Рішення
від 17.06.2010 по справі 7/56-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.06.2010р. Справа № 7/56-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді С итюка В.Г., при секретарі Ма льцевій О.В., розглянувши у від критому судовому засіданні с праву

за позовом приватного підприємця ОСОБА_1, м. Нова Каховка Херсонської області

до дочірнього підприєм ства "Веселка" ТзОВ "Херсонавт отранс", м. Херсон

про стягнення 12885,15 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_2 - п редставник, дов. у справі,

від відповідача - Григу цяк К.Д. - представник, дов. у с праві,

в с т а н о в и в:

Позивач - приватн ий підприємець ОСОБА_1 зве рнулася до господарського су ду з позовом до відповідача - дочірнього підприємст ва "Веселка" ТзОВ "Херсонавтот ранс" про стягнення 12885,15 г рн. заборгованості за постав лену за договором від 01.07.09р. про дукцію.

Ухвалою господарського су ду від 03.06.10р. у зв' язку з неявко ю до суду відповідача та непо дання відповідачем витребув аних матеріалів, розгляд спр ави судом відкладено.

Представником позивача по зовні вимоги підтримано з пі дстав зазначених у позові, пр осить стягнути з відповідача 12885,15 грн. заборгованості за пос тавлену відповідачу в липні- серпні 2009р. на підставі догово ру продукцію, з посиланням на несплату останнім до цього ч асу вартості поставленої про дукції. При цьому, зазначено н а відпуск продукції відповід ачу за накладними без довіре ності та часткову оплату від повідачем вартості отримано ї продукції у сумі 8000 грн., що на думку позивача підтверджує факт погодження відповідаче м договору та отримання оста ннім продукції у позивача.

Відповідачем позовні вимо ги не визнаються з посилання м на укладання договору непо вноважною особою, а саме кері вником структурного підрозд ілу, який не уповноважений на укладення такого роду догов орів та неотримання від пози вача продукції на вказану су му взагалі, зазначаючи при ць ому на недоведеність позивач ем факту відпуску продукції відповідачу, оскільки видатк ові накладні на відпуск прод укції не містять необхідних реквізитів і відомостей, не з азначена посадова особа відп овідача, відсутня печатка пі дприємства та відсутні довір еності на право отримання пр одукції, а надані позивачем м аршрутні листи не є доказом п оставки продукції та не міст ять відміток про прибуття до відповідача. При цьому, зазн ачено на отримання від позив ача у вказаний період продук ції на суму 8000 грн. та її оплату у повному розмірі.

Заслухавши представників позивача, відповідача, розгл янувши і дослідивши матеріал и справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає поз овні вимоги такими, що не підл ягають задоволенню з наступн их підстав.

Відповідно до ст. 193 ГК Україн и суб' єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов' язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов' язання - відпов ідно до вимог, що у певних умов ах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 712 ЦК Україн и за договором поставки пр одавець (постачальник), який здійснює підприємницьку ді яльність, зобов'язується пе редати у встановлений стро к (строки) товар у власніст ь покупця для використання його у підприємницькій діяль ності або в інших цілях, не по в'язаних з особистим, сімейни м, домашнім або іншим подібни м використанням, а покупець з обов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну гро шову суму. До договору постав ки застосовуються загальні п оложення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено дог овором, законом або не виплив ає з характеру відносин стор ін.

Відповідно до ст. 655 ЦК Україн и за договором купівлі-прода жу одна сторона (продавець) пе редає або зобов' язується пе редати майно (товар) у власніс ть другій стороні ( покупцеві ), а покупець приймає або зобов ' язується прийняти майно (т овар) і сплатити за нього певн у грошову суму.

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем та відп овідачем 01.07.09р. укладено догов ір поставки відповідно до як ого позивач зобов' язувався передавати у власність відп овідача належний позивачу то вар, а відповідач зобов' язу вався прийняти і оплатити то вар відповідно до умов догов ору.

Невиконання відповідачем умов договору в частині опла ти вартості отриманої продук ції стало підставою для звер нення позивача до суду з позо вом.

При цьому, в підтвердження ф акту поставки відповідачу пр одукції, позивачем надано до суду видаткові накладні за л ипень-серпень 2009р. Окрім того, в якості підтвердження факту отримання відповідачем прод укції, позивачем надано до су ду виписки банку про рух кошт ів на рахунку, щодо часткової оплати вартості продукції, п исьмові пояснення водіїв та експедиторів, копії маршрутн их листів.

Проте, відповідно до ст. 9 Зак ону України "Про бухгалтерсь кий облік та фінансову звітн ість в Україні" підставою для бухгалтерського обліку госп одарських операцій є первинн і документи, які фіксують фак ти здійснення господарських операцій. Первинні документ и повинні бути складені під ч ас здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її за кінчення. Для контролю та впо рядкування оброблення даних на підставі первинних докум ентів можуть складатися звед ені облікові документи. Перв инні та зведені облікові док ументи можуть бути складені на паперових або машинних но сіях і повинні мати такі обов ' язкові реквізити: назву до кумента (форми); дату і місце с кладання; назву підприємства , від імені якого складено док умент; зміст і обсяг господар ської операції, одиницю вимі ру господарської операції; п осади осіб, відповідальних з а здійснення господарської о перації і правильність її оф ормлення; особистий підпис а бо інші дані, що дають змогу ід ентифікувати особу, яка брал а участь у здійсненні господ арської операції.

Відповідно до п. п. 13, 14 Інструк ції про порядок реєстрації в иданих, повернутих і викорис таних довіреностей на одержа ння цінностей, затвердженої наказом Міністерства фінанс ів України № 99 від 16.05.96р., довірен ість, незалежно від строку її дії, залишається у постачаль ника при першому відпуску ці нностей. У разі відпуску цінн остей частинами на кожний ча стковий відпуск складається накладна (акт приймання-здач і або інший аналогічний доку мент) з поміткою на ній номера довіреності та дати її видач і. Відпуск фізичною особою-пі дприємцем підприємству цінн остей, розрахунки за які пров одяться у безготівковій форм і, а також таких, що передаютьс я безоплатно або за товарооб мінними операціями, здійснює ться за умови подання підпри ємцю довіреності підприємст ва.

Відповідно до п. 4.4 договору, датою прийняття товару є дат а підписання відповідної нак ладної уповноваженої особи п окупця, якому видана довірен ість на право отримання това ру.

Відповідно ж до ст. 33 ГПК Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Док ази подаються сторонами та і ншими учасниками судового пр оцесу.

Відповідно до ст. 34 ГПК Украї ни господарський суд приймає тільки ті докази, які мають зн ачення для справи. Обставини справи, які відповідно до зак онодавства повинні бути підт верджені певними засобами до казування, не можуть підтвер джуватися іншими засобами до казування.

В той же час, в видаткових на кладних відсутні передбачен і законодавством реквізити, не зазначена посадова особа відповідача, уповноважена на отримання продукції, відсут ні довіреності підприємств а (покупця).

Належних документів на від пуск спірного товару, які виз начені вищезазначеною Інстр укцією, позивачем до суду на с пірний товар не надано.

Таким чином позивачем не до ведено факт поставки відпові дачу товару на вказану суму, у зв' язку з чим позовні вимог и задоволенню не підлягають.

Посилання позивача на марш рутні листи та письмові пояс нення працівників як на дока з отримання відповідачем тов ару, судом не приймається до у ваги, так як відповідні дані н е містять відомостей щодо зм істу і обсягу господарських операцій, посад осіб, відпові дальних за здійснення господ арських операцій і правильні сть їх оформлення, особистих підписів або інші даних, що да ють змогу ідентифікувати осі б, які брали участь у здійснен ні господарських операцій та не є первинними документами , які фіксують факти здійснен ня господарської діяльності та відповідають встановлені й формі первинного документу , який визначено ст. 9 Закону Ук раїни "Про бухгалтерський об лік та фінансову звітність в Україні".

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України відносять ся на позивача.

Враховуючи викладене, на пі дставі ст. 193 ГК України, керуюч ись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд , -

в и р і ш и в:

1.У задоволенні позову відмовити.

Суддя В.Г. Ситюк

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення17.06.2010
Оприлюднено19.10.2010
Номер документу10057716
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/56-10

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 13.05.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Рішення від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 31.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні