Ухвала
від 11.10.2021 по справі 589/1518/21
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/1518/21

Провадження № 1-кп/589/531/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2021 року

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області в складі

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря с/з ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

представника потерпілого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Шостка, громадянина України, з середньою освітою, працюючого газорізником на ТОВ «ТМК», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 296 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Шосткинського міськрайонного суду Сумської області надійшов обвинувальний акт по кримінальному провадженню №12021205570000072 по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.296 ч.1 КК України.

На початку проведення підготовчого судового засідання ОСОБА_4 подав письмове клопотання про його звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 296 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з його дійовим каяттям.

В клопотанні ОСОБА_4 зазначив, що за вчинене діяння він розкаюється, потерпілий з ним примирився і не має до нього жодних матеріальних та моральних претензій, ним відшкодована завдана потерпілому шкода. Крім цього, на стадії досудового розслідування він сприяв розкриттю злочину, який кваліфікується як злочин невеликої тяжкості. З правовими наслідками звільнення від покарання та закриття провадження у справі ознайомлений і просить суд задовольнити його клопотання.

В судовому засіданні ОСОБА_4 підтримав своє клопотання та просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст.45 КК України. З наслідками звільнення від кримінальної відповідальності що визначені ст.285 КПК України ознайомлений і згідний на закриття провадження у справі з підстав зазначених у його клопотанні.

Прокурор в судовому засіданні висловив думку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 в порядку визначеному ст.45 КК України, оскільки останній дійсно вперше вчинив кримінальне правопорушення, який відповідно до ст.12 КК України є кримінальним проступком, розкаявся за вчинене кримінальне правопорушення, примирився з потерпілим, відшкодував завдану шкоду і сприяв у його розкриттю, з боку потерпілого до нього немає жодних претензій.

Предстаник потерпілого ОСОБА_5 у судовому засіданні заявила, що примирився з обвинуваченим, немає до нього жодних претензій по даному правопорушенню, у зв`язку з чим просила провадження у справі закрити та звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.

Заслухавши думку прокурора та обвинуваченого ОСОБА_4 , з`ясувавши обставини наведені в клопотанні та вивчивши матеріали кримінального провадження, суд вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_4 13.02.2021року близько 00:00 год. Перебуваючи біля гуртожитку ДПТНЗ «Шосткинське вище профтехучилище» розташоване по вул.. Короленко б.5 в м. Шостка Сумської області. Спробував увійти до приміщення гуртожитку, яке було зачинене. Так ОСОБА_4 з хуліганських спонукань, грубо порушуючи громадський порядок, виявляючи зневажливе ставлення до громадського порядку, виражаючи зневагу до існуючих норм поведінки у суспільстві, що супроводжувалося особливою зухвалістю, будучи в стані алкогольного сп`яніння, почав гучно лаятися та ламати вхідні двері до гуртожитку. Після чого, виламавши вхідні двері він зайшов у фойє гуртожитку де розбив скло на дверях у бібліотеку гуртожитку

Вказане кримінальне правопорушення вчинене ОСОБА_4 вірно кваліфіковано за ст.296 ч.1 КК України так як він вчинив хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Відповідно до ст.12 КК України кримінальне правопорушення передбачене ст.296 ч.1 КК України відноситься до кримінальних проступків, правопорушення вчинено вперше. ОСОБА_4 відшкодував завдані збитки, примирився з потерпілим, щиро розкаявся у вчиненому і погодився з умовами звільнення його від покарання та згідний на закриття провадження у справі з підстав визначених ст.45 КК України.

Відповідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 6 ст.284 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.1 ст.44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

В ст.45 КК України зазначено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро розкаялась, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. В даному випадку, передбачені ст.45 КК України підстави встановлені у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4 , а тому на думку суду клопотання останнього є обґрунтованими і таким, що дає можливість звільнити його від кримінальної відповідальності по обвинуваченню у вчиненні правопорушення передбаченого ст. 296 ч.1 КК України .

Цивільного позову у кримінальному провадженні не заявлено, процесуальні витрати відсутні. Питання речових доказів слід вирішувати відповідно до ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.12,44,45КК України, ст.ст. 284,286,342-345,369,372 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.45 КК України по матеріалах кримінального провадження за ст.296 ч.1 КК України, у зв`язку із дійовим каяттям.

Кримінальне провадження №12021205570000072 від 13.02.2021 , відносно обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.296 ч.1 КК України - закрити у зв`язку з його звільненням від кримінальної відповідальності.

На ухвалу може бути подано апеляцію протягом 7 днів з дня її проголошення до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100723246
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадського порядку та моральності Хуліганство

Судовий реєстр по справі —589/1518/21

Ухвала від 04.08.2021

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні