Ухвала
від 18.10.2021 по справі 679/969/21
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/20/2021

Справа № 679/969/21

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

18 жовтня 2021 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стасюка Р.М.,

секретаря судових засідань Плазій Н.В.,

присяжних Мельник С.Ю., Михалевської Л.Б.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, де заінтересованою особою виступає опікунська рада при виконавчому комітеті Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки і призначення опікуна. В обґрунтування заяви зазначила, що її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої групи з дитинства. Причиною його інвалідності є розлади спектру аутизму з вираженою когнітивною недостатністю , порушення комунікативної функції та соціальної взаємодії, розлади експресивної мови з ЗНМ 1р., яке призводить до того, що він має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності, до навчання, до професійного навчання, до здобуття освіти. Загальна тривалість перебування на інвалідності з 2006 року. Зважаючи на те, що син не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 просила призначити судово-психіатричну експертизу щодо визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та його потреби у сторонньому догляді. Проведення експертизи просила доручити експертам Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1.

Представник заінтересованої особи органу опіки і піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради Склярук В.Л. в судове засідання не з`явилася, надіслала на адресу суду заяву у якій зазначила, що не заперечує щодо призначення судово-психіатричної експертизи, а судове засідання провести без представника Управління соціального захисту населення ВК НМР.

Вивчивши клопотання про призначення експертизи, заслухавши пояснення заявниці, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що згідно копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААВ №441877 від 19.05.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено першу групу інвалідності довічно з 03.05.2021 року, причина інвалідності: інвалід з дитинства.

З заяви поданої ОСОБА_1 вбачається, що її син ОСОБА_2 , внаслідок захворювання не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду.

Згідно ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

В силу п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи обов`язковість призначення експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1 (с.Скаржинці, Ярмолецький р-н, Хмельницької області) та на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись ст.ст.103,104,105,252,253,260,298, 353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , проведення якої доручити експертам Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1 (с.Скаржинці, Ярмолецький р-н, Хмельницької області).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність відповідно до ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання?

- Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним і стійким?

- Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_2 встановлення над ним опіки?

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство Нетішинської міської ради Спеціалізована медико-санітарна частина міста Нетішина (Хмельницька обл., м.Нетішин, вул.Лісова, буд.1) надати експертній установі - Хмельницькій обласній психіатричній лікарні №1 (с.Скаржинці, Ярмолецький р-н, Хмельницької обл.) на час проведення експертизи медичні документи стосовно захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити, що за невиконання ухвали суду на підставі ст.148 ЦПК України передбачено застосування штрафу.

Зобов`язати експертів завчасно повідомити про дату і час проведення експертизи:

- заявника ОСОБА_1 ;

- Комунальне некомерційне підприємство Нетішинської міської ради Спеціалізована медико-санітарна частина міста Нетішина ;

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи №679/969/21 (провадження №2-о/639/20/21).

Витрати по оплаті експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Хмельницькго апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Головуючий Р.М. Стасюк

Присяжні С.Ю. Мельник

Л.Б. Михалевська

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.10.2021
Оприлюднено01.11.2021
Номер документу100692658
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —679/969/21

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 23.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні