Ухвала
від 22.10.2021 по справі 554/6509/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.10.2021 Справа № 554/6509/21

Єдиний унікальний номер справи: №554/6509/21

Провадження № 1-кс/554/14531/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 жовтня 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні СУ ГУ НП в Полтавській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42020170000000139 від 08.07.2020 з правовою кваліфікацією за ч.2 ст.364 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочато за повідомленням УСБУ в Полтавській області за фактом того, що службові особи Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, зловживаючи своїм службовим становищем, діяли в інтересах ТОВ "ТВК"ГрінВуд" у здійсненні експорту лісогосподарської продукції з використанням документації, в якій містилися неправдиві відомості про походження деревини, внаслідок чого спричинили тяжкі наслідки.

Так, УСБУ в Полтавській області отримано інформацію щодо впровадження службовими особами ТОВ «ТВК «ГрінВуд» ( код ЄДРПОУ 42517707) протиправного механізму експорту незаконно вирубаної продукції до країн Захіної Європи. За наявними даними службові особи ТОВ «ТВК «ГрінВуд» за безпосереднього сприяння окремих посадових осіб Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства з 01.01.2019 року по теперішній час здійснюють експорт лісогосподарської продукції (лісоматеріали дубові різного сорту та класифікації) з використанням підробленої документації щодо проходження деревини.

Встановлено, що в період з 2018-2020 р.р., службовими особами ТОВ «ТВК «ГрінВуд» придбано у приватних та державних суб`єктів господарювання 2341 м/куб деревини (переважно породи дуб) на суму 7,12 млн. грн.

В той же час за результатами аналізу даних з ЄРПН ГУ ДПС у Полтавській області та отриманих сертифікатів про походження деревини з Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, ТОВ «ТВК «ГрінВуд» реалізовано у період 2019-2020 р.р. деревини на суму 16,927 млн. грн.

При цьому, за оцінкою фахівців лісової галузі та переробки, витрати деревини на заготівлю продукції яку реалізували службові особи ТОВ «ТВК «ГрінВуд» повинні становити понад 3200 м/куб. деревини. Це свідчить про те, що службовими особами ТОВ «ТВК «ГрінВуд» в період 2019-2020 р.р. легалізовано понад 850 м/куб. незаконно придбаної лісової продукції.

Для отримання сертифікатів про проходження деревини, службовими особами ТОВ «ТВК «ГрінВуд» використовувалися документальні матеріали (товарно-транспортні накладні про придбання лісової продукції у державних лісогосподарських установ) придбані у ТОВ «КверкусТрейд» ( код за ЄДРПОУ 42604239), ТОВ «САП 2020» ( код за ЄДРПОУ 43020601), ТОВ «Профіт ДОП» ( код за ЄДРПОУ 42292553), ПП Поло-інвестбуд» ( код за ЄДРПОУ 35026677).

За отриманими даними, вищевказані СПД здійснюють господарську діяльність на території Харківської області, закупівлю деревини здійснювали виключно в державних лісогосподарських установах Харківської області, закупівлю деревини здійснювали виключно в державних лісогосподарських установах Харківського регіону для власних потреб, оскільки є самостійними виробниками лісової продукції.

Таким чином, внаслідок впровадження службовими особами ТОВ «ТВК «ГрінВуд» вказаного протиправного механізму державі завдано збитків на загальну суму понад 2 млн грн..

Відповідно до отриманої документації у Полтавській митниці, вбачається, що ТТН-ліс подавалися для отримання митних декларацій неодноразово, що може свідчити про дублювання обсягу лісоматеріалів.

ТОВ «ТВК «ГрінВуд» (код ЄДРПОУ 42517707) зареєстроване та здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення тяжкого кримінального правопорушення та підлягають доказуванню, надання їм належної правової оцінки, проведення почеркознавчих досліджень та судово-економічних експертиз для встановлення розміру завданих збитків та встановлення обсягу експорту лісової продукції, забезпечення проведення досудового розслідування та запобігання зміни або знищення речей та документів, необхідно провести обшук за місцем реєстрації та здійснення господарської діяльності ТОВ «ТВК «ГрінВуд» (код ЄДРПОУ 42517707) за адресою: Полтавська область, Козельщинський район, с. Лутовинівка, вул. Короленка, буд. 1, з метою відшукання та вилучення оригіналів документів щодо походження, придбання, обробки та реалізації лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів за період 2019-2021 роки, у тому числі: банківські виписки, сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, заяви про звернення до органу про видачу таких сертифікатів, рахунки-фактури на експортовані пиломатеріали/вироби з деревини, зовнішньо-економічні контракти (договори) щодо експорту пиломатеріалів/виробів з деревини, договори, накладні, товарно-транспортні накладні, залізничні накладні, ТТН-ліс, платіжні документи щодо придбання деревини, договори, акти виконаних робіт/послуг з розпилу деревини, її перевезення, технологічні карти розпилу деревини, вантажно-митні декларації, міжнародних товарно-транспортних накладних, документи бухгалтерського (складського) обліку щодо використання лісопродукції у виробництві (внутрішнє переміщення, списання відходів з переробки деревини) та інші документи у т.ч. чорнові записи щодо придбання, обробки та експорту деревини ТОВ «ТВК «Грінвуд» (код ЄДРПОУ 42517707), а також комп`ютерної техніки, магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, з використанням яких вказані документи виготовлялись, в яких містяться вищевказані відомості за період з 2019 по 2021 роки.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 42020170000000139 від 08.07.2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні за місцем реєстрації та здійснення господарської діяльності ТОВ «ТВК «ГрінВуд» (код ЄДРПОУ 42517707) за адресою: Полтавська область, Козельщинський район, с. Лутовинівка, вул. Короленка, буд. 1, з метою відшукання та вилучення оригіналів документів щодо походження, придбання, обробки та реалізації лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів за період 2019-2021 роки, у тому числі: банківські виписки, сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, заяви про звернення до органу про видачу таких сертифікатів, рахунки-фактури на експортовані пиломатеріали/вироби з деревини, зовнішньо-економічні контракти (договори) щодо експорту пиломатеріалів/виробів з деревини, договори, накладні, товарно-транспортні накладні, залізничні накладні, ТТН-ліс, платіжні документи щодо придбання деревини, договори, акти виконаних робіт/послуг з розпилу деревини, її перевезення, технологічні карти розпилу деревини, вантажно-митні декларації, міжнародних товарно-транспортних накладних, документи бухгалтерського (складського) обліку щодо використання лісопродукції у виробництві (внутрішнє переміщення, списання відходів з переробки деревини) та інші документи у т.ч. чорнові записи щодо придбання, обробки та експорту деревини ТОВ «ТВК «Грінвуд» (код ЄДРПОУ 42517707), а також комп`ютерної техніки, магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, з використанням яких вказані документи виготовлялись, в яких містяться вищевказані відомості за період з 2019 по 2021 роки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_4 ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу100696707
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/6509/21

Ухвала від 08.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні