Ухвала
від 08.06.2010 по справі 43/46-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"08" червня 2010 р. Справа № 43/46-10

вх. № 2278/3-43

Суддя господарського су ду

при секретарі судового за сідання

за участю представників ст орін:

позивача - Піскун Н.В., до р. № 23993/10/10-020 від 31.12.2009 року

відповідача - ОСОБА_2, дор . б/н від 03.06.2010 року

розглянувши справу за поз овом Державної податкової інспекції у Дзержинському р айоні м. Харкова

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_3, м. Харків

про припинення підприємни цької діяльності фізичної ос оби

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ДПІ у Дзержин ському районі м. Харкова звер нувся до суду з позовною заяв ою про припинення підприємни цької діяльності відповідач а, у зв' язку з тим, що цей суб' єкт підприємницької діяльно сті не надає органам державн ої податкової служби податко вих декларацій і документів бухгалтерської звітності в т ерміни, встановлені чинним з аконодавством України.

Представник позивача в суд овому засіданні наполягав на задоволенні позовних вимог.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зову заперечував, просив суд відмовити в його задоволенн і.

На запит суду від 25.05.2010 року до ЄДРПОУ, 04.06.2010 року надійшла дов ідка з ЄДРПОУ щодо включення ФОП ОСОБА_3 до державного реєстру станом на 31.05.2010 року. Ві дповідно зазначеної довідки , 12.03.2010 року винесено рішення фі зичної особи - підприємця О СОБА_3 про припинення підпр иємницької діяльності. Місце м проведення державної реєст рації припинення юридичної о соби є Виконавчий комітет Ха рківської міської ради, дата запису - 12.03.2010 року, № запису - 24800050003 072915.

Суд, вислухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши матеріали справи в їх сук упності, встановив наступне.

Відповідно до статті 1 ГПК У країни, підприємства, устано ви, організації, інші юридичн і особи (у тому числі іноземні ), громадяни, які здійснюють пі дприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку наб ули статусу суб'єкта підприє мницької діяльності (далі - пі дприємства та організації), м ають право звертатися до гос подарського суду згідно з вс тановленою підвідомчістю го сподарських справ за захисто м своїх порушених або оспорю ваних прав і охоронюваних за коном інтересів, а також для в життя передбачених цим Кодек сом заходів, спрямованих на з апобігання правопорушенням .

Згідно ст. 12 ГПК України, госп одарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникаю ть при укладанні, зміні, розір ванні і виконанні господарсь ких договорів, у тому числі що до приватизації майна, та з ін ших підстав, крім: спорів про п риватизацію державного житл ового фонду; спорів, що виника ють при погодженні стандарті в та технічних умов; спорів пр о встановлення цін на продук цію (товари), а також тарифів н а послуги (виконання робіт), як що ці ціни і тарифи відповідн о до законодавства не можуть бути встановлені за угодою с торін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду Україн и та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів Украї ни та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету У країни, Рахункової палати з п итань, віднесених законодавч ими актами до їх компетенції ;

4) справи, що виникають з корп оративних відносин у спорах між господарським товариств ом та його учасником (засновн иком, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновникам и, акціонерами) господарськи х товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управл інням та припиненням діяльно сті цього товариства, крім тр удових спорів;

5) справи у спорах щодо облік у прав на цінні папери.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст. 17 КАС У країни, компетенція адмініст ративних судів поширюється н а спори за зверненнями суб' єкта владних повноважень у в ипадках, встановлених законо м.

Згідно із частиною 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданн ям адміністративного судочи нства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, пра в та інтересів юридичних осі б у сфері публічно-правових в ідносин від порушень з боку о рганів державної влади, орга нів місцевого самоврядуванн я, їхніх посадових і службови х осіб, інших суб'єктів при зді йсненні ними владних управлі нських функцій на основі зак онодавства, в тому числі на ви конання делегованих повнова жень.

Пунктом 1 частини 1 статті 3 Ко дексу адміністративного суд очинства України визначено, що справа адміністративної ю рисдикції це переданий на ви рішення адміністративного с уду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орг ан місцевого самоврядування , їхня посадова чи службова ос оба або інший суб'єкт, який зді йснює владні управлінські фу нкції на основі законодавств а, в тому числі на виконання де легованих повноважень.

Згідно п. 17 ст. 11 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні" податковим о рганам надано право на зверн ення до суду з позовом про ска сування державної реєстраці ї суб' єкта підприємницької діяльності.

З огляду на зазначене, суд п риходить до висновку, що, оскі льки, суб'єкт владних повнова жень, в даному випадку ДПІ, у с пірних правовідносинах здій снює вказані владні управлін ські функції щодо іншого суб 'єкта, який є учасником спору, такий спір повинен вирішуват ись за правилами КАС України адміністративним судом.

На підставі наведеного суд вважає, що даний спір не підля гає розгляду в господарських судах, а тому приходить до вис новку про припинення провад ження по справі.

Суд, також вважає за необхід не зазначити, що припинення п ровадження у справі не позба вляє права державної податко вої інспекції для звернення з відповідним позовом до адм іністративного суду, компет енції яких поширюється на сп ори за зверненням суб' єкта владних повноважень у випадк ах, встановлених законом.

За таких підстав, суд вважає за необхідне припинити пров адження по справі на підстав і п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України, у зв'язк у з тим, що спір не підлягає ви рішенню в господарських суда х України.

На підставі викладеного та керуючись п. 1 ч. 1 ст. 80, ст. 86 Госпо дарського процесуального ко дексу України, -

УХВАЛИВ:

Провадження у справі № 43/46-10 припинити .

Суддя

Дата ухвалення рішення08.06.2010
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу10054710
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —43/46-10

Ухвала від 07.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 26.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні