель для Центру соціальних служб та дитячого садка. Бюджет 1,3 млн. євро (близько 32 млн. грн. за курсом НБУ на початок вересня 2016 року). З цієї суми 90 % гроші західних партнерів, решта місцевої громади.

На виконання зазначеного проекту була створена комісія з уповноважених осіб виконавчого комітету Бердянської міської ради (далі ВК БМР), якою на конкурсній основі було обрано переможцем ТОВ «Бердянськбудтрест» код ЄДРПОУ 33609949.

За результатами зазначеного конкурсу 20.07.2017 між ВК БМР код ЄДРПОУ 02140805 (замовник) та ТОВ «Бердянськбудтрест» (підрядник) було укладено договір підряду № 15 по об`єкту будівництва: «Реконструкція будинку по вул. Європейська (Кірова), буд. 68-А, м. Бердянськ, Запорізької області» на загальну суму 22626925,00 грн.

Загальна сума за цим договором, яка була перерахована протягом 2017-2018 років на рахунок отримувача ТОВ «Бердянськбудтрест» на підставі поданих ВК БМР платіжних доручень відповідно до зареєстрованих в органі казначейства рахунків та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрат, становить 22626925,00 грн.

Крім того встановлено, що на реалізацію зазначеного проекту 05.07.2017 між ВК БМР (замовник) та ТОВ «Бердянськбудтрест» (підрядник) було укладено договір підряду № 10 по об`єкту будівництва: «Реконструкція будівлі по вул. Земська (Червона), буд. 38, м. Бердянськ, Запорізької області».

У рамках вказаного кримінального провадження проведено ряд слідчих (розшукових) дій направлених на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення, зокрема:

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надано дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ПрАТ «Бердянський райагропромпостач» з приводу постачання товарів ТОВ «Бердянськбудтрест» при виконанні останнім договорів підряду № 15 від 20.07.2017 та № 10 від 05.07.2017. На виконання ухвали слідчого судді представниками ПрАТ «Бердянський райагропромпостач» надані документи на виконання вищезазначеної ухвали;

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надано дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ «СТІВЕН БУД» з приводу постачання товарів ТОВ «Бердянськбудтрест» при виконанні останнім договорів підряду № 15 від 20.07.2017 та № 10 від 05.07.2017. На виконання ухвали слідчого судді представниками ТОВ «СТІВЕН БУД» надані документи на виконання вищезазначеної ухвали;

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надано дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ПП «ЗАХІДНА ЛІФТОВА КОМПАНІЯ «ГРУП» з приводу постачання товарів ТОВ «Бердянськбудтрест» при виконанні останнім договорів підряду № 15 від 20.07.2017 та № 10 від 05.07.2017. На виконання ухвали слідчого судді представниками ПП «ЗАХІДНА ЛІФТОВА КОМПАНІЯ «ГРУП» надані документи на виконання вищезазначеної ухвали;

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя проведено тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ВК БМР під час якого були вилучені документи необхідних для проведення раніше призначених будівельно-технічних експертиз та у подальшому направлені до Запорізького НДЕКЦ МВС України на виконання клопотань судового експерта;

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя проведено тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні відділу освіти ВК БМР під час якого були вилучені документи необхідних для проведення раніше призначених будівельно-технічних експертиз та у подальшому направлені до Запорізького НДЕКЦ МВС України на виконання клопотань судового експерта;

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя проведено тимчасовий доступ до банківських документів, а саме рух коштів та юридичної справи по рахункам оформлених на ТОВ «Бердянськбудтрест» у АТ «Сбербанк»;

- на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя проведено тимчасовий доступ до банківських документів, а саме рух коштів та юридичної справи по рахунку оформленому на ТОВ «Бердянськбудтрест» у АТ КБ «Глобус»;

- на підставі постанови слідчого про залучення експерта ГУ ДПС у Запорізькій області проведено аналітичне дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Бердянськбудтрест».

23 квітня 2021 року на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019081120000040 було продовжено до шести місяців, який закінчується 25 жовтня 2021 року.

Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не є можливим, оскільки для цього потрібно провести ряд процесуальних та слідчих дій, зазначених у клопотанні. У зв`язку із чим слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням.

Слідчий у судове засідання надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просить його задовольнити.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити з наступних підстав.

Встановлено, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019081120000040 від 25.04.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, строк якого спливає 25.10.2021, який був продовжений ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 23.04.2021.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 364 КК України, відповідно до ст. 12 КК України, віднесено до категорії нетяжких злочинів.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 2 ст. 295-1 КПК України, в якому зазначено: всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

Враховуючи викладені обставини, слідчий суддя вважає, що досудове розслідування не могло бути закінчено у передбачений законом строк, оскільки, для цього потрібно провести ряд процесуальних та слідчих дій, зокрема: на виконання клопотань судового експерта отримати ухвали слідчого судді та за участі експерта в рамках проведення будівельно-технічних експертиз провести огляди об`єктів будівництва розташованих за адресами: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Європейська (Кірова), буд. 68-А та вул. Земська (Червона), буд. 38; за результатами проведення будівельно-технічних експертиз додатково детально допитати директора ТОВ «Бердянськбудтрест» - ОСОБА_5 за даними взаємовідносинами; за результатами проведення будівельно-технічних експертиз допитати посадових осіб, у тому числі з числа ВК БМР, які входили до складу постійних комісій на яких було покладено контроль за виконанням зазначеної програми.

Таким чином, для завершення проведення досудового розслідування, встановлення обставин справи, враховуючи, що вказані дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, слідчий суддя прийшов до висновку, що строки досудового розслідування мають бути продовжені, та, враховуючи складність справи до 6 місяців, відповідно до ч. 4 ст. 294 КПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 294-295-1, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у кримінальному провадженні прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019081120000040 від 25.04.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019081120000040 від 25.04.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, до шести місяців, тобто до 25 квітня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100538682
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019081120000040 від 25.04.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —335/5369/20

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 04.12.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 04.12.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні