Ухвала
від 27.10.2021 по справі 461/4612/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4612/21

Провадження № 1-кс/461/6007/21

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

27.10.2021 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України, -

в с т а н о в и в :

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України, погодженим заступником начальника першого відділу процесуального керівництва при провадженнідосудового розслідування територіальними органами поліції та підтриманням публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, із правом вилучення оригіналів договору про приєднання до електричних мереж, додатком якого є технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок № 14-041602 від березня 2016 року та вказаних технічних умов; договору про приєднання до електричних мереж, додатком якого є технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок № 17-081801 від серпня 2018 року та вказаних технічних умов;та документів, які слугували їх укладенню та видачі, які перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Подане клопотання мотивує тим, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи, які зберігаються у їх володільця, мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, зокрема, встановлення або спростування факту вимагання неправомірної вигоди, що у подальшому може бути використано як доказ у даному кримінальному провадженні.

В клопотанні слідчий просить проводити розгляд без участі слідчого та прокурора.

У зв`язку із реальною загрозою зміни або знищення таких речей та документів, слідчий просить розгляд клопотання, з урахуванням ч.2ст.163 КПК України, провести без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі, та в його відсутності та прокурора.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, та у відсутності слідчого та прокурора.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до нової редакції Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 (далі по тексту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), затвердженого рішенням учасника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » №128 від 05.05.2021 вказане товариство є юридичною особою приватного права, створеною у формі товариства з обмеженою відповідальністю за законодавством України та набуває прав юридичної особи з дати його державної реєстрації. Товариство має право засновувати дочірні підприємства, інші юридичні особи, створювати філії та представництва, як в Україні, так і за кордоном. Так, відповідно до Розділу 3 вказаного Статуту, метою діяльності Товариства є досягнення економічних результатів та одержання прибутку від провадження господарської діяльності, а також задоволення потреб вітчизняних та іноземних споживачів у відповідних товарах, послугах у безпечний, надійний та економічний спосіб (п. 3.1). Предметом діяльності Товариства, зокрема є: транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами (п. 3.2.4); постачання теплової енергії (п. 3.2.5); розподіл електричної енергії (п. 3.2.7); постачання електричної енергії (п. 3.2.8.); торгівля електроенергією (п. 3.2.9); надання послуг, пов`язаних із видачою технічних умов на підключення споживачів до магістральних та/або місцевих (розподільних) теплових та електричних мереж (п. 3.2.11); експлуатація електрогенеруючих, електроенергетичних об`єктів, споруд, устаткування, в тому числі теплових, електричних станцій або інших альтернативних та нетрадиційних джерел енергії (п.3.2.13); організація та проведення обстеження, випробувань, налагодження і ремонт основного та допоміжного, механічного, тепломеханічного електричного та електронного обладнання (п. 3.2.14); виготовлення, монтаж технологічного обладнання, реставраційні, ремонтні та інші роботи з електрообладнанням та іншими об`єктами промислового та непромислового призначення (п. 3.2.15); будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій (п. 3.2.28); господарська діяльність на ринку електричної енергії, в тому числі постачання електричної енергії, трейдерська діяльність (п. 3.2.41). Таким чином, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є юридичною особою приватного права. Відповідно до Розділу 1 Положення про Філію « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке є додатком до рішення учасника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 09.06.2020, №73, Філія є відокремленим підрозділом Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », проводить свою діяльність від імені Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (п. 1.2). У своїй діяльності Філія керується чинним законодавством України, Статутом Товариства, цим положенням, розпорядчими та іншими внутрішніми документами Товариства (п. 1.7).

Відповідно до Розділу 2 вказаного Положення, метою діяльності Філії є здійснення виробничої, торговельної, комерційної, посередницької та інших видів діяльності, отримання прибутку від підприємницької діяльності та задоволення на його основі соціально-економічної заінтересованості Товариства і його учасника (п. 2.1). Предметом діяльності Філії, зокрема є: розподіл електричної енергії (п. 2.2.1); надання послуг, пов`язаних із видачою технічних умов на підключення споживачів до магістральних та/або місцевих (розподільчих) електричних мереж (п. 2.2.2); експлуатація електрогенеруючих, електроенергетичних об`єктів, споруд, устаткування, в тому числі електричних станцій або інших альтернативних та нетрадиційних джерел енергії (п. 2.2.4); організація та проведення обстеження, випробувань, налагодження і ремонту основного та допоміжного, механічного, електричного та електронного обладнання (п. 2.2.5); господарська діяльність на ринку електричної енергії (п. 2.2.20). Основними завданнями Філії, зокрема є: забезпечення прибуткової діяльності (позитивних фінансових результатів) у кожному звітному періоді (п. 2.6.2); підвищення рівня якості товарів і послуг, які надаються Товариством, забезпечення високого рівня обслуговування споживачів і клієнтів Товариства, створення у них позитивного враження про діяльність Товариства (п.2.6.5); неухильне дотримання вимог чинного законодавства, недопущення будь-яких порушень у своїй діяльності (п. 2.6.8).

Згідно до Розділу 5 вказаного Положення, Філію очолює Директор, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом Директора Товариства.

Директор Філії дії від імені Товариства на підставі довіреності, виданої в установленому порядку Директором Товариства (п. 5.2).

Директор Філії: здійснює управління Філією відповідно до законодавства, статуту Товариства, рішень загальних зборів Товариства, наказів, розпоряджень виконавчого органу Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії, цього положення і укладеного трудового договору (контракту) (п. 5.3.1); організовує фінансового-господарську діяльність Філії, ведення обліку та звітності, забезпечує своєчасне і якісне виконання завдань та функцій, покладених на Філію (п. 5.3.2); на підставі довіреності діє від імені Товариства, представляє його інтереси в органах державної влади, у тому числі судах, правоохоронних органах, інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях з питань, що належать до сфери діяльності Філії, в межах наданих Товариством Повноважень (п. 5.3.3); вчиняє від імені Товариства правочини (укладає угоди, договори, контракти) з питань, що належать до сфери діяльності Філії, в межах наданих йому повноважень на підставі довіреності та відповідно до законодавства, Статуту Товариства, рішень загальних зборів Товариства, наказів, розпоряджень виконавчого органу Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії, цього Положення (п. 5.3.4); у межах своєї компетенції видає накази, розпорядження, дає вказівки і доручення, обов`язкові для виконання працівниками Філії. Несе відповідальність за організацію діловодства в Філії (п. 5.3.5); підписує від імені Філії документи, у тому числі фінансові (п. 5.3.6); забезпечує дотримання вимог законодавства України, Статуту Товариства, виконання рішень загальних зборів Товариства, наказів, розпоряджень виконавчого органу Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії (п.5.3.7).

Разом з тим, встановлено, що ОСОБА_5 , призначений з 08.04.2021, відповідно до наказу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » №44-к від 07.04.2021, директором Філії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », тобто на посаду, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Таким чином, ОСОБА_5 є службовою особою юридичної особи приватного права.

Відповідно до інвестиційного договору № 12 від 01.06.2016, Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 (далі по тексту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), директором якого є ОСОБА_6 та Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , своїми силами та засобами зобов`язуються організувати спорудження та забезпечення введення багатоквартирних житлових будинків АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 в експлуатацію.

Зважаючи на наведене, наприкінці травня 2021 року ОСОБА_6 , діючи як директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », звернувся з питань забезпечення електропостачання до директора Філії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 , а саме підключення будинку АДРЕСА_4 до електромережі та повідомив про проблемні питання, які виникли із електропостачанням будинку АДРЕСА_5 , що знаходиться на цій же вулиці.

В свою чергу, ОСОБА_5 будучи керівником відокремленого підрозділу Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », діяльність якого пов`язана із розподілом електричної енергії, наданням послуг, пов`язаних із видачою технічних умов на підключення споживачів до магістральних та/або місцевих (розподільчих) електричних мереж, експлуатацією електрогенеруючих, електроенергетичних об`єктів, споруд, устаткування, вказав ОСОБА_6 на те, що будинок АДРЕСА_5 підключений до електромережі з порушеннями та отримує живлення від не передбаченої технічними умовами трансформаторної підстанції, а щодо будинку АДРЕСА_4 по цій же вулиці вказав, що такий, згідно технічних умов, має бути підключений до електромережі через трансформаторну підстанцію, яка не збудована та запропонував змінити технічні умови та у подальшому під`єднати до електромереж вказаний будинок за новою схемою.

При цьому, ОСОБА_5 будучи службовою особою юридичної особи приватного права бажав використати надані йому повноваження в інтересах очолюваного ОСОБА_6 підприємства та отримати від цього неправомірну вигоду.

Так, 29.05.2021, ОСОБА_5 , діючи умисно та з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди, перебуваючи у м. Новояворівськ Львівської області, під час розмови із директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_6 , висловив останньому вимогу щодо надання йому неправомірної вигоди у розмірі 1 400 000 гривень за невідключення від електропостачання будинку АДРЕСА_5 та подальше сприяння у підключені до електромережі будинку АДРЕСА_4 , що мало бути пов`язане із зміною технічних умов на підключення до електричних мереж, вказуючи на те, що відповідна сума грошових коштів може бути надана йому частинами.

В свою чергу, ОСОБА_6 , розуміючи, що відмова від виконання протиправної вимоги ОСОБА_5 , потягне за собою негативні наслідки для очолюваного ним підприємства, юридичних осіб із якими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » перебуває у договірних відносинах та споживачів клієнтів, які придбали квартири у вказаних будинках, погодився на таку протиправну вимогу.

У подальшому, ОСОБА_5 , будучи службовою особою юридичної особи приватного права, діючи всупереч її інтересам, з корисливих мотивів, з метою протиправного особистого збагачення, маючи умисел на одержання неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданих повноважень, що було поєднане з вимаганням, 31.05.2021 близько 18:40 год. перебуваючи у приміщенні службового кабінету адміністративної будівлі Філії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_7 , одержав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду в сумі 1 000 000 гривень за вчинення ним в інтересах останнього дій з використанням наданих йому повноважень, а саме за невідключення від електропостачання будинку АДРЕСА_5 та подальше сприяння у підключені до електромережі будинку АДРЕСА_4 , що мало бути пов`язане із зміною технічних умов на підключення до електричних мереж.

Після вказаних дій, протиправна діяльність ОСОБА_5 була припинена правоохоронними органами, а предмет неправомірної вигоди вилучено.

Таким чином, ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється в одержанні службовою особою юридичної особи приватного права неправомірної вигоди для себе за вчинення такою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданих їй повноважень, поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

31 травня 2021 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця міста Харків, громадянина України, українця, раніше не судимого, з вищою освітою, директора Філії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_8 та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_9 , затримано в порядку ст. 208 КПК України, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

01 червня 2021 року, ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

Так, відповідно до технічних умов приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок №14-041602 від березня 2016 року виданих Товариством з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 », копія яких долучена до матеріалів кримінального провадження вбачається, що джерелом електропостачання будинку АДРЕСА_5 є ТП-10/0,4 кВ №31.

Крім цього, відповідно до технічних умов приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок №17-081801 від серпня 2018 року виданих ТзОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », копія яких долучена до матеріалів кримінального провадження вбачається, що джерелом електропостачання будинку АДРЕСА_4 є роектована ТП-10/0,4 кВ №32 (ІІІ мікрорайон).

Дані технічні умови є додатком до договору про приєднання до електричних мереж.

А відтак, у Товаристві з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 », містяться документи, які мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні, а саме договори про приєднання до електричних мереж та технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок по будинках АДРЕСА_5 та АДРЕСА_4 за зміну яких ОСОБА_5 вимагав та отримав неправомірну вигоду у ОСОБА_6 .

Слідчим доведено, у ході досудового розслідування виникла необхідність у наданні тимчасового доступу та можливості вилучення оригіналів документів, що перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: договору про приєднання до електричних мереж, додатком якого є технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок № 14-041602 від березня 2016 року та вказаних технічних умов; договору про приєднання до електричних мереж, додатком якого є технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок № 17-081801 від серпня 2018 року та вказаних технічних умов; та документів, які слугували їх укладенню та видачі.

Дослідження зазначеної документації має істотне значення для встановлення обставин у цьому кримінальному провадженні і полягає у тому, що дасть можливість дослідити інформацію, яка міститься у даних документах та доказову інформацію необхідну для розслідування вказаного провадження.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів..

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, враховуючи, що означені документи можуть надати органу досудового розслідування та суду можливість отримати речові докази та забезпечити проведення повного, швидкого та неупередженого розслідування, а тому, вважаю, що клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 162-166 КПК України, слідчий суддя ,

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Надати слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 або іншим слідчим, які входять до групи слідчих у даному кримінальному провадженні, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, із правом вилучення оригіналів договору про приєднання до електричних мереж, додатком якого є технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок № 14-041602 від березня 2016 року та вказаних технічних умов; договору про приєднання до електричних мереж, додатком якого є технічні умови приєднання, яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок № 17-081801 від серпня 2018 року та вказаних технічних умов;та документів, які слугували їх укладенню та видачі, які перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали 2 (два) місяці з дня її постановлення.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення27.10.2021
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу100686254
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —461/4612/21

Ухвала від 27.10.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 20.10.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорненька Д. С.

Ухвала від 04.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні