Ухвала
від 25.05.2021 по справі 761/18785/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18785/21

Провадження № 1-кс/761/11357/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2021 року місто Київ

Шевченківський районний суд міста Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені суду клопотання старшого слідчогоз ОВС1-говідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньОфісу великихплатників податківДФС ОСОБА_4 , погодженепрокуроромОфісу Генерального прокурора ОСОБА_5

про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.05.2019, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України,

В С Т А Н О В И В:

21 травня 2021 року старший слідчий з ОВС 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_4 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань30травня2019 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, на шість місяців.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060 від 30.05.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, діючи умисно та протиправно, внаслідок документально оформлених безтоварних операцій з підконтрольними підприємствами ТОВ «АСМАП-Сервіс» (код ЄДРПОУ 37593189), ТОВ «Сервіс АСМАП України» (код ЄДРПОУ 37593189), ТОВ «Гратекс Груп» (код ЄДРПОУ 42019045) та ТОВ «Імпреза Полімер» (код ЄДРПОУ 38671278) з приводу розроблення проектної документації та будівельних робіт офісно-складського комплексу та ТІР паркінгу в м. Бориспіль, здійснення ремонтних робіт в офісному приміщенні Асоціації, а також щодо отримання рекламних послуг та організації проведення засідань ради АСМАП та Конференцій, у період 2017-2019 рр. ухилилися від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму 6742568 грн.

Крім того, встановлено, що службові особи Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України у період 2017-2019 рр., діючи за попередньою змовою групою осіб із використанням реквізитів підконтрольних підприємств ТОВ «Сервіс АСМАП України», ПрАТ «СК «Перша» та інших підприємств, перераховуючи грошові кошти під виглядом оплати за товари та послуги, що мали безтоварний характер та були одержані внаслідок ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, вчинили дії, спрямовані на маскування незаконного походження таких коштів, що призвели до легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом на суму близько 300 млн. грн.

Під час здійснення досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) дії та заходи забезпечення кримінального провадження:

- проведено огляди податкових адрес підприємств з ознаками «фіктивності» ТОВ «Дектион», ТОВ «Вілерон»;

- проведено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Сервіс АСМАП України»;

- проведено тимчасовий доступ до документів Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України;

- проведено тимчасовий доступ до документів ТОВ «АСМАП-Сервіс»;

- допитано в якості свідка директора ТОВ «Сервіс АСМАП України» ОСОБА_6 ;

- допитано в якості свідка директора ТОВ «Гратекс Груп» ОСОБА_7 ;

- допитано в якості свідка ФОП « ОСОБА_8 »;

- призначено судово-економічну експертизу;

- виконано інші слідчі (розшукові) дії, спрямовані на зібрання доказів у кримінальному провадженні.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні завершується30.05.2021, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, у зв`язку з необхідністю проведення великого обсягу слідчих (розшукових) дій.

Так, слідчий вказує, що такі слідчі та процесуальні дії не могли бути виконані раніше з об`єктивних причин, пов`язаних із складністю кримінального провадження, а саме з обсягом та специфікою процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування.

Оскільки, в ході досудового розслідування не проведено достатньої кількості слідчих дій, а результати проведення вказаних слідчих та процесуальних дій мають вирішальне значення для досудового розслідування та подальшого судового розгляду, адже спрямованні на встановлення тих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні та лише після їх проведення можливо визначити кінцеву правову кваліфікацію вчиненого кримінального правопорушення та завершити досудове розслідування належним чином, слідчий звернувся до слідчого судді з зазначеним клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.05.2019, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, на шість місяців.

Так, без проведення вказаних слідчих (розшукових) дій та отримання зазначених достатніх доказів у кримінальному провадженні та, враховуючи, що строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 30.05.2021, завершити досудове розслідування та прийняти законне рішення неможливо.

При цьому, станом на день звернення до слідчого судді із вказаним клопотанням будь-якій особі у кримінальному провадженні про підозру повідомлено не було.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання, виходячи з наступного.

У судовомузасіданні буловстановлено,щоСлідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060 від 30.05.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку є неможливим, у зв`язку із складністю кримінального провадження та необхідністю отримання результатів призначеної експертизи.

Відповідно до вимогст. 2 КПК Українизавданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Так, відповідно до ч. 1 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Крім того, відповідно до статті 219 КПК України - строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно абз. 14, ч. 1 ст. 284 КПК України, слідчий, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначенийстаттею 219цього Кодексу, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Відповідно до статті 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 294 КПК України, клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Як убачається з доводів клопотання та матеріалів досудового розслідування, завершити досудове розслідування в межах строку, встановленого абз. 2 ч.1 ст. 219 КПК України, неможливо, так як у кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дій, без результатів яких неможливо завершити досудове розслідування.

Враховуючи конкретніобставини справи,також те,що строкдосудового розслідуванняспливає 30травня 2021року,а провестивказані процесуальнідії упередбачений закономстрок невидається заможливе зоб`єктивнихпричин,слідчий суддяприходить довисновку прообґрунтованість клопотанняслідчого танаявність підставдля продовженнястроку досудовогорозслідування нашість місяців.

Керуючись статтями 2, 5, 7, 8, 26, 294, 295, 295-1, частиною другою статті 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчогоз ОВС1-говідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньОфісу великихплатників податківДФС ОСОБА_4 , погодженепрокуроромОфісуГенерального прокурора ОСОБА_5 про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.05.2019, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, на шість місяців, тобто до 30 листопада 2021 включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 28 травня 2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.05.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100701664
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019100110000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.05.2019, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —761/18785/21

Ухвала від 25.05.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні