Ухвала
від 27.09.2021 по справі 761/34561/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/34561/21

Провадження № 1-кс/761/19381/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2021 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м.Києва ОСОБА_2., при секретарі ОСОБА_3., за участі слідчого ОСОБА_4.,

розглянувши клопотання слідчого СВ Шевченківського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_5., внесене по кримінальному провадженню № 42021102100000164 від 20.08.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 227 КК України, про проведення огляду

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Шевченківського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_5., за погодженням з прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_6 звернулася до Шевченківського районного суду м.Києва з клопотанням, в якому просить: надати слідчому СВ Шевченківського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_5, слідчим, які входять до складу слідчої групи, та прокурорам групи прокурорів Шевченківської окружної прокуратури міста Києва із можливістю залучення спеціаліста Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держспоживслужба) у кримінальному провадженні №42021102100000164 від 20.08.2021, дозвіл на проведення огляду в приміщенні, за адресою: м. Київ, вул. Білецького Академіка, 34 (право власності зареєстровано за ТОВ «Хол-Ко», код ЄДРПОУ 43852051), яке використовуються ТОВ «Вортекс плюс трейд» в якості складських та холодильних приміщень для зберігання транспортування, завантаження та розвантаження м`ясопродуктів, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення якості ввезеної ТОВ «Вортекс плюс трейд» на територію України та введеної в обіг м`ясної продукції (сировини), та супроводжувальних документів її постачання та випуск на ринок України а саме: вантажні митні декларації щодо імпорту м`ясопродуктів та документів, які стали підставою для їх реєстрації (міжнародні ветеринарні свідоцтва, зовнішньоекономічні договори, інвойси, договори про транспортні перевезення вантажів тощо), договори купівлі-продажу, договори перевезення вантажів, товарно-транспортні накладні, договори зберігання, оренди складських приміщень, інші документи щодо купівлі, реалізації та переробки м`ясопродуктів на внутрішньому ринку, документи, які подавалися до податкових органів (податкові накладні, декларації з ПДВ тощо), видаткові накладні, банківські доручення, договори на проведення лабораторних досліджень м`ясопродуктів, експертні висновки, документи в яких відображені результати досліджень, інші носії інформації, які містять інформацію стосовно фінансово-господарської діяльності ТОВ «Вортекс плюс трейд» із контрагентами, журнали (книги) обліку товарів на складі, установчі документи щодо реєстрації за період 2020-2021 роки.

Клопотання обґрунтовано тим, що досудовим розслідуванням установлено, що у період з 2020-2021 років ТОВ "Вортекс Плюс Трейд" (код ЄДРПОУ 42110950), зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, імпортувало в Україну м`ясну продукцію, яка не відповідає вимогам для м`ясних продуктів харчування в частині перевищення вмісту масової частки та розміру кісткових включень гранично допустимих норм в 4 рази, тим самим порушила встановлені нормативно-правові акти щодо безпечної продукції у великих розмірах.

Так, в ході здійснення службової діяльності співробітниками СБ України оперативним шляхом було виявлено, що 29.12.2020 на адресу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло звернення від ОСОБА_1 , як споживача та голови ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів», яка разом з представниками 1+1 ТСН Тиждень в грудні 2020 року закупила в торгівельній мережі Ашан м. Києва та здала на лабораторне дослідження до незалежної акредитованої лабораторії ДП «Укрметтестстандарт» 6 зразків ковбасних виробів виробництва ТОВ «Житомирський м`ясокомбінат», ТОВ «Феракс», ТОВ «М`ясокомбінат Ювілейний» та ТОВ «Український Бекон».

За результатами вказаних лабораторних досліджень вказані зразки не відповідали вимогам ДСТУ та ГСТУ в частині перевищення розміру кісткових включень.

Також встановлено, що постачальником м`ясної сировини (м`ясо механічного обвалювання) на ТОВ «Житомирський м`ясокомбінат» та ТОВ «М`ясокомбінат Ювілейний» протягом 2020-2021 років є ТОВ «Вортекс плюс трейд» (код ЄДРПОУ 42110950), складські та офісні приміщення якого знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34 та м. Київ, вул. Жилянська, 31.

Крім того, за вказаний період, зазначена м`ясна сировина була імпортована ТОВ «Вортекс плюс трейд» на територію України в розмірі 28,5 тис. тонн м`ясопродуктів (фарш курячий, шиї курячі, крила курячі тощо), в той же період підприємством реалізовано на м`ясопереробні комбінати лише 15 тис. тонн м`яса.

В ході перевірки вказаної інформації встановлено, що під час імпорту м`ясопродуктів підрозділами Держпродспоживслужби не проводяться лабораторні дослідження вказаних товарів на предмет масової частки та розміру кісткових включень в м`ясі механічного обвалювання.

Таким чином, використання переробними заводами м`яса, яке не відповідає державним стандартам призводить до введення в обіг небезпечної продукції, що становить загрозу для життя та здоров`я людей.

Враховуючи викладене, в діях службових осіб ТОВ «Вортекс плюс трейд» вбачаються окремі ознаки реалізації протиправної схеми з введення в обіг небезпечної продукції у великих розмірах, що завдає державі економічних збитків та створює загрозу для життя та здоров`я населення.

В ході проведення досудового розслідування в якості свідка допитано старшого оперуповноваженого на ОВО ГУ КЗЕ СБ України, який підтвердив вище викладену інформацію.

Враховуючи вищевикладене, з метою підтвердження факту ввезення посадовими особами ТОВ "Вортекс Плюс Трейд" на територію України та подальше введення в обіг неякісної м`ясної продукції (сировини), яка не відповідає вимогам для м`ясних продуктів харчування в частині перевищення вмісту масової частки та розміру кісткових включень гранично допустимих норм в 4 рази (небезпечна продукція), у великих розмірах необхідно провести огляд на складах та в офісах ТОВ «Вортекс плюс трейд» з метою огляду зразків зазначеної м`ясної продукції/сировини (для подальшого проведення експертного дослідження) та супроводжуючих документів їх постачання.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання доказів злочинної діяльності, а також недопущення подальшої реалізації небезпечної харчової продукції, та встановлення якості зазначеної продукції, що ввозиться та реалізується ТОВ «Вортекс плюс трейд» на ринку України, необхідно провести огляд в приміщені за адресою: м. Київ, вул. Білецького Академіка, 34 (право власності зареєстровано за ТОВ «Хол-Ко», код ЄДРПОУ 43852051), яке використовуються ТОВ «Вортекс плюс трейд» в якості складських та холодильних приміщень для зберігання транспортування, завантаження та розвантаження м`ясопродуктів.

Оглянути зразки зазначеної м`ясної продукції (сировини) та документів на її постачання та випуск на ринок України необхідно органу досудового розслідування для проведення експертних досліджень, які дадуть можливість встановити якість та вартість постановленого товару.

15.09.2021 року у кримінальному провадженні залучено спеціаліста у галузі державного санітарно-епідеміологічного контролю для проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, об`єктом дослідження якої є м'ясна продукція (сировина), що реалізується посадовими особами ТОВ «Вортекс плюс трейд».

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_4., який входить до групи слідчих у даному кримінальному провадженні, клопотання підтримав у повному обсязі з підстав зазначених у ньому.

Дослідивши матеріали клопотання, вислухавши пояснення слідчого, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Питання щодо проведення такої слідчої дії як огляд врегульовано ст. 237 КПК України.

Так, ч.1 ст. 237 КПК України визначено: з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

При цьому за ч.2 цієї статті огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Таким чином з урахуванням ч.2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється за правилами Кодексу, передбаченими для проведення обшуку.

Отже слідчий ініціюючи проведення такої слідчої дії, як зокрема огляд житла чи іншого приміщення, відповідно до ст. 234 КПК України, має довести наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Крім того, виходячи з положень п.4 ч.3 ст. 234 КПК України у клопотанні слідчого про проведення обшуку, а в даному випадку огляду в приміщенні, за адресою: м. Київ, вул. Білецького Академіка, 34 (право власності зареєстровано за ТОВ «Хол-Ко», код ЄДРПОУ 43852051), яке використовуються ТОВ «Вортекс плюс трейд», мають бути серед іншого наведені підстави для огляду.

За ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Разом з тим, відповідно до ч.1 ст. 93 КПК України, збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом (ч. 2 ст. 93 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Таким чином, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що воно не підлягає задоволенню в частині надання дозволу на вилучення документів, оскільки слідчим не доведено фактів того, що сторона обвинувачення зверталася до суду з клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів зазначених в клопотанні.

З огляду на обставини вчинення кримінальних правопорушень, внесених до ЄРДР за ст. 227 КК України, беручи до уваги, що слідчим в судовому засіданні доведено, що огляд є найбільш доцільним та ефективним способом виявлення та фіксації обставин вчинення правопорушення, чого неможливо досягти за допомогою засобів забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що в результаті огляду приміщення, за адресою: м. Київ, вул. Білецького Академіка, 34 (право власності зареєстровано за ТОВ «Хол-Ко», код ЄДРПОУ 43852051), яке використовуються ТОВ «Вортекс плюс трейд» в якості складських та холодильних приміщень для зберігання транспортування, завантаження та розвантаження м`ясопродуктів, можуть бути виявлені та зафіксовані відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення за ст.227 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Шевченківського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_5, слідчим, які входять до складу слідчої групи, та прокурорам групи прокурорів Шевченківської окружної прокуратури міста Києва із можливістю залучення спеціаліста Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держспоживслужба) у кримінальному провадженні №42021102100000164 від 20.08.2021, дозвіл на проведення огляду в приміщенні, яке використовує ТОВ «Вортекс плюс трейд» в якості складських та холодильних приміщень для зберігання транспортування, завантаження та розвантаження м`ясопродуктів, за адресою: м. Київ, вул. Білецького Академіка, 34 (право власності зареєстровано за ТОВ «Хол-Ко», код ЄДРПОУ 43852051), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення якості ввезеної ТОВ «Вортекс плюс трейд» на територію України та введеної в обіг м`ясної продукції (сировини).

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення27.09.2021
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу100598938
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —761/34561/21

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні