Ухвала
від 27.10.2021 по справі 569/19102/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/19102/21

1-кс/569/7397/21

УХВАЛА

27 жовтня 2021 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши в судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Рівному) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, капітана Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проникнення до житла чи іншого володіння особи з метою проведення слідчого експерименту,-

ВСТАНОВИВ :

Слідчий, у рамках кримінального провадження №62021240030000131 від 02.09.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням у якому просить надати дозвіл на проведення слідчої дії - на проникнення до іншого володіння особи у вигляді нежитлових приміщень,розташованих по АДРЕСА_1 , які перебувають на праві власності у Приватному акціонерному товаристві «Автомобільна група «ВІПОС»» та перебувають в тимчасовому, платному користуванні ГУНП в Рівненській області на підставі договорів оренди №171 та №172 від 23.03.2021 з метою проведення у них слідчого експерименту за участю свідка ОСОБА_5 .

Своє клопотання обґрунтовує тим, що 29.04.2021 службові особи відділення поліції №1 Сарненського РВП ГУНП в Рівненській області, шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, заволоділи чужим майном у вигляді автомобіля марки "BMW 525", д.н.з. НОМЕР_1 , який зберігався на території спеціального майданчику вказаного підрозділу, чим заподіяли майнової шкоди ОСОБА_6 , зокрема дізнавач сектору дізнання відділення поліції №1 Сарненського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Рівненській області ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою з іншими невстановленими працівниками поліції, за грошову винагороду, передав в користування своєму знайомому ОСОБА_8 автомобіль марки "BMW 525", д.н.з. НОМЕР_1 , при цьому помістив у матеріали кримінального провадження №12017180110000150 від 08.03.2017 за ст.290 КК України розписку від імені власника ОСОБА_6 про нібито отримання останнім вказаного вище автомобіля та прийняв рішення про закриття кримінального провадження.

В обстановці, яка склалась, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, виявлення і фіксації слідів злочину 06 жовтня 2021 року слідчим третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Рівному) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_9 , протоколом обшуку за адресою: м. Луцьк, вул. Рівненська, 44, виявлено та вилучено автомобіль марки "BMW 525", номер кузова НОМЕР_2 , який поміщено на майданчик для тимчасово затриманих транспортних засобів, що за адресою: Рівненська область, Рівненський район с. Городок, вул. Барона Штейнгеля, 90.

24.10.2021 під час проведення допиту в якості свідка ОСОБА_5 останній повідомив, що 29.04.2021, за грошову винагороду, був залученим двома чоловіками до вивезення, за допомогою фронтального навантажувача «Маніту 930», із гаражного боксу спеціального майданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів, що за адресою Рівненська обл., м. Дубровиця, вул. Залізнична, 7 - автомобіля марки "BMW525" та зможе відтворити під час проведення слідчого експерименту за його участі механізм вивезення автомобіля та вказати на точне місце доставки автомобіля.

Покликаючись на вищевикладене, з метою перевірки та уточнення відомостей, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, зокрема перевірки та уточнення показань свідка ОСОБА_5 , слідчий вказує на необхідність у проведенні слідчого експерименту за участю останнього, шляхом відтворення дій, обстановки та обставин події на місці вчинення злочину за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий повністю підтримав клопотання, просив його задоволити з підстав викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

З урахуванням заяви слідчого, відповідно до ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Як встановлено в ході судового розгляду клопотання, що в провадженні третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Рівному) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому перебувають матеріали досудового розслідування відомості щодо яких внесені до ЄРДР за №62021240030000131 від 02.09.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно ч. 1, п.1 ч.2 ст. 87 КПК України недопустимими є докази, отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, а також будь-які інші докази, здобуті завдяки інформації, отриманій внаслідок істотного порушення прав та свобод людини. Суд зобов`язаний визнати істотними порушеннями прав людини і основоположних свобод, зокрема, такі діяння як здійснення процесуальних дій, які потребують попереднього дозволу суду, без такого дозволу абозпорушенням його суттєвих умов.

Згідно ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Згідно ч. ч.1, 2 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна власником нежитлових приміщень за адресою: вул. Залізнична, 7, м. Дубровиця Сарненський район, Рівненська область являється Приватне акціонерне товариство «Автомобільна група «ВІПОС»», код ЄДРПОУ: 24581332.

23.03.2021 на підставі договорів оренди нежитлового приміщення №171 та №172, які укладено між Товариством з обмеженою відповідальністю «Дубровицький комплекс «ВІПОС» та ГУНП в Рівненській області передано останнім в тимчасове, платне користування частину нежитлового приміщення площею 900 кв. м. та 1418 кв. м. відповідно.

Також встановлено, що на огородженій території Товариства з обмеженою відповідальністю «Дубровицький комплекс «ВІПОС», по вул. Залізнична, 7, м. Дубровиця Сарненський район, Рівненська область знаходиться ряд інших будівель, які не орендуються ГУНП в Рівненській області, та перебувають в оренді інших фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 240 КПК України, слідчий експеримент, що проводиться в житлі чи іншому володінні особи, здійснюється лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, або прокурора, яке розглядається в порядку, передбаченому цим Кодексом, для розгляду клопотань про проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи викладене те, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що вказані відомості щодо фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно провести слідчу дію проникнення до іншого володіння особи у вигляді нежитлових приміщень,розташованих по АДРЕСА_1 , з метою проведення у них слідчого експерименту за участю свідка ОСОБА_5 , а тому клопотання слід задоволити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 223, 233 - 237, 309 КПК України,слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ :

Надати дозвіл слідчим третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Рівному) Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 та іншим учасникам, які будуть залучені слідчим на проведення слідчої дії - на проникнення до іншого володіння особи у вигляді нежитлових приміщень,розташованих по АДРЕСА_1 , які перебувають на праві власності у Приватному акціонерному товаристві «Автомобільна група «ВІПОС»» та перебувають в тимчасовому, платному користуванні ГУНП в Рівненській області на підставі договорів оренди №171 та №172 від 23.03.2021, з метою проведення у них слідчого експерименту за участю свідка ОСОБА_5 .

Встановити строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100632952
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проникнення до житла чи іншого володіння особи з метою проведення слідчого експерименту

Судовий реєстр по справі —569/19102/21

Ухвала від 25.01.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні