Ухвала
від 01.11.2021 по справі 520/15062/2020
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2021 р.Справа № 520/15062/2020 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Бартош Н.С.,

Суддів: Григорова А.М. , Подобайло З.Г. ,

за участю секретаря судового засідання Щеглової Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 26.01.2021 року по справі №520/15062/2020

за позовом Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сонячна енергія людям"

про стягнення податкового боргу,

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сонячна енергія людям"

до Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України

про скасування податкової вимоги

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 26.01.2021 року відмовлено у задоволенні первісного позову Головного управління Державної податкової служби у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сонячна енергія людям" про стягнення податкового боргу та задоволено в повному обсязі зустрічний позов ТОВ "Сонячна енергія людям" до Головного управління Державної податкової служби у Харківській області про скасування податкової вимоги.

Визнано протиправною та скасовано податкову вимогу форми "Ю" № 61645-57 від 20 травня 2020 р., виставлену ТОВ "Сонячна енергія людям", відповідно до якої загальна сума податкового боргу станом на 19.05.2020р. становить 61363,00грн.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань з Головного управління Державної податкової служби у Харківській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Сонячна енергія людям" суму судового збору у розмірі 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні).

На зазначене рішення Головне управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України подало апеляційну скаргу.

Ухвалами Другого апеляційного адміністративного суду від 06.04.2021 року проведено заміну відповідача по справі- Головне управління ДПС у Харківській області (ЄДРПОУ 43143704) на його правонаступника Головне управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (ЄДРПОУ 43983495), відкрито апеляційне провадження, закінчено підготовку та призначено справу до апеляційного розгляду.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 13.09.2021 року зупинено провадження у справі для надання часу сторонам для примирення.

12.10.2021 року до суду від ТОВ "Сонячна енергія людям" надійшло клопотання про закриття провадження у справі у зв`язку з примиренням.

Також, 23.10.2021 року до суду від Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України надійшло клопотання про відмову від позовної заяви, в якій просить закрити провадження у справі.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 25.10.2021 року поновлено провадження у справі та призначено її до розгляду на 01.11.2021 о 09:50 у відкритому судовому засіданні.

Сторони про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись.

ТОВ "Сонячна енергія людям" у клопотанні про закриття провадження у справі просить розглянути справу без участі уповноваженого представника.

Колегія суддів визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи без здійснення фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу у відповідності до ч. 4 ст. 229 Кодексу адміністративного судочинства України. (далі - КАС України).

Заслухавши суддю-доповідача, колегія суддів дійшла висновку, що заяви про відмову від позову та закриття провадження у справі підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 314 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження.

У разі відмови від позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 189, 190 цього Кодексу, якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Відповідно до ст. 189 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

У разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає можливим прийняти відмови Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України від первісного позову та ТОВ "Сонячна енергія людям" від зустрічного позову, оскільки ці дії не суперечать закону та не порушують чиї-небудь права, свободи та інтереси.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України, суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору (ч. 2 ст.239 КАС України).

З огляду на викладене та враховуючи наведені вище правові норми колегія суддів вважає за можливе прийняти відмову Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України від первісного позову та відмову ТОВ "Сонячна енергія людям" від зустрічного позову, а ухвалене рішення суду першої інстанції визнати нечинним і закрити провадження у справі.

Також, відповідно до приписів ст. 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

У разі вирішення справи шляхом примирення, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

За приписами ч. 2 ст. 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Положеннями ч.ч.3,4 ст.7 Закону України «Про судовий збір» визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

У разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі в порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Судовим розглядом встановлено, що ГУ ДПС у Харківській області відповідно до платіжного доручення №909 від 12.03.2021 року сплачено суму судового збору за подання апеляційної скарги 3153,00 грн.

З огляду на викладене та враховуючи наведені вище правові норми, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для повернення 50 відсотків суми сплаченого судового збору ГУ ДПС у Харківській області за подання апеляційної скарги у розмірі 1576,50 грн.

Керуючись ст.ст. 142, 189, 190, 238, 239, 314 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяви Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про відмову від первісного адміністративного позову та Товариства з обмеженою відповідальністю "Сонячна енергія людям" про відмову від зустрічного адміністративного позову - задовольнити.

Рішення Харківського окружного адміністративного суду від 26.01.2021 року по справі №520/15062/2020 визнати нечинним та закрити провадження у справі.

Повернути з Державного бюджету України на користь Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (ЄДРПОУ 43983495) 50 відсотків суми судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 1576 (одна тисяча п`ятсот сімдесят шість) грн. 50 коп., який сплачено згідно платіжного доручення №909 від 12.03.2021 року (отримувач коштів: ГУК в Основ`янському районі м. Харкова, код отримувача (ЄДРПОУ) 37874947, банк: Казначейство України (ЕАП), код банку (МФО) 899998, номер рахунку - UA408999980313131206081020661, код класифікації доходів бюджету - 22030101).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя (підпис)Бартош Н.С. Судді (підпис) (підпис) Григоров А.М. Подобайло З.Г.

Повний текст ухвали виготовлений 02.11.2021 року

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2021
Оприлюднено04.11.2021
Номер документу100743511
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/15062/2020

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Рішення від 26.01.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 19.01.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні