Ухвала
від 27.10.2021 по справі 910/3250/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

27.10.2021Справа № 910/3250/21

Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" про вирішення питання про розподіл судових витрат

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО ПРОЕКТ" (74900, Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. Гідробудівників, 36, кв. 2, код ЄДРПОУ 35453415)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" (03170, м. Київ, вул. Перемоги, 9, офіс 7, код ЄДРПОУ 32210390)

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Фізична особа-підприємець Чорна Марина Валентинівна

про стягнення 253 800,00 грн,

Представники учасників судового процесу:

Від позивача: не з`явився

Від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРО ПРОЕКТ" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" про стягнення передплати за не поставлений товар у розмірі 253 800,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.03.2021 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, заперечення на відповідь на відзив, та позивачу - відповідь на відзив.

Ухвалою Господарського суду міста Києва справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 23.06.2021, залучено до участі у справі Фізичну особу-підприємця Чорну Марину Валентинівну третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.09.2021 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО ПРОЕКТ" залишено без розгляду.

20.10.2021 через відділ діловодства суду Товариством з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" подано клопотання про розподіл судових витрат, в якому він просить покласти на позивача судові витрати у розмірі 10 000,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.10.2021 розгляд клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" про вирішення питання про розподіл судових витрат у справі №910/3250/21 призначено на 27.10.2021.

У судове засідання 27.10.2021 представники сторін не з`явились.

Розглянувши у судовому засіданні 27.10.2021 заяву клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" про вирішення питання про розподіл судових витрат, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Частиною 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Частина 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, серед іншого, належать витрати на професійну правничу допомогу (п. 1 ч. 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з приписами ч. 2 ст. 16 Господарського процесуального кодексу України представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Частини 1 та 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що:

- витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави;

- за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3 ст. 126 ГПК України).

Як вбачається з матеріалів справи, в підтвердження понесених витрат на правову допомогу у розмірі 10 000,00 грн заявником надано суду:

- договір про надання правової допомоги (правових послуг) №1 від 01.07.2020, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА"(клієнт) та Адвокатським об`єднанням "ПОТАПЕНКО ТА ПАРТНЕРИ";

- додаток №1-2021 до договору про надання правової допомоги (правових послуг) №1 від 01.07.2020;

- рахунок-фактуру № 84 від 01.04.2021;

- платіжне доручення № 21462 від 02.04.2021 на суму 10 000,00 грн;

-виписку з особового рахунку Адвокатського об`єднання "ПОТАПЕНКО ТА ПАРТНЕРИ";

- акт здачі-прийняття наданих послуг №84 від 08.04.2021 (опис наданих послуг та виконання робіт).

Як вбачається з акту здачі-прийняття наданих послуг №84 від 08.04.2021, заявлена відповідачем до стягнення з позивача сума в якості відшкодування витрат на професійну правничу допомогу включає представництво інтересів замовника в Господарському суді м. Києва в судовій справі №910/3250/21, зокрема, ознайомлення з матеріалами та документами, наявними у клієнта, ознайомлення з матеріалами справи у Господарському суді м. Києва, надання правових консультацій щодо судового розгляду під час зустрічі із клієнтом та по різним каналам зв`язку, підготовка відзиву на позовну заяву, клопотань по судовій справі №910/3250/21, підготовка додатків до відзиву на позовну заяву, перелік доказів і супровідної документації до відзиву на позовну заяву, підготовка примірнику відзиву на позовну заяву та доданих документів для позивача, організація відправки копії документів позивачу поштою.

Відповідно до частини 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Таким чином, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст.41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (наприклад, рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява N19336/04, п.269).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Разом з тим, відповідно до частин 5, 6 статті 130 ГПК України у разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача. У випадках, встановлених частинами третьою - п`ятою цієї статті, суд може вирішити питання про розподіл судових витрат протягом п`ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду, рішення про задоволення позову у зв`язку з його визнанням, за умови дотримання відповідною стороною вимог частини восьмої статті 129 цього Кодексу.

У відповідності до приписів частини 5 статті 130 ГПК України для стягнення компенсації здійснених відповідачем витрат, пов`язаних з розглядом справи, відповідачу необхідно довести, а суду - встановити і зазначити про це в судовому рішенні, які саме необґрунтовані дії позивача були ним здійснені у ході розгляду справи, та в чому вони виражені, зокрема: чи діяв позивач недобросовісно, пред`явивши позов; чи систематично протидіяв правильному вирішенню спору; чи недобросовісний позивач мав на меті протиправну мету - ущемлення прав та інтересів відповідача; чи були дії позивача умисні та який ступінь його вини й чим це підтверджується.

Сукупний аналіз норм процесуального кодексу, якими врегульовано питання розподілу судових витрат, статей 129 - 130 ГПК України дає підстави для висновку, що у разі залишення позову без розгляду суд зобов`язаний виходити з положень частини 5 статті 130 ГПК України.

У разі залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача. Отже відповідач повинен обґрунтовано заявити про наявність витрат, які виникли у зв`язку із поданням позову до нього і залишенням його у подальшому без розгляду.

Тобто, стягнення з позивача компенсації понесених відповідачем витрат, зокрема витрат на правничу допомогу, у разі залишення позову без розгляду можливе лише у випадку встановлення необґрунтованості дій позивача.

Суд враховує, що ГПК України не містить норм, які б встановлювали критерії визначення необґрунтованості дій позивача, однак очевидно, що під такими діями можна розуміти таку реалізацію позивачем своїх процесуальних прав, внаслідок якої виникають підстави для закриття провадження або залишення позову без розгляду.

Обов`язком сторін у господарському процесі є доведення суду тих обставин, на які вони посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Отже, відповідачу слід було довести, а суду встановити, які саме необґрунтовані дії позивача були ним здійснені в ході розгляду справи та в чому вони полягали, зокрема, але не виключно: чи діяв позивач недобросовісно та пред`явив необґрунтований позов; чи протидіяв правильному та швидкому вирішенню спору; чи недобросовісний позивач мав на меті протиправну мету - порушення прав та інтересів відповідача, тощо.

Аналогічні правові висновки викладені у постановах Верховного Суду від 18.06.2019 по справі № 922/3787/17, від 09.07.2019 по справі № 922/592/17, від 24.03.2021 по справі №922/2157/20, від 09.04.2021 по справі № 924/804/20.

Всупереч зазначеному вище, заявником не надано суду пояснень, які саме необґрунтовані дії позивача були ним здійснені в ході розгляду справи та в чому вони полягали; чи діяв позивач недобросовісно; чи пред`явив позивач необґрунтований позов; чи протидіяв він правильному та швидкому вирішенню спору; чи недобросовісний позивач мав на меті протиправну мету - порушення прав та інтересів відповідача тощо.

Правилами статті 13 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Всупереч наведеним процесуальним правилам заявник не навів суду жодних обґрунтувань, які однак є обов`язковими за таких умов.

Відтак, оскільки суд встановив, що клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" про розподіл судових витрат не відповідає вимогам положень статей 129 - 130 ГПК України, зокрема, є необґрунтованою, суд дійшов висновку про те, що в задоволені вказаного клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 129, 130 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "УНІВЕРСАЛ-СПЕЦТЕХНІКА" про вирішення питання про розподіл судових витрат відмовити.

2. Ухала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку, передбаченому статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання ухвали 27.10.2021

Суддя І.О. Андреїшина

Дата ухвалення рішення27.10.2021
Оприлюднено29.10.2021

Судовий реєстр по справі —910/3250/21

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні