Рішення
від 25.10.2021 по справі 638/12836/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/12836/21

Провадження № 2-о/638/346/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2021 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Головуючого судді Цвірюка Д.В.,

присяжних Іщук Л.М., Майданової Г.Г.,

за участю секретаря Межирицької В.Ю.,

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заявників Агаєвої С.М. ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини №2 про усиновлення дитини, -

встановив:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду із заявою, в якій просять, з урахуванням уточнень, постановити рішення про усиновлення ними малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та оголосити їх усиновлювачами дитини, а також внести відповідні зміни до актового запису №483, складеного 11.02.2020 року Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заяву обґрунтовують тим, що вони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 17.08.2013 року. У шлюбі мають сина - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зазначають, що виважено і обмірковано підійшли до можливості поповнення сім`ї шляхом усиновлення і добре розуміють усю відповідальність цього кроку. Впевнені, що зможуть забезпечити рівноправне існування та розвиток дітей в родині. Розуміють усі можливі труднощі і проблеми, пов`язані з даним кроком та адаптації дитини і готові їх долати. Заявники пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. ОСОБА_2 є фізичною особою - підприємцем, сума сукупного доходу родини на кожного члена сім`ї заявників, з урахуванням майбутньої усиновленої дитини більша, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум. Пройшли медичний огляд і згідно висновку про стан здоров`я є здоровими. До кримінальної відповідальності не притягувались, не знятої чи не погашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають. Подружжя заявників проживає у трикімнатній квартирі, власником якої є ОСОБА_2 . Зазначають, що малолітній ОСОБА_5 є вихованцем КНП ХОР Обласний будинок дитини №2 . Адміністрація закладу надала повідомлення про згоду на усиновлення останнього заявниками. Крім того, згідно висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, виконавчий комітет Харківської міської ради Харківської області вважає, що усиновлення малолітнього ОСОБА_5 заявниками доцільне і відповідає інтересам дитини. Зі станом здоров`я дитини заявники ознайомлені та мають стійке бажання усиновити дитину.

Ухвалою судді від 19.08.2021 року заяву залишено без руху.

Після усунення заявниками недоліків, ухвалою судді від 03.09.2021 року відкрито провадження у справі.

У судовому засіданні заявники підтримали вимоги заяви, просили задовольнити з підстав, викладених у ній. Крім того, уточнили вимоги заяви в частині прізвища усиновленої дитини, а саме просили постановити рішення про усиновлення ними малолітньої дитини ОСОБА_5 , а не ОСОБА_5 , як зазначено у прохальній частині заяви.

Представник заявників - адвокат Агаєва С.М. у судовому засіданні вимоги заяви підтримала, просила задовольнити у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - Департаменту служби у справах дітей Харківської міської ради у судовому засіданні підтримала заяву, вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та просила їх задовольнити.

Представник третьої особи - КНП ХОР Обласний будинок дитини №2 в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у відсутність представника закладу, вимоги заяви підтримує.

Заслухавши пояснення заявників та їх представника, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

У відповідності до ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст.282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Усиновленою може бути дитина. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. (ст.ст.6, 208 СК України).

У відповідності до вимог ч.1 ст.208 СК України усиновленою може бути дитина.

Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті (ч.ч.1, 2, 3ст.211 СК України).

При цьому ст.212 СК України передбачено, що не можуть бути усиновлювачами особи, які обмежені у дієздатності, визнані недієздатними, позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 324, 442 КК України, або мають непогашену чи не зняту у встановленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6 і 10 цієї статті не можу бути усиновлювачем. Крім зазначених осіб, не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

У відповідності до ч.1, 3 ст.218 СК України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони невідомі; визнані безвісно відсутніми; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється; протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу (ст219 СК України).

Судом встановлено, що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у м.Харкові, про що 11.02.2020 року зроблено відповідний актовий запис №483. Батьками є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Цей факт підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 11.02.2020 року.

Відомості про батька дитини внесено до актового запису про народження відповідно до частини першої статті 135 СК України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України №00025550583 від 11.02.2020 року.

Рішенням Балаклійського районного суду Харківської області від 02.04.2021 року ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішенням виконавчого комітету Балаклійської міської ради Харківської області від 19.05.2021 року № 119, малолітньому ОСОБА_5 встановлений статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до розпорядження Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області від 10.04.2020 року №100, малолітня дитина ОСОБА_5 знаходиться на вихованні в Обласному будинку дитини № 2 як дитина, мати якої надала заяву про влаштування дитини до закладу для дітей.

Згідно повідомлення № 710/01-07 від 18.05.2021 Служби у справах дітей Балаклійської міської ради Харківської області, малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 14.05.2021 року взятий на первинний та місцевий облік.

Відповідно до висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини, виданого КНП ХОР ОДКЛ №1 від 25.05.2021 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має наступні діагнози: інші уточнені ураження головного мозку (затримка психомоторного розвитку внаслідок перинатального ураження ЦНС), дефект міжпередсердної перегородки (відкрите овальне вікно), інші уточнені порушення обміну амінокислот (аміноацидопатія), системні ураження сполучної тканини неуточнені (сполучно-тканинна дисплазія, мітохондріальна дисфункція).

Згідно повідомлення Служби у справах дітей Балаклійської міської ради Харківської області № 805-2/01-07 від 28.05.2021 року ОСОБА_5 братів та сестер, які перебувають на обліку з усиновлення не має.

Відповідно до акту від 28.07.2021 року, складеного співробітниками КНП ХОР Обласний будинок дитини №2 за період з 22.04.2020 року по 28.07.2021 року ОСОБА_5 ніхто з батьків або близьких родичів не відвідував.

Відповідно до висновку Служби у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради №08-15/2446/2-21 від 04.08.2021 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами та поставлені на облік кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради з 26.04.2021 року за обліковим номером в„–90 .

Також судом встановлено, що громадяни України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , перебувають у зареєстрованому шлюбі з 17.08.2013 року, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , актовий запис №1229.

Від шлюбу заявники мають дитину - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 24.11.2015 року, актовий запис №2281.

Відповідно до довідки Індустріальної ДПІ Головного управління ДПС у Харківській області, ОСОБА_2 є фізичною особою-підприємцем, обсяг доходу з початку року за 2020 рік склав 945 379, 39 грн.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №189613734 від 21.11.2019 року та технічного паспорту, виданого 05.09.2019 року ТОВ Фаст-Лайн , ОСОБА_2 на праві приватної власності, належить трикімнатна квартира, житловою площею 48,8 кв.м, загальною площею 79,4 кв.м, що розташована за адресою АДРЕСА_2 .

Згідно акту обстеження умов проживання, складеного комісією Служби у справах дітей по Індустріальному району ДПСП ХМР від 23.04.2021 року, житло за адресою АДРЕСА_2 розміщене на 5 поверсі 9 поверхового будинку, складається з 3-х кімнат, ізольована квартира у новобудові зі всіма централізованими комунікаціями. Житлові та службові приміщення відремонтовані, обладнані меблями і побутовою технікою сучасного зразка. В квартирі проживають заявники разом із сином. Для майбутньої дитини є можливість виділити окрему кімнату. Стосунки в сім`ї доброзичливі, гармонічні, люблячі.

Судом встановлено, що медичних протипоказань для усиновлення дитини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не мають, пройшли повне медичне обстеження, що підтверджується висновками про стан здоров`я від 05.03.2021 року. Психічних протипоказань до виконання обов`язків усиновлювача дитини не мають, ознак наркологічних захворювань не виявлено, що підтверджується медичними довідками, не знятої чи не погашеної судимості не мають, що підтверджується довідками Департаменту інформатизації МВС України серія ІАА №2010927 та серії ІАА №2356815.

Крім того, подружжя пройшло курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та отримали рекомендації щодо можливості усиновлення дитини віком до 4 років, що підтверджується довідкою про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування №21/03-26 (у) від 02.04.2021 року.

Згідно акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 23.07.2021 року особисто познайомились з дитиною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також згідно довідки про встановлення контакту з дитиною від 28.07.2021 року №196, кандидати в усиновлювачі познайомилися з дитиною, ознайомлені зі станом його здоров`я та встановили контакт з дитиною ОСОБА_5 й висловили бажання його усиновити.

Згідно довідки КНП ХОР Обласний будинок дитини № 2 № 197 від 28.07.2021 року адміністрація закладу надала згоду на усиновлення дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 громадянами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

При цьому усиновлення провадиться без згоди малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , так як у зв`язку з віком дитина не усвідомлює факту передачі її на усиновлення, що підтверджується довідкою, виданою начальником Служби у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служби у справах дітей ХМР №10-22/113/21к від 02.08.2021 року.

Відповідно до висновку № 08-15/2446/2-21 від 04.08.2021 року виконавчого комітету Харківської міської ради, вбачається, що усиновлення малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 доцільне та відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини.

У відповідності до вимог ст.230 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження може бути змінена не більш як на шість місяців. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.

Згідно із приписами ст.231 СК України усиновлювачі мають право на зміну прізвища, імені та по-батькові дитини, яка усиновлюється ними.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення(ст.225 СК України).

Виходячи з вищевикладеного, приймаючи до уваги мотиви усиновлення, враховуючи стан здоров`я та матеріальне становище заявників, їх сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини, особу дитини та стан її здоров`я, здатність заявників забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини, а також відсутність заборон, передбачених ст.212 СК України, суд вважає заяву обґрунтованою та такою, що не суперечить законодавству, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому приходить висновку про можливість оголосити заявників усиновлювачами дитини.

Відповідно до ст.233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

На підставі викладеного, ст.ст.207-209, 211, 212, 218, 219, 225, 229-231, 233, 282 СК України, керуючись ст.ст.12, 76-81, 141, 258-265, 268 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи Департамент служби у справах дітей Харківської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини №2 про усиновлення дитини - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 усиновлювачами дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни до актового запису №483 від 11.02.2020 року, складеного Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про народження дитини ОСОБА_5 , а саме:

Присвоїти дитині прізвище: ОСОБА_5 .

Ім`я дитині записати: ОСОБА_5 .

По батькові зазначити: ОСОБА_5 .

Дату народження записати: 07.02.2020 року.

В графі батько записати: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянин України.

В графі мати записати: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянка України.

У решті відомості актового запису - залишити без змін.

Допустити негайне виконання рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Відповідно ч.3 ст.354 ЦПК України строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Повний текст рішення складено 28.10.2021 року.

Учасники справи:

заявники: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , рнокпп НОМЕР_4 , АДРЕСА_3 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , рнокпп НОМЕР_5 , АДРЕСА_2 ;

заінтересовані особи: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, ЄДРПОУ 26489104, м.Харків, вул.Чернишевська буд.55; Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини №2 , ЄДРПОУ 24664147, м.Харків, вул.Кузнецька, буд.1.

Головуючий суддя: Д.В.Цвірюк

Присяжні: Іщук Л.М.

Майданова Г.Г.

Дата ухвалення рішення25.10.2021
Оприлюднено29.10.2021
Номер документу100634099
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —638/12836/21

Рішення від 25.10.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 03.09.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 19.08.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні