Ухвала
від 01.11.2021 по справі 912/3073/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

01 листопада 2021 рокуСправа № 912/3073/21

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В., розглянувши матеріали

за позовом: Державного підприємства "Агентство місцевих автомобільних доріг", 25006, м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Мостобудівельний загін 112", 07400, Київська область, м. Бровари, вул. Щолківська, 2

про стягнення 6 500 000,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Агентство місцевих автомобільних доріг" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою, яка містить вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мостобудівельний загін 112" коштів попередньої оплати у розмірі 6 500 000,00 грн.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для направлення судом справи за підсудністю до іншого суду, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом (Загальна територіальна підсудність).

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що відповідач зареєстрований за наступною адресою: 07400, Київська область, м. Бровари, вул. Щолківська, 2.

Вказану адресу відповідача зазначає і позивач у позовній заяві.

Подання позову за підсудністю до Господарського суду Кіровоградської області позивач обґрунтував посиланням на ч. 5 ст. 29 ГПК України, згідно якої позови у спорах, що виникають з господарських договорів, у яких визначено місце виконання, або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для передачі справи до іншого суду за територіальною юрисдикцією (підсудністю) з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Приписами ст. 29 ГПК України передбачено підсудність справ за вибором позивача. Так, відповідно до ч. 1 ст. 29 ГПК України, право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Договором підряду № 40/21 від 22.03.2021 визначено найменування робіт - "Капітальний ремонт мосту на км 4+336 автомобільної дороги загального користування місцевого значення С120138 від а/д Н-14-Бобринець-вихід на а/д Н-14".

Будь-яких інших зобов`язань за вказаним договором із визначеним місцем їх виконання умови договору не містять; вимоги позивача, які викладені у позовній заяві, не є такими, які належить через їх особливість виконувати тільки в певному місці.

Суд звертає увагу, що правила ч. 5 ст. 29 ГПК України застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці, а тому наявність вказаної обставини є основною для можливості звернення позивачем до Господарського суду Кіровоградської області з даним позовом.

За приписами п. 3 ч. 1 ст. 532 Цивільного кодексу України, місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання.

Частиною 2 ст. 532 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Предметом позову у даній справі є вимога саме про стягнення грошових коштів попередньої оплати. При цьому, умовами Договору не врегульовано питання щодо місця виконання грошового зобов`язання. Спір про стягнення попередньої оплати не пов`язаний з місцем виконання Договору. Зобов`язання з оплати по Договору не є таким, яке належить, через його особливість, виконувати тільки в певному місці.

Отже, Договір не містить прямої вказівки на конкретне місце його виконання, а виконання Договору відповідачем полягає в поверненні невикористаного авансу по Договору.

Таким чином, позивачем перед судом не доведено належними та допустимими доказами, що сторонами визначено, що виконувати Договір, можливо тільки в певному місці.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для застосування положення ч. 5 ст. 29 ГПК України та необхідність визначення підсудності за загальними правилами.

Згідно з ст. 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи, що зобов`язання зі сплати заборгованості не є такими, що можуть виконуватись лише в певному місці (ч. 5 ст. 29 ГПК України), а також враховуючи те, що юридичною адресою відповідача є м. Бровари Київської області, то суд дійшов висновку про наявність підстав для передачі матеріалів позовної заяви з додатками за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду Київської області.

Частиною 3 ст. 31 ГПК України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ст. 27, 31, 176, 234-235, 255 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Державного підприємства "Агентство місцевих автомобільних доріг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мостобудівельний загін 112" про стягнення 6 500 000,00 грн з додатками направити за підсудністю до Господарського суду Київської області.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Копії ухвали направити Державному підприємству "Агентство місцевих автомобільних доріг" за адресою: 25006, м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 та Товариству з обмеженою відповідальністю "Мостобудівельний загін 112" за адресою: 07400, Київська область, м. Бровари, вул. Щолківська, 2.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення01.11.2021
Оприлюднено02.11.2021

Судовий реєстр по справі —912/3073/21

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні